Powielacz UN9/27-1,3 i UN9/27-13

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Powielacz UN9/27-1,3 i UN9/27-13

Post autor: komornik12_old »

Cześć

Mam 2 takie ruskie powielacze i nie mogę znaleźć w sieci oznaczeń wyprowadzeń. Co prawda są one wytłoczone i można poznać wyjście, ale do reszty nie jestem pewien i nie chcę rozwalić...

Mam jeszcze takie pytanie-czy powielacze można łączyć? Wydaje mi się, że tak ale tego nigdy nie robiłem i nie chcę tego rozwalić. Ktoś, od kogo to mam powiedział, że tylko teoretycznie można, a praktycznie mam sprawdzić.

Pozdrawiam
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator

Pozdrawiam Maciej
traxman

Re: Powielacz UN9/27-1,3 i UN9/27-13

Post autor: traxman »

Można łączyć pod warunkiem zasilania każdego z osobnego uzwojenia, bo inaczej wyjdzie ci tylko 25kV. Podłącz je wg opisu na obudowie, będzie dobrze. To chyba było tak: WN wychodzi na grubym izolowanym kablu, masa jest na zaznaczona, chyba na "uszku" lutowniczym, po drodze jest jeszcze dwa napięcia - nie podłączać, bo to kilka kV do ostrości z pierwszego stopnia powielacza. Zamieść zdjęcie będzie łatwiej. Poszukaj też schematów Elektrona 380, bo one chyba pochodzą z niego.
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Nie bardzo rozumiem tego z łączeniem-wg mnie jest to zwykły powielacz i połaczenie 2 w szereg to jakby "dołożenie" tych stopni mnożących. Fotka za chwilę bedzie, ale z telefonu :(, bo tylko tak mam możliwość...

Fotki już są :D Sorki za jakość, ale chyba widać o co chodzi...

Pozdrawiam

znaki diakrytyczne!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Potrzebna chłodnica ze szlifem na termometr i szlifem męskim 29 na zbiornik cieczy destylowanej i żeńskim 29 lub 19 na odbiornik. Mile widziany deflegmator

Pozdrawiam Maciej
traxman

No to zadanie domowe - rozrysuj taki powielacz i podłącz wejścia do wspólnego zasilacza, a wyjścia w szereg, dojdziesz do jakiegoś wniosku - wskazówka powielacz nie ma separacji galwanicznej, druga wskazówka powielacz powiela z napięcia zmiennego i daje stałe - a co masz na wyjściu pierwszego powielacza? Powielacz napięcia stałego to przetwornica.
A tu masz link do schematu otvc który wykorzystuje ten powielacz.
ftp://ftp.qrz.ru/pub/hamradio/schemes/t ... v18_1.djvu
ftp://ftp.qrz.ru/pub/hamradio/schemes/t ... v18_2.djvu
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Cześć

Nadal nie rozumiem tego numeru z powielaczem. wg mnie brakuje 1 kondensatora i reszta pasuje. Chociaż połączenie szeregowe jak mówisz da (chyba) leprzy efekt-napięcie to samo, ale przy połączeniu jak mówisz będę miał większy prąd na wyjsciu i tak zrobię.

Jednak nadal nie wiem na bank, które kabelki są od czego. Ten gruby, to +, ten zaraz pod nim to -,, 2 punkty lutownicze to wyjście, a taki nie od pary to do czegoś innego. Tak?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob, 17 maja 2008, 12:17 przez komornik12_old, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam Maciej
traxman

Podłączenie:

~: wejście napięcia zmiennego z trafo linii, najlepiej przez szeregowy rezystor 1k/2W

V: (masa) masa napięcia zmiennego z trafa linii, oraz masa +25kV

(symbol masy _|_) kontrola prądu, zewrzeć z V, (tu się pomyliłem, wstawiłem zły symbol)

WN - gruby kabel +25kV

F - nie łącz z niczym, to napięcie ogniskowania ok.10KV, chyba, że potrzebujesz do czegoś.

W kółeczku masz punkt, do którego musiałbyś wpiąć kolejne ogniwo powielacza, nie jest niestety wyprowadzony.
Jedyne powielacz do "samodzielnego montażu" był w elektronice c432 (mały OTVC) - w przeźroczystej obudowie były pomarańczowe diody i szare kondensatory, dało się to rozbierać i naprawiać, dostęp był do każdego punktu, dało by się więc te powielacze łączyć w szereg w UN niestety się nie da.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 22 kwietnia 2008, 22:04 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
komornik12_old
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki, już wszystko jane :D, ale zapytam dla pewnosci. V,czyli masa, to kabelek na wysokości literki V, wejscie to punkt lutowniczy po prawej, a punkt lutowniczy po lewj zewrzeć z masą? teraz tak popatrzyłem dokładnie na schemat i mam wątpliwosć, czy punkt F połączyć z masą? Wtedy byłoby zwarcie-tak?

Pozdrawiam

Pozdrawiam Maciej