Czy to "miejscowe barwienie" wykonano w fabryce?
Szkło miejscowo barwione na niebiesko?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Szkło miejscowo barwione na niebiesko?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
tszczesn
- moderator
Re: Szkło miejscowo barwione na niebiesko?
Tak, Anglicy lubili takie lampy.fugasi pisze:Czy to "miejscowe barwienie" wykonano w fabryce?
-
Alek
To niebieskie zabarwienie jest najprawdopodobniej spowodowane procesem tzw. niebieszczenia. Wykonywano go chcąc wyeliminować ryzyko emisji wtórnej ze szkła. Proces polega na napyleniu cienkiej warstwy tlenku wolframu (rozżarzone włókno wolframowej w niskiej próżni).
-
gachu13
- 1250...1874 posty

W lampach Philipsa chyba najczęściej można to zauważyć, zwłaszcza EL51 czy EM1.
SQ9KQZ
-
_idu
Do takiego wykonania dołączyć należy np. EF91 Brimara, z tym że widziałem jednocześnie dwa wykonania tej lampy przez tę sama firmę - z niebiesko zabarwioną bańką oraz z ze srebrzystym nalotem takim samym jak w naszych EBF89.
Ja bym jeszcze wspomniał o tym że niebieskie zabarwienie przy okazji nieco zmniejsza emisję podczerwieni. A to może być też istotne w sprzęcie z wysokim upakowaniu elementów. A do takiego przeznaczano lampy heptalowe.
Ja bym jeszcze wspomniał o tym że niebieskie zabarwienie przy okazji nieco zmniejsza emisję podczerwieni. A to może być też istotne w sprzęcie z wysokim upakowaniu elementów. A do takiego przeznaczano lampy heptalowe.
-
Vic384
- 1250...1874 posty

Czesc
Mam tez kilka "niebieskich" lamp. Sa zrobione przez Mullard dla Westinghouse. Sa to 6AM6 i jesli jest tylko taka nazwa-oznaczenie, to sa czyste, ale jesli sa "lamane": 6AM6/EF91, to sa "niebieskie".
Pozdrowienia
Mam tez kilka "niebieskich" lamp. Sa zrobione przez Mullard dla Westinghouse. Sa to 6AM6 i jesli jest tylko taka nazwa-oznaczenie, to sa czyste, ale jesli sa "lamane": 6AM6/EF91, to sa "niebieskie".
Pozdrowienia