Nasycenie rdzenia

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nasycenie rdzenia

Post autor: fugasi »

Załóżmy ża mam transformator głośnikowy do wzmacniacza SE (ze szczeliną) lecz o nieznanych parametrach. Chciałbym sprawdzić przy jakim prądzie rdzeń wpada w nasycenie.
Jak to zrobić?
_
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Nasycenie rdzenia

Post autor: Teslacoil »

Nie próbowałem, ale spróbuj zasilić pierwotną stronę regulowanym źródłem prądowym, a na wtórnej mierzyć indukcyjność. Spadek indukcyjności wskaże na nasycanie się rdzenia.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

.Wiedząc ,że po nasyceniu rdzenia przebieg sinus ulega zniekształceniom -można -na wtórne podawać jakieś napięcie i prad przemienny z autotransf. nastawnego.W szereg jakaś żarówkę na 12V/21W /albo więksżej mocy /.
Potrzebny bylby tu oscyloskop -może gdzies w jakimś serwisie pomogą. W każdym razie -po nasyceniu -na ekranie oscyloskopu powinny pokazać się zniekształcenia sinusoidy.
Jeśli pomierzy sie amperomierzem prąd -i ew . ustali liczbę zwoji to bedzie to wynik w amperozwojach .Obserwowac na pierwotnym .Ponieważ to będzie częstotliwość 50Hz -to jakieś inne zakłócenia nie będą tu sie pojawiać.
Mozna też polegac na swoich uszach -w końcu jakieś znieksztalcenia -nawet tych 50Hz- też można zauwazyć słuchem.
Aby potrenowac jak słychac falę 50Hz wymyśleć sobie taki obwód.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

KaW pisze: Mozna też polegac na swoich uszach -w końcu jakieś znieksztalcenia -nawet tych 50Hz- też można zauwazyć słuchem.
:shock:
Nie wydaje mi sie, ze nawet majac sluc absolutny, ktos bedzie w stanie stwierdzic na sluch czy czestotliwosc sieci jest znieksztalcony czy tez nie!
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Wiedziałem ,że takie pytanie padnie .Trzeba samemu sie przekonać .Młode ucho ma szansę to rozpoznać -bo słyszy -właściwie -odczuwa szersze pasmo.Jakaś różnica musi być -bo czyste 50 Hz nie niesie żadnejinformacji - jest gołe.
Aby coś zrobić w tej dziąłce -trzeba by było wymyśleć jakiś odsłuch czystego 50Hz -i potem takiego 50Hz podanego na słuchawki przez diody prostownicze połączone przeciwstawnie /takie obcinacze na poziomie 0,7V/.
Dawno temu były słuchawki 2000 Ohmów -ale one były głuche na 50Hz. Teraz są z dobrym pasmem -dynamiczne.32 Ohmy.
Przemyśleć układzik i coś z tego może wyjdzie .
W jakimś układzie wynalazca wobulował "f" -podając na cewkę w.cz. jakieś przemienne 50Hz - ...to tylko przykład czyjegoś myślenia/w tym przyp. jakiegos krótkofalowca polskiego/.
traxman

Post autor: traxman »

Teslacoil pisze:Nie próbowałem, ale spróbuj zasilić pierwotną stronę regulowanym źródłem prądowym, a na wtórnej mierzyć indukcyjność. Spadek indukcyjności wskaże na nasycanie się rdzenia.
Próbowałem zasilać pierwotne z zasilacza DC, tak aby dostać znamionowy prąd stały (anodowy) i mierzyłem indukcyjność wtórnego - nie zmieniła się, trafo toroid 100VA. Podłączyłem do układu na PCL86 w miejsce TG2 i co :shock: bas dużo gorszy, pasmo od góry lepsze o kilka kHz, ale grało to jakoś nieprzyjemnie. Bez policzenia i nawinięcia od podstaw raczej nic nie wyjdzie. W notach Lundahla wyczytałem o transformatorach na rdzeniu zwijanym - czyli w sumie podobnym, aby projektować tak, by spoczynkowy prąd anodowy, w klasie A był w okolicach 40-50% do nasycenia rdzenia - wspominali, że wtedy transformator pracuje w najlepszej części charakterystyki. Błędem podobno jest zakładanie dużego zapasu na rdzeniu.
Tego niestety nie sprawdzę manualnie, bo nie wiem nic o rdzeniu, który mam oraz nie widzi mi się nawijanie 1000 zwojów na piechotę.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

:arrow: traxman
Nie zmieniła się, bo pewnie zasilacz silnie tłumił na wtórnej stronie jeszcze zanim rdzeń się nasycił, czyli od początku doświadczenia. Dlatego pisałem o źródle prądowym, a nie napięciowym, którym to zwykły zasilacz w przybliżeniu jest.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

