Witam !
Kolega poprosił mnie o pomoc w renowacji . Czy ktoś dysponuje schematem tego odbiornika ?
Potrzebowałbym też informację o wartości częstotliwości pośredniej.W opisach podobnych modeli spotkałem wartości od 106 do 131 kHz.
Polski Philips 7-38A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Polski Philips 7-38A
Jedrek
Re: Polski Philips 7-38A
Schemat powinien być praktycznie identyczny jak dla modelu 750A. Częstotliwość pośrednią obstawiałbym na 128kHz.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Polski Philips 7-38A
Typowo było to ok 125kHz, najlepiej dopasuj się do heterodyny fal długich. Ze względu na strojenie kubkami heterodyny masz zapewne rozstrojone, najbardziej daje się to we znaki dla fal długich, więc zestrój heterodyna fal długich tak, aby pośrednia wychodziła w okolicy tych 120kHz, po czym dopasuj do tego ustawienia obwody p.cz. i heterodyny pozostałych zakresów.Jedrek pisze:Kolega poprosił mnie o pomoc w renowacji . Czy ktoś dysponuje schematem tego odbiornika ?
Potrzebowałbym też informację o wartości częstotliwości pośredniej.W opisach podobnych modeli spotkałem wartości od 106 do 131 kHz.
Schematu tego radia jeszcze nie mam, ale poszukaj dowolnego innego Philipsa z tym zestawem lamp, powinien być podobny. O ile radio nie jest silnie grzebane i schemat nie jest potrzebny do dokładnej rekonstrukcji oryginalnych połączeń to schemat podobny wystarczy.