Sorry za wybitny offtopic, ale wiem, że mamy takowych na forum
Potrzebuję, aby ktoś polecił mi dobry kompilator Fortrana77/90/95 pod windowsa, tak się składa, że trafił mi się ten język na studiach, gdyż jest stosowany w mojej dziedzinie nauki. Pod linuksem no to kompiluję pakietem gcc, ale pod win nie mam nic. Obydwa systemy są 64-bitowe. Czy ktoś może coś polecić ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Witam
Według mnie są dwa godne polecenia:
Compaq Visual Fortran
Intel Fortran Compiler (demon szybkości).
Jeżeli będziesz zainteresowany, to mogę podesłać Ci (na priva) trochę pdf-ów z opisami, math-procedury itp.
pozdrawiam
szalony pisze:
Potrzebuję, aby ktoś polecił mi dobry kompilator Fortrana77/90/95 pod windowsa, tak się składa, że trafił mi się ten język na studiach, gdyż jest stosowany w mojej dziedzinie nauki. Pod linuksem no to kompiluję pakietem gcc, ale pod win nie mam nic. Obydwa systemy są 64-bitowe. Czy ktoś może coś polecić ?
W pakiecie cygwin masz kompilator gcc, który przynajmniej pod Linuksem potrafi również kompilować Fortran.
Próbowałem zastosować cygwina ale są jakieś dziwne problemy z działaniem pod moim AMD x64... zdecydowałem się na Intela, do moich "zastosowań" na pewno wystarczy
Bo starej kadrze nie chce się nic zmieniać.Na PW też jeszcze często jadą na fortranie,skrypty są,kadra(stara) jest a do emerytury ma coraz bliżej.W latach 70-75 to się bawiłem fortranem na Odrze...
Fortrana używa się praktycznie tylko do obliczeń przepływu ciepła, tensorowych obliczeń wytrzymałości materiałow, naprężeń, odkształceń, oraz obliczeń aerodynamicznych. Używa się go tam, bo żaden inny język nie jest w stanie osiągnąć takiej wydajności i szybkości obliczeń. Za pomocą Fortrana liczone są np. wszystkie silniki Harley-Davidson. Obecnie Fortran jest jedynym językiem stosowanym w tych dziedzinach nauki. Na bazie fortrana pracują również wszystkie Benchmarki (testy wydajności) dla największych superkomputerów. Oprócz tego używa się go do numerycznej prognozy klimatu.
Nie przepadam za tym językiem, no ale co począć..
Rozwinięcie nazwy (Formula-Translator bodajże) mówi samo za siebie Język powstał na potrzeby pisania oprogramowania sterującego mechanizmami teleskopów w obserwatoriach, więc kładziono nacisk na szybkość i dokładność obliczeń matematycznych. Z tego co pamiętam, to trochę bałaganiarski język? ("Dzikie" skoki, itd.)
Szkoda, że jeszcze gdzieniegdzie na uczelniach promuje się takie antyki, zamiast nauki chociażby Matlaba - języka przydatnego w przyszłej pracy zawodowej...
A używanie go tam, gdzie inny język nie jest w stanie osiągnąć takiej wydajności - w dzisiejszych czasach, gdy królują komputery domowe bijące stacje Silicon Graphics z lat dziewięćdziesiątych, to chyba nie jest argument?
Wg źródeł angielskich - jest to jedyny język stosowany na świecie w tych zagadnieniach. Informatykę prowadzą nam metalurgowie, a matlab nie zasymuluje pieca zawiesinowego z wydajnością "real-time". Również w mojej dziedzinie nauki - wykonanie numerycznej symulacji przebiegu frontu krystalizacji w stopie za pomocą c++ albo matlaba to syzyfowa praca. Fortran 95 (ostatnia wersja fortrana została standaryzowana w 2003 ale zmiany są kosmetyczne, największe były od wersji 77 do 90). Z zainstalowanym Intel Math Kernel - bije on na głowę wydajnością. Inna sprawa, że po studiach i tak nie będę raczej takich symulacji robił, a za językiem nie przepadam. Tak wygląda typowy program dodający dwie liczby:
program zmienne
real a,b,c
write(*,*) 'podaj liczbe: '
read(*,*)a
write(*,*) 'podaj druga liczbe: '
read(*,*)b
c=a+b
write(*,*) 'suma tych liczb wynosi: '
write(*,*)c
end
popiol17 pisze:Rozwinięcie nazwy (Formula-Translator bodajże) mówi samo za siebie Język powstał na potrzeby pisania oprogramowania sterującego mechanizmami teleskopów w obserwatoriach, więc kładziono nacisk na szybkość i dokładność obliczeń matematycznych. Z tego co pamiętam, to trochę bałaganiarski język? ("Dzikie" skoki, itd.)
Szkoda, że jeszcze gdzieniegdzie na uczelniach promuje się takie antyki, zamiast nauki chociażby Matlaba - języka przydatnego w przyszłej pracy zawodowej...
A używanie go tam, gdzie inny język nie jest w stanie osiągnąć takiej wydajności - w dzisiejszych czasach, gdy królują komputery domowe bijące stacje Silicon Graphics z lat dziewięćdziesiątych, to chyba nie jest argument?
Do sterowania teleskopów to chyba powstał Forth.
Fortran jest nadal stosowany z wielu powodów np., szybkość, dokładność i biblioteki numeryczne.
Koszty przeniesienia bogatych bibliotek numerycznych przemawiają za używaniem (i rozwijaniem) Fortranu.
I jeszcze za wikipedią: "Został starannie zoptymalizowany, ponieważ autorzy obawiali się,
że nikt nie będzie go używał, jeśli szybkość programów nie będzie porównywalna z szybkością programów napisanych w asemblerze."
kto dziś tak pisze programy?, łatwiej jest wstawić szybszy procesor
Do dziś używa się też innego starocia jakim jest Cobol
Jedyną wadą mojej nauki fortrana na uczelni jest to, że muszę uczyć się starego fortrana 77, gdzie nie ma swobody kodu, tzn wszystko musi być pisane od 7 kolumny, są pętle z etykietą, itd. (z czasów kart perforowanych). A dlaczego ? No bo w pracowni jest linuks, i admin nie zainstalował w gcc f90 a tylko f77
szalony pisze:Jedyną wadą mojej nauki fortrana na uczelni jest to, że muszę uczyć się starego fortrana 77, gdzie nie ma swobody kodu, tzn wszystko musi być pisane od 7 kolumny, są pętle z etykietą, itd. (z czasów kart perforowanych). A dlaczego ? No bo w pracowni jest linuks, i admin nie zainstalował w gcc f90 a tylko f77
To ma się nijak do Linuksa - jak admin nie chce/nie może/nie umie to instaluje to co musi. Ale (jak katalogi domowe użytkowników nie są montowane z partycji z opcją 'noexec') przecież w swoim domowym katalogu tez możesz zainstalować sobie co chcesz, w tym kompilator Fortrana 90.