Witam
Złożyłem dziś dla kumpla przed wzmacniacz gramofonowy z tej stronki :
http://users.otenet.gr/~athsam/tube_pho ... lifier.htm
(photo 1). Podałem sygnał z kompa na normalny wzmacniacz. Nic nie było słychać, dopiero kiedy dotknę masy coś tam leciutko słychać. Do tego duża ilość brumu. Nie wiem czy to może być przyczyna tego że podłączyłem pod komputer a nie pod gramofon. Proszę o odpowiedź.
Ps. Zastosowałem 6N2P.
przedwzmacniacz gramofonowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
przedwzmacniacz gramofonowy
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów

-
- moderator
Re: przedwzmacniacz gramofonowy
Witam.
Taki wzmacniacz cechuje się bardzo dużym wzmocnieniem napięciowym. Po podłączeniu do wyjścia karty muzycznej powinien dać na wyjściu bardzo dużą amplitudę sygnału, a nawet powinien się przesterować. Ogromne wzmocnienie w zakresie niskich częstotliwości stawia duże wymagania w stosunku do zasilacza, który powinien zapewniać napięcie anodowe pozbawione tętnień i zakłóceń. Grzejniki lampy najlepiej zasilać napięciem stałym.
6N2P w wersji cywilnej nie nadaje się do tego przedwzmacniacza, gdyż charakteryzuje się (przeważnie) paskudnym mikrofonowaniem, dużym poziomem szumów i trzasków, oraz przenikaniem tętnień z obwodów żarzenia. Wymienionych wad nie posiada lampa 6N2P wersji wojskowej, czyli 6N2P-EW.
Wzmacniacz podłączony do gramofonu będzie wzmacniał sygnał o bardzo małej amplitudzie (miliwolty), więc by nie dawał na wyjściu przydźwięku sieci powinien być dobrze ekranowany.
Pozdrawiam,
Romek
Taki wzmacniacz cechuje się bardzo dużym wzmocnieniem napięciowym. Po podłączeniu do wyjścia karty muzycznej powinien dać na wyjściu bardzo dużą amplitudę sygnału, a nawet powinien się przesterować. Ogromne wzmocnienie w zakresie niskich częstotliwości stawia duże wymagania w stosunku do zasilacza, który powinien zapewniać napięcie anodowe pozbawione tętnień i zakłóceń. Grzejniki lampy najlepiej zasilać napięciem stałym.
6N2P w wersji cywilnej nie nadaje się do tego przedwzmacniacza, gdyż charakteryzuje się (przeważnie) paskudnym mikrofonowaniem, dużym poziomem szumów i trzasków, oraz przenikaniem tętnień z obwodów żarzenia. Wymienionych wad nie posiada lampa 6N2P wersji wojskowej, czyli 6N2P-EW.
Wzmacniacz podłączony do gramofonu będzie wzmacniał sygnał o bardzo małej amplitudzie (miliwolty), więc by nie dawał na wyjściu przydźwięku sieci powinien być dobrze ekranowany.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Re: przedwzmacniacz gramofonowy
Wersja spełniająca warunki postawione przez RomkaD:
viewtopic.php?f=8&t=4647&p=37931
Podłączanie do tego komputera nie jest najlepszym pomysłem, ktoś już testował:
viewtopic.php?f=8&t=4800
viewtopic.php?f=8&t=4647&p=37931

Podłączanie do tego komputera nie jest najlepszym pomysłem, ktoś już testował:
viewtopic.php?f=8&t=4800