Wpadła mi w ręce taka Karioka: http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=1061 . Nie udało mi się znaleźć żadnego schematu, na którym byłaby uwzględniona dodatkowa lampa EF89, a radio jest bez wątpienia oryginalne. Od typowej wersji odróżnia je też inne położenie kondensatorów filtrujących i mosiężny (a z tworzywa sztucznego) napis. Czy ktoś słyszał o takiej wersji?
Pozdrawiam
Jarek
Nietypowa (?) ZRK Karioka?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Nietypowa (?) ZRK Karioka?
Witam, odświeżam stary post, ale możliwe że zrobiono jakąś kompilację z chassis od radia "Tatry". Po prostu dołożono głowicę UKF?
Teraz porównałem oba schematy - wydaje się jednak że to dwie różne koncepcje. Tatry we wzmacniaczu m.cz. zamiast ECC85 ma EBF89 (sic!).
Pozdrawiam,
Piotr.
Teraz porównałem oba schematy - wydaje się jednak że to dwie różne koncepcje. Tatry we wzmacniaczu m.cz. zamiast ECC85 ma EBF89 (sic!).
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 1875...2499 postów
A ta druga EF89 to nie jest przepadkiem EBF89.Jarek Kordalewski pisze: Nie udało mi się znaleźć żadnego schematu, na którym byłaby uwzględniona dodatkowa lampa EF89, a radio jest bez wątpienia oryginalne. Od typowej wersji odróżnia je też inne położenie kondensatorów filtrujących i mosiężny (a z tworzywa sztucznego) napis.
Jarek
Pozdrawiam
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Na fotce z oldradio wdzę co następuje: głowicę UKF (oczywiście z lampą ECC85) mieszczacz AM/wzmacniacz p.cz FM na ECH81) pierwszy zespół filtrów p.cz. FM/AM, lampę EF89 (niższą od następującej po niej EBF89), drugi zespół filtrów AM/FM, wspomnianą wcześniej EBF89, jeszcze jeden filtr (najpewniej jest to juz tylko samotny filtr FM), jakąś ECC, najpewniej 85 (a nie EF89 lub EBF 89) w roli wzmacniacza napięciowego m.cz., wreszcie częściowo schowaną za płytką izolacyjną EL84.
Prawdopodobna konfiguracja radia wygląda zatem jak następuje: głowica UKF, ECH81 w mieszaczu AM i pierwszym stopniu p.cz FM. EF89 we wzmacniaczu p.cz. AM/FM, EBF89 w detektorze AM i ostatnim stopniu p.cz. (ograniczniku) FM, diody germanowe w demodulatorze FM, ECC8X oraz EL84jako wzmacniacz m.cz. w układzie identycznym jak w typowej Karioce. W porównaniu z większością popularych odbiorników AM/FM radio ma więc dodatkowy stopień p.cz. FM. Taka konfiguracja była nierzadka w odbiornikach RFT nieco wyższej klasy, np. Berolina.
Prawdopodobna konfiguracja radia wygląda zatem jak następuje: głowica UKF, ECH81 w mieszaczu AM i pierwszym stopniu p.cz FM. EF89 we wzmacniaczu p.cz. AM/FM, EBF89 w detektorze AM i ostatnim stopniu p.cz. (ograniczniku) FM, diody germanowe w demodulatorze FM, ECC8X oraz EL84jako wzmacniacz m.cz. w układzie identycznym jak w typowej Karioce. W porównaniu z większością popularych odbiorników AM/FM radio ma więc dodatkowy stopień p.cz. FM. Taka konfiguracja była nierzadka w odbiornikach RFT nieco wyższej klasy, np. Berolina.