Jakie to radyjko?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

max180267
2 posty
2 posty

Jakie to radyjko?

Post autor: max180267 »

Witam i proszę o pomoc.
Dostałem ostatnio od znajomego znalezione na strychu radio o nazwie "Radjo Phonet" Niestety nie mogę nigdzie znalezć nic na jego temat (ani producenta, ani schematu). Radyjko wygląda na kompletne jednak jest w złym stanie. Ze skrzynką sobie poradzę co do części "elektrycznej" to raczej nie będę tego tykał. Jednak chciałbym wiedzieć co posiadam i który to "rocznik". Załączam kilka zdjęć tego "ustrojstwa".
P1000284.JPG
P1000283.JPG
Te dwie lampy wyglądają na orginalne od tego radia. Typ lamp to AR4101
P1000281.JPG
P1000285.JPG
P1000291.JPG
P1000311.JPG
. Na tylnej "płycie" stylizowana nazwa radia "Radjo Phonet" (identyczna jak na skali) pod spodem napis MOD. LUX. Za jakąkolwiek pomoc z góry wielkie dzięki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 3 maja 2008, 21:51 przez max180267, łącznie zmieniany 1 raz.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jakie to radyjko?

Post autor: k24 »

Cosik te załączniki nie działają. :|
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!
Spróbuj dołączyć zdjęcia poprzez "dodaj załącznik", ponieważ mi się nic nie wyświetla :/

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
max180267
2 posty
2 posty

Post autor: max180267 »

Zdjęcia już dołączone. Powinno działać. Sorry
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ciężko powiedzieć, pewnie to jakaś rzemieślnicza robota w bardzo dobrym stylu choć bardziej pewnie robiła to jakaś mała prywatna firemka przed wojną. Polski sprzęt co widać po polskich napisach na skali, obstawiam na początek lat 30-tych co widać po lampach kołkowych lub tak jak napisał kolega OTLamp składak z ciężko powiedzieć z jakiego okresu. Lepiej niech pan Tomasz się wypowie :wink: Niemniej jednak chciałbym mieć takie w swojej kolekcji więc jeśli chcesz się go pozbyć to jestem chętny.
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Co do radia, to nie bardzo się orientuję dokładnie z którego roku może być. Posiadam jedynie skąpe informacje dotyczące firmy Radjo Phonet. Dokładnie firma ta nazywała się: "Polskie Zakłady Radjo Phonet". Mieściła się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 50, ale czy to była filia zagranicznej firmy, czy całkowocie polski zakład, tego nie wiem. Posiadam dwa pisma z ww firmy - zamówienie na "radjoaparat marki "Radjo-Phonet" oraz pismo reklamujące radjoaparaty model "Triumph "i "Lux". Być może jest to któryś z tych modeli?
Paweł
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

max180267 pisze:Witam i proszę o pomoc.
Dostałem ostatnio od znajomego znalezione na strychu radio o nazwie "Radjo Phonet" Niestety nie mogę nigdzie znalezć nic na jego temat (ani producenta, ani schematu). Radyjko wygląda na kompletne jednak jest w złym stanie. Ze skrzynką sobie poradzę co do części "elektrycznej" to raczej nie będę tego tykał. Jednak chciałbym wiedzieć co posiadam i który to "rocznik". Załączam kilka zdjęć tego "ustrojstwa"
To niewielki polski rzemieślnik, prościutki układ, niestety nie początku lat 30-tych, a raczej bardziej z końca - takich dużych, stacyjnych skal nie stosowano powszechnie na początku lat 30-tych. Użyto lamp starego typu, bo byłoy po prostu tańsze, a to radio miało być głównie tanie, aby z dużymi producentami dało się konkurować.

Jak nie chcesz go uruchamiać to może się na coś sprawnego wymienisz - mi do kolekcji się przyda, uruchomić umiem, a ty byś coś sprawnego miał :)