tranformator po przewinięciu daje troche za duże napiecie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
tranformator po przewinięciu daje troche za duże napiecie
witam tak jak w temacie przewinąłem dwa transformatory i dają trochę za duże napięcie niż powinny to znaczy jeden nawinąłem 230/250 i 6,3 a wyszło mi 230/280 i 7,2 drógi też trochę zawyża w ilości zwojów sie nie pomyliłem wszystko obliczałem programem by megabit ale też muszę napisać że mam trochę za duże napięcie w sieci 238-243v tak sie waha myślałem że miernik kłamie ale ojciec przyniósł z pracy bardziej specjalistyczny i wyszły te same wyniki. Co teraz proponujecie ?? odwinąć kilka zwojów ( chociaż nie bardzo mi sie uśmiecha) czy jak będę składał wzmacniacz to dać większe rezystorki ??? proszę o fachową poradę bo pierwszy raz nawijałem tranfo i pierwszy raz mam do czynienia z lampami
-
- 625...1249 postów
Re: tranformator po przewinięciu daje troche za duże napiecie
Mierzone pod obciążeniem, czy w stanie jałowym?
-
- 50...74 posty
w sumie w stanie jałowym wiem że powinienem pod obciążeniem ale i tak ni sie wydaje że za bardzo podbija
Zostaw, daj większe rezystory, tylko przelicz moc strat, poprawi się nieco filtracja zasilania no i pracy duuuuużo mniej.
-
- 625...1249 postów
roman1988 pisze:witam tak jak w temacie przewinąłem dwa transformatory i dają trochę za duże napięcie niż powinny to znaczy jeden nawinąłem 230/250 i 6,3 a wyszło mi 230/280 i 7,2 drógi też trochę zawyża w ilości zwojów sie nie pomyliłem wszystko obliczałem programem by megabit ale też muszę napisać że mam trochę za duże napięcie w sieci 238-243v tak sie waha myślałem że miernik kłamie ale ojciec przyniósł z pracy bardziej specjalistyczny i wyszły te same wyniki. Co teraz proponujecie ?? odwinąć kilka zwojów ( chociaż nie bardzo mi sie uśmiecha) czy jak będę składał wzmacniacz to dać większe rezystorki ??? proszę o fachową poradę bo pierwszy raz nawijałem tranfo i pierwszy raz mam do czynienia z lampami

-
- 50...74 posty
z ta mocą strat to chodzi jakiej macy mam dać rezystor zbijający napięcie???
stylistyka
stylistyka
-
- 625...1249 postów
Pomierz pod obciążeniem. W zależności jaki masz przekrój rdzenia a jaka jest potrzebna moc to może Ci przysiąść do wartości przez Ciebie wymaganych. Do czego to trafko? Do słuchawkowca pod ECL86/PCL86?roman1988 pisze:w sumie w stanie jałowym wiem że powinienem pod obciążeniem ale i tak ni sie wydaje że za bardzo podbija
-
- 625...1249 postów
Spadek napięcia jaki Cię interesuje razy prąd anodowy to masz moc strat - a rezystor to daj 2 razy mocniejszy.roman1988 pisze:z ta mocą strat to chodzi jakiej macy mam dać rezystor zbijający napięcie???
-
- 50...74 posty
proszę nie zwracać uwagi na moja pisownie bo jestem dysortografem i dysgrafem więc czy napisze góra czy gura dla mnie to nie robi znaczenia a program na forum nie zauważył błędu albo ja przeoczyłem czerwone podkreślenie, więc przepraszam za moje ułomności. A wracając do tematu rdzeń pozyskany z ts70/8 a układ który buduje to piecyk gitarowy na el84 i cee83
-
- 50...74 posty
teraz moje pytanie pod co podpiąć te 280v?? żarówka chyba nie wytrzyma a o tranfie nie wspomnę bo jest nawinięte na 0,1a to przy żarówce 40w daje ponad te 0,1
Zmień przeglądarkę na Mozillę lub pisz w edytorze tekstu i po sprawdzeniu pisowni wklej do treści wątku, bo niestety źle się to czyta.roman1988 pisze:proszę nie zwracać uwagi na moja pisownie bo jestem dysortografem i dysgrafem
-
- 625...1249 postów
A to co? Jakiś nowy wytwór naszych Chińskich kolegów? A do ceeeego jest ta lampa?roman1988 pisze:proszę nie zwracać uwagi na moja pisownie bo jestem dysortografem i dysgrafem więc czy napisze góra czy gura dla mnie to nie robi znaczenia a program na forum nie zauważył błędu albo ja przeoczyłem czerwone podkreślenie, więc przepraszam za moje ułomności. A wracając do tematu rdzeń pozyskany z ts70/8 a układ który buduje to piecyk gitarowy na el84 i cee83
-
- 625...1249 postów
Na wszelkie dyscośtam, które to przeważnie nie istnieją, są sposoby, bardzo proste, jednak wymagające pewnego wysiłku.
Co do ostatniego pytania, treść jego kłóci się z chęcią budowy i uruchomienia urządzenia elektronicznego. Znajomość elementarnej wiedzy jest niezbędna. Trudno będzie Ci znaleźć tu pomoc, jeśli nie zastosujesz się do powyższego.
Pozdrowionka.
Co do ostatniego pytania, treść jego kłóci się z chęcią budowy i uruchomienia urządzenia elektronicznego. Znajomość elementarnej wiedzy jest niezbędna. Trudno będzie Ci znaleźć tu pomoc, jeśli nie zastosujesz się do powyższego.
Pozdrowionka.
-
- 3125...6249 postów
Beier, jaki Ty się ostatnio złośliwy zrobiłeś.
-
- 50...74 posty
znaczy nie cee83 tylko ecc83, a tam Beier czepiasz się niepotrzebnie, to że ty jesteś nieomylny, wszechwiedzący i wszystko umiejący to nie znaczy że wszyscy tacy muszą być