Trafo sieciowe i tranfa głośnikowe do schematu

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

youzef
2 posty
2 posty

Trafo sieciowe i tranfa głośnikowe do schematu

Post autor: youzef »

Witam
Znalazłem w necie schemat firmy Decware DIY do wzmacniacza lampowego. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiednich transformatorów. Jeżeli wiecie jakie to maja byc trafa i umiecie na podstawie schematu to wywnioskować prosze o pomoc. Lampy jakie moge zastosowac to:
Signal tube 6N1P or 6922 or 6Dj8
Output tubes SV83 or EL84/6BQ5

a oto i schemat:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Trafo sieciowe i tranfa głośnikowe do schematu

Post autor: popiol17 »

Coś mi w tym schemacie nie pasuje za bardzo... a to zbyt wysokie napięcie anodowe, a to impedancja po stronie pierwotnej trafa, a to te 3,3uF z anody stopnia wstępnego do masy, a brak jakiegokolwiek sprzężenia zwrotnego.... Wpisz Kolego EL84 SE w googlach a znajdziesz o wiele więcej dopracowanych konstrukcji na transforamatorach, które możesz bez problemu kupić w Indelu (sieciowe) lub Zatrze (głośnikowe).
traxman

Post autor: traxman »

Zwykły wzmacniacz na EL84 (6P14P) w układzie triodowym, tylko z nietypowymi wartościami elementów i nietypowym 6Omowym obciążeniem. Zrób lepiej z audiotonu:
http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html
sprawdzony działający lub z not aplikacyjnych z Ua=250V/Ra=3.5k (ok. 2W) lub pentoda Ua=250V/Ra=5.2k (ok.5W) wtedy podejdzie typowy TG5. Zastanawiające jest wspólne dla dwóch kanałów Rk?
ECC88 trochę na wyrost, wystarczy ECC83 (6N2P).
Dane sieciowego są na schemacie, transformator głośnikowy dla SE 50mA/Ra=10k, były kiedyś stosowane w radioodbiornikach.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Podstawowa zasada jakiej nauczyłem się na tym forum jest taka, że najpierw szukam trafa wyjściowego. Czyli jakie mam, lub jakie mogę mieć. A potem za radą kolegów dobiera się lampy i układ pracy.
youzef
2 posty
2 posty

Post autor: youzef »

Dzieki za podpowiedź.