jolida 202 - zmiany i pytania

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gosc123

jolida 202 - zmiany i pytania

Post autor: gosc123 »

Witam
Zniechecony problemami z trimerami , zimnymi lutami , itd... , postanowilem przejsc z PCB na montaz przestrzeny .
W zasadzie wersja prototypowa jest skonczona i "wszystko" dziala . Po drodze zrezygnowalem z gwiazdowego prowadzenia masy (troche komplikowala mi montaz , wszak ograniczony jestem obudowa , a tu ciasno ) i wrocilem do szyny (jak na PCB) , pojawia sie jednak problem z buczeniem gdy podlaczam do wzmacniacza TV ,DVD jako zrodlo .Problem nie istnieje , albo go nie slysze gdy jako zrodlo pracuje CD.

Tytaj pojawia sie kilka moich pytan :
- w oryginalnej wersji uziemienie prowadzone jest jako szyna , w kolejnosci :
wejscia, R3,RF1,RF2,R6,R14(15),C1,R17(18)
przy czym masy kanalu L i R zwarte sa na potencjometrze i na PCB w okolicach gdzie trafia pierwsza masa (wejscia).
Wiem ze kazda droga ktora prowadzi do celu jest dobra , ale czy to rozwiazanie jest poprawne?
- jak wyglada sprawa z przewodami anodowymi lamp mocy ( wiem ze nie stosuje sie skretek ) , prowadzic je wiec z daleka jeden od drugiego , czy tez moga biec kolo siebie?
- rezystory do symetryzacji napiecia zarzenia , na schemacie 1k ( na PCB 1k) . Czytalem ze ich wartosc powinna byc w granicach 10-50 ohm , skad ta rozbieznosc
- ponadto zrezygnowalem z diody ( strasznie walila po oczach) i rezystora R26 - moze to miec jakikolwiek wplyw ?
Z gory wszystkim dziekuje za porady
Zamieszczony schemat to 302b , ale to w zasadzie to samo co 202 z poprawka na wartosci kilku rezystorow.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Re: jolida 202 - zmiany i pytania

Post autor: _idu »

Problemem jest sam telewizor albo co najprawdopodobniej instalacja zbiorcza antenowa lub kablówka.
DVD masz zapewne podłączone do TV i stąd wspólny problem.

1. Odłącz antenę od TV i każdego urządzenia podłączonego do TV. Jeśli buczenie zniknie to źródłem jest isntalacja antenowa (tak!!! o tym dalej)

2. Jeśli nadal jest buczenie odłącz wsio inne i od TV. Jeśli problem pozostaje to odwróć wtyczkę sieciową TV w gniazdku. Jeśli stwierdzisz zmianę w buczeniu np. poziom a labo i zanik to znaczy że kłopot jest w zasilaczu TV - a dokładnie w kondesatorze łączącym sztuczne zero po stronie gorącej zasilacza a masą TV - może być przebity ten kondesator albo ma za duża pojemność - ale to ingerencja w oryginalny układ TV.

ad 2. niestety ingerencja w TV. Jeśli kondesator jest OK to ew warto sie zastanowić nad zerowaniem ochronnym (nie uziemieniem - zgodnie z obwiązującymi normami jest zakazane uziemienie obwodów energetycznych !!!!)

ad 1.
Jedynym w praktyce skutecznym sposobem będzie odseparowanie masy obwodów wzmanciacza od przewodów energetycznych w tym i przewodu ochronnego oraz uziemienia.

Niestety instalacje antenowe kablówek (również zbiorcze!!!) wołają o pomstę do nieba. Nie jest czymś dziwnym zaświecenie żarówki o całkiem sporej mocy jak np. 60W połączonej pomiędzy masą gniazda antenowego a przewodem ochronnym. Często stacja rozdzielcza kablówki jest zasilana z innej podstacji energetycznej niż mieszkania odbiorców wtedy ich przewody ochronne i zerowe mają inne potencjały niż przewód ochronny i zerowy w mieszkaniu.

Pamiętaj wbrew temu co piszą różni "fachowcy" na forach uziemianie jakiegokolwiek przewodu mającego połączenie galwaniczne w przewodami energetycznymi jest obecnie zabronione - wynika to z prostego fakty iż potencjał przewodu zerowego, ochronnego i ziemi nie są sobie równe w miejscu odbioru energii elektrycznej. To samo dotyczy różnych miejsc odbioru energii ich przewody zerowe i ochronne mają różne potencjały. Jest to całkiem naturalna rzecz. Uziemienie jakiegokolwiek przewodu połączonego galwanicznie z instalacją odbiorczą uniemożliwia stosowania zabezpieczeń przeciwporażeniowych (obecnie wymaganych) oraz było źródłem wielu innych wypadków z eksploatacją urządzeń elektrycznych (niestety tak!!!).

Czasem może pomóc dobranie ustawień wtyczek wszystkich urządzeń połączonych do TV jak samego TV w gniazdach.

Możesz spróbować połączyć masę gniazda antenowego z przewodem ochronnym lub jeśli takowego brak przewodem zerowym instalacji elektrycznej. Ale zanim to zrobisz to koniecznie zmierz natężenie prądu przepływającego przez taki przewód koniecznie z bezpiecznikiem max 0,5A. Jeśli bezpiecznik sie pali albo prąd jest spory np. większy od 0,03A to niestety odpada takie rozwiązanie. Warto wspomnieć ze gdyby w twoim mieszkaniu byłby zainstalowany zgodnie z wymogami aktualnych przepisów prawa energetycznego bezpiecznik różnicowo-prądowy to on by rozłączał zasilanie na skutek wykrycia dopływu z zewnątrz prądu poprzez instalację antenową tak samo jak w przypadku porażenia lub przebicia (ucieczką prądu do ziemi).

