TG5,53

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

TG5,53

Post autor: piotrekweb »

Witam
Mam wzmacniacz na el84 i ecc83. Używałem wcześniej TG2,5 ale mają bardzo wąskie pasmo przenoszenia więc postanowiłem zakupić sobie TG5,53. W tych oto transformatorach jest plastikowe wyprowadzenie w którym sie podłancza anode. Niestety nie pasuje mi ten wzmacniacz gdyż obudowę mam pomalowaną lakierem a nie chce robić wielkiej dziury. Moim pytaniem jest czy ktoś z forum umiał by mi to zmienić i zrobić tak jak podobnie jest w tg 2,5.
Oczywiście zapłacę za robotę.
Pozdrawiam
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: TG5,53

Post autor: Marvel »

Odlutuj wyprowadzenia i odpiłuj ten plastik po prostu. W czym problem? Chyba nie chcesz przewijać trafa z tego powodu?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Post autor: traxman »

Tak jak wcześniej radzi Marvel odpiłuj, zostawiając 5mm karkasu, wklej tam kawałek laminatu jednostronnego (oczywiście zrób cztery pola lutownicze), i dolutuj do niego wyprowadzenia - inaczej oberwiesz druty przy drugim ruszeniu transformatora. Do laminatu będziesz mógł lutować bezpiecznie.
PS. Nie możesz ich położyć i zamocować do kątownika?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

traxman pisze:inaczej oberwiesz druty przy drugim ruszeniu transformatora
Przy jakim drugim ruszeniu?

:arrow: piotrekweb, odpiłuj karkas. Ja tak właśnie zrobiłem - laubzegą i wyszły zgrabne, normalne transformatorki. Swoją drogą dlaczego producent je tak udziwnił to diabli chyba wiedzą.
_
traxman

Post autor: traxman »

Udziwnił, bo tak pasował montaż do chassis, a długie wyprowadzenia wlutowywano w PCB.
Drugie ruszenie - jak dolutuje przewody (nawet linki) do drutu nawojowego bezpośrednio, to zanim podłączy transformator do układu odpadną wyprowadzenia przy samym karkasie (szczególnie cienkie anodowe), te druciki nie mają specjalnej wytrzymałości i warto je odciążyć mechanicznie. Czasami nawet jak posiada się oczka lutownicze do transformatorów to ciężko jest je przepchać przez górną część karkasu, bo otwory są zapaprane lakierem, a udrożnienie nie jest specjalnie łatwe.