Nietypowy rdzeń, długa kolumna

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Nietypowy rdzeń, długa kolumna

Post autor: sztyga20 »

Witam!

Udało mi się dzis kupić w AMW 5 dławików 401b, 40W 0,43A (w cenie 1,2zł sztuka, myśle że sie opłacało). Dławik ma wymiary (około) 65mm x 115mm x 25mm.Na razie nie mam mozliwości jego otworzenia (ma dekelki z obu stron) ale pewnym jest, że kolumna rdzenia idzie przez jego dłuższy wymiar i ma przekrój około 4,8cm2.
Na dekielku wybity jest też napis COS φ = 0,52 - co to znaczy?

I mam w związku z tym zakupem kilka pytań:

Cóż to za dławiki? //zgaduje że do jakiś świetlówek//

Jak wpłynie na parametry ewentualnego transformatora wyjściowego/międzystopniowego to, że kolumna będzie taka długa oraz to, że rdzeń ma 6 otworów na śruby mocujące?

Zapomniałem, nie jest to rdzeń EI ale rdzeń z ciętą kolumną.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Nietypowy rdzeń, długa kolumna

Post autor: Pyra »

Witam
Z tego, w zasadzie nic sensownego, oprócz dławika, nie zrobisz. O ile sobie dobrze przypominam, to jest rdzeń F.
Cała konstrukcja jest od początku pomyślana jako dławik i ma małe okna na uzwojenia. Docelowo, uzwojenia trafa się mogą nie zmieścić.

Zgadza się, są to dławiki od świetlówek, o całkiem sporym prądzie 0,43A, ale małej indukcyjności.
Na dekielku wybity jest też napis COS φ = 0,52 - co to znaczy?
Jest to cosinus kąta o jaki przesuwa się wektor napięcia względem prądu po zastosowaniu dławika w docelowym obwodzie... (energetyka), z którym docelowo trzeba "walczyć". Dlatego obwody świetlówek są zaopatrywane w kondensatory....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?