Możesz śmiało sie domagać od operatora instalacji antenowej doprowadzenie jej do stanu gdzie gniazda antenowe mają pełną separację galwaniczną a ich ekrany są połączone koniecznie z przewodem ochronnym instalacji elektrycznej w Twoim mieszkaniu. Podstawą takiego żądania jest prawo energetyczne.
gosc123

Kamien spadl mi z serca ,faktycznie buczenie w 90% pochodzi od instalacji antenowej - powiem szczerze nie spodziewalem sie tak blachej przyczyny - wielkie dzieki STUDI .Co prawda pozostaje minimalne buczenie , ale jak napisalem wczesniej to wersja prototypowa i szyna masy nie jest idealna ( troche cienki drut , rozmieszczenie elementow nie jest idealne i przewody zarzenia do dwoch lamp wejsciowych nie poprowadzilem skretka) .
Wracajac do moich pozostalych pytan , moze mnie ktos oswiecic ?Szczegolnie wartosc rezystorow RF1,RF2 do symetryzacji napiecia zarzenia.Na pewno w oryginale to 1k , jak jest z tymi wartosciami - ma sens bawic sie w ich ponowny dobor ( wlutowanie potencjometrow ok 200 ohm i poszukiwanie idealu ) , czy tez zostawic je jak jest .
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.

Rezystory 1k do symetryzacji żarzenia wydaja się być zbyt duże. Dla ideału użyj potencjometru drutowego 100R - 330R . To umożliwi dokładną symetryzację napięcia żarzenia lamp. Co do pozostałych wartości elementów biernych trudno się do czegoś przyczepić. Może tylko rezystor 24k trudny do zdobycia, ale do symetryzacji układu można zastosować regulację tej wartości , jak już ktoś wcześniej sugerował w podobnym temacie dot. Jolidy.
Rezystor R26 - zwiększ jego wartość .Zmniejszy sie jasność świecenia.

Pozdrawiam
Lech S.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Ja bym proponował do symatryzacji użyć równolegle połączonych rezystorów i potencjometra.
Bywa czasami, że sam potencjometr nie wystarcza do zminimalizowania brumu. dobrą metodą jest też ustawienie min brumu potencjometrem, potem pomiar wartośc obu połówek i wlutowanie takich rezystorów.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
gosc123

Do diody raczej nie wracam .
Zastanawia mnie czy rezystor R26 (3k) mogl wplynac na podniesienie wartosci rezystorow symetryzujacych .
Moze go wlutowac (akurat mam taki pod reka ) i pozostac przy 1k jako symetryzujace , oczywiscie dioda odpada( o stanie dzialania informuja zarzace lampy ).
Pozdrawiam
gosc123

Witam po krotkiej przerwie .
Czeka mnie wymiana traf , jedno z wyprowadzen ( na uzw. wtornym ) odpadlo - zeby polutowac musialem dobrac sie do bebechow . Na razie gra , ale pozostaje swiadomosc ze cos jest nie tak .
Gdzie moge kupic trafo : 4k5 - 36% odczep pod El34 - udalo mi sie znalezc jedynie Lundahl (180€) sztuka - sa inne opcje?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

lysy ns pisze:sa inne opcje?
:D
Zmieszczą Ci się toroidy?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

:mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Jakoś nie przyszło mi do głowy, że zostanie zachowana oryginalna obudowa.
W takim razie będzie ciężko zmieścić coś sensownego, gdyż Jolki mają wyjątkowo małe transformatory wyjściowe.
gosc123

W aktualnej wersji nie ma miejsca na toroidy , ale...
Planuje dalsze przerobki i nie wykluczam powiekszenia obudowy oraz zmiany kubkow na trafa - wiec toroidy nie odpadaja .
Swoja droga czy toroid dorownuje trafo z rdzeniem EI.
Jak wyglada sytuacja z trafami P.Ogonowskiego , czy ktos zamawial cos pod indywidualne (nie katalogowe) wymagania?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jedynym sensownym wyjściem jest pozostawienie transformatorów w spokoju. Będzie to pewnie wymagało pracy nad własną psychiką, ale się opłaci. Nad umiejętnościami manualnym też warto popracować - trud zaprocentuje brakiem urwanych wyprowadzeń i znakami diakrytycznymi tam, gdzie w języku polskim być powinny.
Ostatnio zmieniony sob, 26 kwietnia 2008, 12:08 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

lysy ns pisze:Swoja droga czy toroid dorownuje trafo z rdzeniem EI.
A czy Subaru Impreza dorównuje Garbusowi? W stylistyce raczej nie. Natomiast w innych kwestiach...
Podobnie jest z transformatorami.
Ale to tylko moje prywatne zdanie :P
gosc123

Zibi pisze:Jedynym sensownym wyjściem jest pozostawienie transformatorów w spokoju. Będzie to pewnie wymagało pracy nad własną psychiką, ale się opłaci. Nad umiejętnościami manualnym też warto popracować - trud zaprocentuje brakiem urwanych wyprowadzeń i znakami diakrytycznymi tam gdzie w języku polskim być powinny.
Twoja wypowiedz wnosi szczegolny wklad do dyskusji
Wielkie dzieki
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wbrew pozorom uzywanie znakow diakrytycznych ma duze znaczenie, wiec zrob nam laske i zacznij ich uzywac. :twisted:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.