Inny eksperyment...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Inny eksperyment...
Zmusiłem do liczenia dekatrony OG3 już jakiś czas temu
. Sprzężenie poszczególnych dekad na PCC88. Dziś pomierzyłem do jakiej częstotliwości układ liczy poprawnie-u mnie do 5 kHz, choć podobno te lampy umieją liczyć do 20kHz.

-
- moderator
Re: Inny eksperyment...
A gdzie można do tego kupić podstawki? Dekatronów zasadniczo nie zbieram, ale przypadkiem kilka sztuk E1T mi się trafiło, to bym też je sprawdził :)Alek pisze:Zmusiłem do liczenia dekatrony OG3 już jakiś czas temu :) . Sprzężenie poszczególnych dekad na PCC88. Dziś pomierzyłem do jakiej częstotliwości układ liczy poprawnie-u mnie do 5 kHz, choć podobno te lampy umieją liczyć do 20kHz.
-
- moderator
Nie widziałem tego minutnika, ale nie, po prostu chcę zobaczyć tę lampę w działaniu. Jeszcze nigdy nie widziałem tego w działaniu, a wkońcu spełnia rolę dwóch układów scalonych średniej skali integracji :)Alek pisze:Czyżbyś chciał zrobić coś takiego jak ten minutnik do jaj?
Takie podstawki były używane w niektórych telewizorach pod kineskop.
-
- moderator
Bo jak mnie skleroza nie myli jest ona dość wymagająca co do kształtu impulsu wejściowego, ale za to jest w pełni elektronowa i może liczyć do 100kHz, a w specjalnych układach nawet do 1MHz :)Alek pisze:Z E1T było trochę roboty zanim zaczęła poprawnie liczyć :). Zrobiłem takie pomieszanie cmosów i lamp. W pierwszej wersji minutnik był prostszym układem z NE555 czy jak kto woli ULY7855. Niestety troszkę kaprysił.
-
- moderator
-
- 500...624 posty
Do teraz to już pewnie zdążyłeś zobaczyć (wszak ponad 2 lata już minęły), ale może inni nie widzieli? A lampa to oczywiście E1Ttszczesn pisze:Jeszcze nigdy nie widziałem tego w działaniu, a wkońcu spełnia rolę dwóch układów scalonych średniej skali integracji

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 17 lutego 2006, 23:00 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
A nie chesz się wymienić na nówkę sztukę w pudełku E1T francuską? Bo polskiej nie mam, do kolekcji by się bardzo przydała. Może być z dodatkiem EL11 :)Alek pisze:Tot a nie tot-skazał Swiedot :P. To w zasadzie jest E1T ino polska wersja zwana ELW1 :) produkcji PIE. Ten egzemplarz pochodzi z września 1959r.