Oscyloskop C1-94
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Oscyloskop C1-94
Cześć
Nadal walczę ze swoim oscyloskopem C1-94. Mianowicie nie mogę uruchomić przetwornicy WN. Sprawdziłem wszystko po stronie pierwotnej i klops. Jednak moją wątpliwość budzi wzmocnienie T1 i T2. Czy może być ono około 10? Poza tym są dobre... Nie mam zwarcia po stronie wtórnej. Poza tym co może być przyczyną, że nie chce działać? Sprawdzałem przetwornicę oscyloskopem mini4 i wszędzie mam przebieg sinusoidalny...
Schemat tu: (2 post)
viewtopic.php?f=1&t=10412&st=0&sk=t&sd=a
Pozdrawiam
Nadal walczę ze swoim oscyloskopem C1-94. Mianowicie nie mogę uruchomić przetwornicy WN. Sprawdziłem wszystko po stronie pierwotnej i klops. Jednak moją wątpliwość budzi wzmocnienie T1 i T2. Czy może być ono około 10? Poza tym są dobre... Nie mam zwarcia po stronie wtórnej. Poza tym co może być przyczyną, że nie chce działać? Sprawdzałem przetwornicę oscyloskopem mini4 i wszędzie mam przebieg sinusoidalny...
Schemat tu: (2 post)
viewtopic.php?f=1&t=10412&st=0&sk=t&sd=a
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 125...249 postów
Re: Oscyloskop C1-94
Jeżeli tranzystory T1 i T2 nie były wymieniane i pracowały w tym oscyloskopie to ich współczynnik wzmocnienia prądowego nie powinien mieć wpływu na obecną pracę przetwornicy. Katalog podaje dla tego typy tranzystorów h21e= 20-50.
Wszędzie tzn. gdzie?Sprawdzałem przetwornicę oscyloskopem mini4 i wszędzie mam przebieg sinusoidalny...
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
-
- 500...624 posty
Cześć
Mój błąd-nie podłączyłem masy oscyloskopu i masy tego badanego. Przetwornica milczy... Gdzie uderzyć?
Pozdrawiam
Mój błąd-nie podłączyłem masy oscyloskopu i masy tego badanego. Przetwornica milczy... Gdzie uderzyć?
Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 125...249 postów
Domyślam się, że trafko zostało przewinięte. Przy takiej operacji nie trudno o błąd zwłaszcza kiedy zmiana fazy na jednej z baz lub w kolektorach skutecznie unieruchomi pracę przetwornicy.
Tutaj pytanie - był wymieniany T3, z jakiego powodu?
Tutaj pytanie - był wymieniany T3, z jakiego powodu?
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
-
- 500...624 posty
Cześć
T3 był kaput. Pierwsze co zrobiłem to spradziłem trafko i rzeczywiście je przewinąłem i przyznam się, że nie przyszedł mi do głowy kierunek nawijania
Tylko nie przewijałem uzwojeń pierwotnych, a wtórne 13-14 (tam jest 50 zwojów), a tam gdzie jest 1000zw. (11-12) było dobre. Wg mnie coś się powinno zaindukować w tych uzwojeniach... Co z tym fantem zrobić?
Dodam, że napięcia baza-emiter na T2 i T1 są równe 0. Czy tranzystor może yć zepsuty mimo tego, że "diodowy" sposób nie wykazał nieprawidłowaści? Jeszcze jutro sklecę jakiś prosty układ z amperomierzem, aby to sprawdzić, ale zapytam tak dla pewności.
Pozdrawiam
T3 był kaput. Pierwsze co zrobiłem to spradziłem trafko i rzeczywiście je przewinąłem i przyznam się, że nie przyszedł mi do głowy kierunek nawijania