traxman pisze:Podłączyłem do układu na PCL86 w miejsce TG2 i co :shock: bas dużo gorszy, pasmo od góry lepsze o kilka kHz, ale grało to jakoś nieprzyjemnie.
Bo indukcyjność ma za małą. Wtedy choćbyś miał rdzeń jak garniec, to nic z tego nie będzie :|
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
traxman pisze: Podłączyłem do układu na PCL86 w miejsce TG2 i co :shock: bas dużo gorszy, pasmo od góry lepsze o kilka kHz, ale grało to jakoś nieprzyjemnie.
Jeżeli lubisz się pobawić, możesz zmniejszyć opór wewnętrzny stopnia sterującego - pomoże. Na przykład odpowiednim sprzężeniem zwrotnym z anody pentody na katodę triody.
traxman pisze: Bez policzenia i nawinięcia od podstaw raczej nic nie wyjdzie.
To niewątpliwie najlepsze rozwiązanie.
traxman pisze: W notach Lundahla wyczytałem o transformatorach na rdzeniu zwijanym - czyli w sumie podobnym, aby projektować tak, by spoczynkowy prąd anodowy, w klasie A był w okolicach 40-50% do nasycenia rdzenia - wspominali, że wtedy transformator pracuje w najlepszej części charakterystyki. Błędem podobno jest zakładanie dużego zapasu na rdzeniu.
:? Jakiś folklor... Policz normalnie i porządnie nie zwracając uwagi na takie kwiatki.

Pozdrawiam,
Jasiu
traxman

Teslacoil pisze:Nie zmieniła się, bo pewnie zasilacz silnie tłumił na wtórnej stronie jeszcze zanim rdzeń się nasycił, czyli od początku doświadczenia. Dlatego pisałem o źródle prądowym, a nie napięciowym, którym to zwykły zasilacz w przybliżeniu jest.
Zasilacz pracował w trybie źródła prądowego, nawet nie zajrzałem na napięcie jakie dawał przy potrzebnych mi 40mA :wink:
Piotr pisze: Bo indukcyjność ma za małą. Wtedy choćbyś miał rdzeń jak garniec, to nic z tego nie będzie :|
Mam szukać toroida na 600V :D ten napewno będzie miał większą liczbę zwojów na pierwotnym

Generalnie, wykazałem chyba, że się nie da tak całkiem prosto. Interesuje mnie czy jest sens szukania parametrów rdzeni toroidalnych - czy ich rozrzuty są na poziomie 50%?

PS.->Piotr czy może są jakieś postępy z toroidami do SE?
traxman

Nadspodziewanie szybko znalazłem ofiarę do pomiarów. Trafo sieciowe na toroidzie 2x230V (L=20H), wtórne 20V (L=1,7H) indukcyjność rozproszenia 3mH, pojemność między uzwojeniami 500pF.
Ciekawe co wyjdzie?
traxman

I jeszcze szybciej wyszło, że jest źle - mniej beznadziejnie niż poprzednio, ale dalej nie nadaje się to do słuchania.
TG2 jest lepszy.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
traxman pisze: Zasilacz pracował w trybie źródła prądowego, nawet nie zajrzałem na napięcie jakie dawał przy potrzebnych mi 40mA :wink:
"Zasilacz w trybie źródła prądowego" to na ogół nie jest dobre źródło prądowe - ma na wyjściu kondensator, a przy takim pomiarze to wszystko zepsuje. Raczej trzeba sobie coś sklecić.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

traxman pisze:PS.->Piotr czy może są jakieś postępy z toroidami do SE?
Nie ma i nie będzie, przynajmniej na razie.
Żeby wprowadzić do sprzedaży coś nowego trzeba być na 200% pewnym, że jest to rzecz spełniająca oczekiwania. To wymaga czasu i prób. A nie ukrywam, że eksperymentów z toroidami SE jeszcze nawet nie zacząłem.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

W wydawnictwie P.Ł. ŁÓDŹ 1976 -SKRYPT DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH - I PRACOWNIA FIZYCZNA INSTYTUTU FIZYKI Pol. Łódzkiej
wyd. 3 -cena antykwaryczna 4zł-str.92 jest ćwiczenie Nr308 :Wyznaczenie krzywej magnesowania pierwotnego stali krzemowej i obserwacja krzywej histerezy.Autorem jest: Pan Józef Świątek.Redakcja Wyd. Naukowych Pol. Łódzkiej.
-nakład 3000egz.
Detale składowe cwiczenia :
autotrafo ,amperomierz do 5A, trafo badane -150zw/550zw ,woltomierz.
trafo ma:-drogę obw. magnetycznego -"l" , przekrój "A".
Podłączenie do autotrafa-150zw -przez amperomierz A a odczyt woltomierza na 550zw/wtórne/.
Wzorki: B=U : 3,14 sqrt/2/A f n2 10 do /-10/

H=/sqrt/2/ I n1 / : l
gdzie:-U-napiecie na uzwojeniu 0 550 zwojach
B-indukcja magnetyczna w rdzeniu /miana brak/
f=50 Hz , H-nateżenie pola , I- nateżenie pradu , n1-ilość zwoji na transformatorze /dla ćwiczenia
nazwano je "pierwotne"/
A-przekrój poprzeczny rdzenia
l- srednia długość obwodu magnetycznegotransf.
ZNAK : -podzielić
Przebieg ćwiczenia- prąd co 0,5 A ,-notuje się I i U .
Układ do obserwacji na osc. ma w osi X napiecie prop. do pradu , a w osi Y napięcie z uzwojenia wtórnego -po
przesuwniku fazy. /brane z kondensatora /. Pozdr.
Ostatnio zmieniony pn, 14 kwietnia 2008, 08:44 przez KaW, łącznie zmieniany 3 razy.