Technika Geografika

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Technika Geografika

Post autor: gachu13 »

Witam!
Jako że na naszym forum pojawiło się dotychczas niewiele informacji na temat tych radii (to jest ogólnie pojętych Geografików) postanowiłem tą lukę choć spróbować zapełnić. Podstawy ku temu dał mi przywieziony jeszcze dzisiaj z Czech Ingelen Geografik (czy Geographic jak tam kto woli) model US537W czyli jeszcze na lampach serii A.
Na kolejnych zdjęciach widać jak austriacki patent odkrywa przed nami swoje tajemnice :)
1. Chasis zaraz po wyjęciu ze skrzynki - jak widać trochę skorodowane choć w rzeczywistości po wyczyszczeniu okazało się że warstewka rdzy jest tylko powierzchowna i nie ma się czym przejmować.
2. Widok skali po zdjęciu szybki - skala wykonana została jako kolorowy wydruk na papierze przyciśniętym tylko do szkła. Papier natomiast przyklejony jest od drugiej strony do bębna ze światłowodami. Na obwodzie skali wypisane są nazwy miast-rozgłośni - bliżej środka rozgłośnie nadające na falach średnich, dalej - rozgłośnie fal długich. Cienki pasek z numerkami 15 do 50 to skala dla fal krótkich.
3. Oto co widać po delikatnym podgięciu papieru (nieco odkleił się od bębna) - u góry trzy rurki zawierające żarówki podświetlające światłowody (tylko dla zakresów fal długich i średnich). Na obwodzie bębna widać wystające końce światłowodów, tak samo na przodzie.
4. Zbliżenie na system żarówek - widać że wszystkie trzy rurki mają otwory z przodu przez które podświetlane są napisy na skali, ale tylko dwie pierwsze rurki mają otwory podświetlające światłowody - pierwsza od góry rurka zawiera żarówkę podświetlającą napisy dla fal średnich, środkowa dla fal długich, ta na samym dole obsługuje fale krótkie.
5. Napęd skali (widok po wyjęciu bębna) - jak widać brak tu linek (czym na przykład Capello chwaliło się w reklamach), napęd przenoszą koła zębate i przekładnia cierna. Całość jest na tyle solidna że działa po dziś dzień.
6. Widok bębna z tyłu - poprzedzający to na co chyba wszyscy (ja nie mogłem się doczekać) czekali czyli...
7. Wnętrze bębna ze światłowodami :O aż strach na to patrzeć, na szczęście wszystko było w najlepszym porządku więc czym prędzej bęben zamknąłem.

Na dzisiaj tyle chciałem Wam pokazać. Wkrótce kolejne fotki - być może już działającego odbiornika.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SQ9KQZ
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Technika Geografika

Post autor: chrzan49 »

Piotrze.Jak mawiaja prawdziwi górale :piknie panie k..wa co cud!
Gratulacje.Jaki materiał na światłowody dali?

No i przy okazji lekcja historii.Deutsches Raich wyglada przepięknie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Światłowody są szklane, przez co bardzo delikatne. Na szczęście wszystkie trzymią się na swoich miejscach.
No i przy okazji lekcja historii.Deutsches Raich wyglada przepięknie.
Ano. Warto zwrócić uwagę na Austrię, która zniknęła z mapy w 1938 roku - w późniejszych modelach już jej nie było.
SQ9KQZ
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nigdy jeszcze nie widzialem "od kuchni", ale zastanawialem sie jak rozwiazali mechanicznie tej skali.
Teraz juz wszystko jasne, bardzo fajne zdjecia.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Co prawda widziałem to już wcześniej, ale... koszmar w kratkę - poskładać to w fabryce to było prawdziwe wyzwanie :)
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No, zdecydowanie. Jak widać otworki były ponumerowane ale i tak musieli mieć jakąś ustaloną kolejność do zakładania tych światłowodów, bo jest ich tam strasznie dużo. Ciekawe jak było robione te światłowody? Orientuje się ktoś? Ogólnie rzecz ujmując, każdy z nich to sztywna rurka szklana o średnicy koło milimetra, ale ciekawe jak uzyskano efekt odbijania sie światła od zewnętrznych ścianek światłowodu.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:No, zdecydowanie. Jak widać otworki były ponumerowane ale i tak musieli mieć jakąś ustaloną kolejność do zakładania tych światłowodów, bo jest ich tam strasznie dużo. Ciekawe jak było robione te światłowody? Orientuje się ktoś? Ogólnie rzecz ujmując, każdy z nich to sztywna rurka szklana o średnicy koło milimetra, ale ciekawe jak uzyskano efekt odbijania sie światła od zewnętrznych ścianek światłowodu.
Normalnie - odbicie całkowite na granicy szkło-powietrze. Jak światło pada pod małym kątem to się tak odbije, na tej zasadzie działają wszystkie świecące reklamy w stly świecących napisów na szkle, czy choćby skale Elektritów.