Dodam, że napięcia baza-emiter na T2 i T1 są równe 0. Czy tranzystor może yć zepsuty mimo tego, że "diodowy" sposób nie wykazał nieprawidłowaści? Jeszcze jutro sklecę jakiś prosty układ z amperomierzem, aby to sprawdzić, ale zapytam tak dla pewności.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 1875...2499 postów
Jeżeli masz dwa ciągłe uzwojenia na jednym rdzeniu, jedno zasilacz przebiegiem zmiennym, i na drugim nie masz innego przebiegu to brawo. Dostaniesz za to Nobla czy coś 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 125...249 postów
Warto pomierzyć stronę pierwotną tzn. napięcia na kolektorach i emiterach T1 i T2 oraz na źródle prądowym (T3), być może jest gdzieś przerwa.komornik12 pisze:Dodam, że napięcia baza-emiter na T2 i T1 są równe 0.
Tak może być zepsuty nawet jeżeli diody wykazują sprawność - szczególnie gdy mierzymy miernikiem cyfrowym. Często siadają złącza w kierunku zaporowym, miernik tego nie pokaże, ale prąd płynie chociaż nie powinien.
Zrób obwód szeregowy +5V rezystor 1k, miliamperomierz, kolektor - emiter, -5V. Do bazy w szereg 1k, jeżeli zewrzesz do -5V nie ma prawa płynąć prąd, jeżeli do +5V musi płynąć. Przy dotykaniu palcem rezystora bazy miernik musi szaleć
. Wtedy jest w miarę dobry.
Zrób obwód szeregowy +5V rezystor 1k, miliamperomierz, kolektor - emiter, -5V. Do bazy w szereg 1k, jeżeli zewrzesz do -5V nie ma prawa płynąć prąd, jeżeli do +5V musi płynąć. Przy dotykaniu palcem rezystora bazy miernik musi szaleć

-
- 500...624 posty
Jakbyś czytał uważnie to tego sygnbału zmiennego nie ma...KaKa pisze:Jeżeli masz dwa ciągłe uzwojenia na jednym rdzeniu, jedno zasilacz przebiegiem zmiennym, i na drugim nie masz innego przebiegu to brawo. Dostaniesz za to Nobla czy coś
Traxman-zrobię jak mówisz i wtedy będę wiedział co nie działa. A jak tranzystory będą dobre?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 1875...2499 postów
Chciałem coś napisać ale ugryzłem się w klawiaturę. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem.... 

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 500...624 posty
Coś słabo ją ugryzłeś, skoro jeszcze działa...KaKa pisze:Chciałem coś napisać ale ugryzłem się w klawiaturę. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem....

Jeśli to miałbyć głupi żart to jakoś nie był śmieszny...

Poza tym nie krempuj się

Pozdrawiam
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 1875...2499 postów
Piszę jeszcze raz:
JEST NIEMOŻLIWE, ŻEBYŚ MAJĄC DWA CIĄGŁE, SPRAWNE UZWOJENIA NA JEDNYM RDZENIU , PODAJĄC NA JEDNO Z NICH NAPIĘCIE ZMIENNE, NIE ZAINDUKOWAŁO SIĘ INNE NAPIĘCIE NA DRUGIM.
P.S. Nie krępuję się. Przez Ę.
JEST NIEMOŻLIWE, ŻEBYŚ MAJĄC DWA CIĄGŁE, SPRAWNE UZWOJENIA NA JEDNYM RDZENIU , PODAJĄC NA JEDNO Z NICH NAPIĘCIE ZMIENNE, NIE ZAINDUKOWAŁO SIĘ INNE NAPIĘCIE NA DRUGIM.
Wiesz już o co mi chodzi?komornik12 pisze:tylko nie przewijałem uzwojeń pierwotnych, a wtórne 13-14 (tam jest 50 zwojów), a tam gdzie jest 1000zw. (11-12) było dobre. Wg mnie coś się powinno zaindukować w tych uzwojeniach
P.S. Nie krępuję się. Przez Ę.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 500...624 posty
Nie kapuję...
Czyżbyś chciał mi powiedzieć jak działa transformator?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 500...624 posty
Cześć
Wznowiłem prace nad tym oscyloskopem i sprawdziłęm tranzystory. Są dobre. Mógłby mi ktoś podać jakie powinny być napięcia w przetwornicy na wejściu i wyjściu? Planuję złożyć osobną przetwornicę np. na ne555 i tam wstawić. Co wy na to?
Pozdrawiam
Wznowiłem prace nad tym oscyloskopem i sprawdziłęm tranzystory. Są dobre. Mógłby mi ktoś podać jakie powinny być napięcia w przetwornicy na wejściu i wyjściu? Planuję złożyć osobną przetwornicę np. na ne555 i tam wstawić. Co wy na to?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Maciej
Pozdrawiam Maciej
-
- 125...249 postów
Wiesz co ma produkować ta przetwornica?komornik12 pisze:Planuję złożyć osobną przetwornicę np. na ne555 i tam wstawić. Co wy na to?
Pozdrawiam