Rożnice dzwięku miedzy lampami

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Rożnice dzwięku miedzy lampami

Post autor: piotrekweb »

Witam
Mam prośbę czy ktoś mógłby się wypowiedziec o róznicach dźwięku (bas itd) w lampach
EL84 np.Polamp a EL84 sovteka
ECC83 a 12AX7S

Pozdrawiam :)
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Rożnice dzwięku miedzy lampami

Post autor: painlust »

to nie jest forum adiofilskie...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ja odkryłem różnicę w dźwięku pomiędzy lampą EL84 Telam a EL84...Telam. Tzn. dokładnie tą samą lampą.
Jak ją połączyłem w triodę, to grała ciszej. :P
_
pierwszy

Post autor: pierwszy »

fugasi pisze:Ja odkryłem różnicę w dźwięku pomiędzy lampą EL84 Telam a EL84...Telam. Tzn. dokładnie tą samą lampą.
Jak ją połączyłem w triodę, to grała ciszej. :P
Nobla juz masz w kieszeni :wink:
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Ja owinąłem ECL86 folią aluminiową "Wedla"...
Bas był słodziutki i smakowity...
Ale nie wiem, czy to się kwalifikuje ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

MarekSCO pisze: Ale nie wiem, czy to się kwalifikuje ;)
Nie, to doping ochydny :P
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Ja jak przełożę swoje ECL86 miejscami w gniazdach to jakby bas był lepszy przez chwilę - zmiana ustawienia wobec promieni z kosmosu kiedy Orion jest w zenicie ;)
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Tak korzystając z okazjii żeby nie zakładać nowego tematu. Byłem pare razy odwiedzić salon muzyczny w Bielsku a że mieszkam 2 minuty drogi to czasem po pracy tam zaglądne. Widziałem ładnie wykonane wzmacniacze lampowe w owym sklepie ale ceny które zobaczyłem też były "ładne" phi mało tego, przeciętnego zjadacza chleba takiego jak ja ich widok wyrywa z butów bez skarpetek na miejscu. Za końcówke na EL34 i 12ax7 w klasie A chcą bagatela ok. 6,5 kpln, za wzmacniacz na 6c33c "o zgrozo" 12kpln. Mam pare konstrukcji za sobą, nie jest tego dużo ani nie są to ideały ale zakres przenoszenia jest znośny. Słuchając muzyki która dobiegała z wzmacniacza(za zaledwie 12kpln) zdziwił mi fakt że wyższe częstotliwości są przycięte (akurat leciał Eric Clapton). Więc mówie do sprzedawcy że wysokie czestotliwości zdają się być przytłumione, na co on odpowiada, ale skąd, tak miękkiego i przyjemnego dźwięku jak ten nie słyszłem, trzeba mieć słuch idealny żeby móc konstruować takie wzmacniacze, prosze spojrzeć jaki miły ciepły i mocny bass przy troszke (1/3) odkręconym wzmacniaczu, najpierw trzeba się nauczyć słuchać, odrzekł dumnie sprzedwca. "Raczej nie będe się zapisywał do owego Pana na naukę istoty słuchania. Pranie mózgu murowane." Widząc że nie uzyskam od niego konkretnych informacji prosze uprzejmie o metryke z parametrami wzmacniacza. Jak nie trudno się domyśleć, dowiedziałem się że gdzieś się na magazynie zawieruszył( w końcu komu potrzebne takie rzeczy jak informacje producenta na temat wzmacniacza ? ). Po czym opusciłem ten lokal. Do czego to dziś dochodzi ? W salonach muzycznych zamiast ludzi znających się na rzeczy spotyka się głównie adiofilów(to nie jedyny przypadek).Ręce opadają.

Pozdrawiam
Macylapka
Ostatnio zmieniony czw, 8 maja 2008, 06:40 przez macylapka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

macylapka pisze:TW salonach muzycznych zamiast ludzi znających się na rzeczy spotyka się głównie adiofilów(to nie jedyny przypadek).Ręce opadają.
W salonach sprzedaży znajduje się sprzedawców. A oni mają się znać na sprzedawaniu, niekoniecznie na tym co sprzedają. Norma w systemie zbliżonym do rynkowego, niestety :(
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

macylapka pisze:(...)najpierw trzeba się nauczyć słuchać, odrzekł dumnie sprzedwca. "Raczej nie będe się zapisywał do ów Pana na naukę istoty słuchania. Pranie mózgu murowane."
A może źle go zrozumiałeś ? ;)
Może chodziło mu o to, że najpierw trzeba się nauczyć słuchać... Tych jego pierd*ł, żeby w ogóle dostąpić zaszczytu "rozmowy" z nim :lol:
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

macylapka pisze:... Słuchając muzyki która dobiegała z wzmacniacza(za zaledwie 12kpln) zdziwił mi fakt że wyższe częstotliwości są przycięte (akurat leciał Eric Clapton).
Hmm.. no to faktycznie musi byc to podly wzmacniacz jak Ci brakowalo wysokich
Clapton sopranem nie spiewa, nie nalezy tez do tzw. guitar killerow, przynajmiej dwa lata temu jak bylem na koncercie na takiego nie wygladal :wink:
Nie przejmuj sie, sa i za mniejsze pieniadze tez wzmacniacze lampowe, a ze chinskie?
No cuz, tibetanczycy protestujacy o wolnosc tez mieli flagi (z napisem Wolny Tibet) wyprodukowane w ChRL :D
Taka Manta V7 za 1.500,-zl
http://www.audiostereo.pl/Lampa_atakuje ... 36633.html
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

macska pisze:No cuz, tibetanczycy protestujacy o wolnosc tez mieli flagi (z napisem Wolny Tibet) wyprodukowane w ChRL :D
Chińczycy zmienili już nawet Tybet w Tibet i Tybetańczyków w Tibetańczyków ;)
macylapka pisze:Za końcówke na EL34 i 12ax7 w klasie A chcą bagatela ok. 6,5 kpln
Następną moja konstrukcja w takim razie to PP na 2xKT88, preamp na jednej 12AX7 z pozłacanymi nóżkami oczywiście, polerowanymi radiatorami, niebieskimi ledami i myślę jakiegoś łysego audiofilo-umcyka wydusze na 10 kilozłotych :D
pierwszy

Sorry, po wegiersku pisze sie Tibet, nastepnym razem nie pomyle sie :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Zalewasz... po węgiersku to nie może być po prostu Tibet. To musi być coś takiego jak Ućmeregditkerog lub podobnie. ;)
W każdym razie żadne tibet tibut tobut tam występować nie ma prawa. Musi być inaczej!
_
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Wyobrażasz sobie jak to musi być po niemiecku: Tibetenshalfeherzoghonekerenööööööle - żeby arbeit i achtung był odpowiedni w ordnung'u ;)
ODPOWIEDZ