Witam,
Prawie udało mi się opanować wzbudzającego się Atomica (wzmacniacz gitarowy na 2x ECC83 i 1x ECL86). Do opanowania pozostał gwizd w położeniu potencjometrów Gain i korektora na maksimum.
Pomyślałem, że może jednak czegoś nie wiem o ekranowaniu toru sygnałowego. Masę mam raczej poprowadzoną dobrze. W związku z tym mam prośbę do tych, którzy wiedzą, jak to się robi, o opisanie w podpunktach kwestii ekranowania przewodów sygnałowych:
- gniazdo wejściowe ma być odizolowane od chassis?
- przewód sygnałowy od gniazda wejściowego ma mieć ekran umasiony na obu końcach?
- obudowy potencjometrów mają być połączone z masą, ale jeśli panel przedni jest aluminiowy, to i tak są połączone?
Proszę o garść informacji na ten temat, bo pewnie jest coś oczywistego, o czym nie mam pojęcia...
Jak poprawnie ekranować przewody sygnałowe?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Jak poprawnie ekranować przewody sygnałowe?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Re: Jak poprawnie ekranować przewody sygnałowe?
- tak, ma byc odizolowane z tego co wiemMarvel pisze: - gniazdo wejściowe ma być odizolowane od chassis?
- przewód sygnałowy od gniazda wejściowego ma mieć ekran umasiony na obu końcach?
- obudowy potencjometrów mają być połączone z masą, ale jeśli panel przedni jest aluminiowy, to i tak są połączone?
-NIE! umasiajac z 2 stron tworzysz petle masy.
-tak beda polaczone.
pozdr
-
- 625...1249 postów
1) Gniazdo wejściowe może być połączone z obudową, ale jest to jedyne połączenie masy z obudową. Obudowa z masą może być podpięta w innym miejscu, ale wtedy izolujesz gniazdo wejściowe.
2) Lepiej, aby ekran był zawsze podłączony z jednej strony - tzn. nie płynął przez niego prąd.
3) Na wszelki wypadek warto zapewnić dodatkowe połączenie - popatrz na niektóre konstrukcje, masz tam kawałek drutu dolutowany do każdej z obudów potencjometrów.
P.S. Megabit w tym konkretnym przypadku, gdy gniazdo jest odizolowane od obudowy, o żadnej pętli masy nie może być chyba mowy - to trochę tak, jakbyś dolutował bez żadnych gniazdek i wtyczek kabel ekranowany z gitary do wejścia sygnałowego pierwszego stopnia i jego punktu masy... ?
2) Lepiej, aby ekran był zawsze podłączony z jednej strony - tzn. nie płynął przez niego prąd.
3) Na wszelki wypadek warto zapewnić dodatkowe połączenie - popatrz na niektóre konstrukcje, masz tam kawałek drutu dolutowany do każdej z obudów potencjometrów.
P.S. Megabit w tym konkretnym przypadku, gdy gniazdo jest odizolowane od obudowy, o żadnej pętli masy nie może być chyba mowy - to trochę tak, jakbyś dolutował bez żadnych gniazdek i wtyczek kabel ekranowany z gitary do wejścia sygnałowego pierwszego stopnia i jego punktu masy... ?
-
- 3125...6249 postów
Mam obok siebie trzy poty: gain, bass i treble. Łączę ich obudowy jednym kawałkiem drutu i ten drut doprowadzam do lokalnego punktu masy. Wszystko jedno, którego? Najbliższego? Jedna nóżka pota gain jest połączona przewodem z masą V1. Można ten drut połączyć z nóżką?popiol17 pisze:3) Na wszelki wypadek warto zapewnić dodatkowe połączenie - popatrz na niektóre konstrukcje, masz tam kawałek drutu dolutowany do każdej z obudów potencjometrów.
Ale ekran się łączy z masą tylko jednym końcem. Czy powinno być tak, że:popiol17 pisze:P.S. Megabit w tym konkretnym przypadku, gdy gniazdo jest odizolowane od obudowy, o żadnej pętli masy nie może być chyba mowy - to trochę tak, jakbyś dolutował bez żadnych gniazdek i wtyczek kabel ekranowany z gitary do wejścia sygnałowego pierwszego stopnia i jego punktu masy... ?
- gniazdo jest odizolowane od chassis,
- sygnał i masa gniazda połączone rezystorem 1M,
- sygnał od gniazda do rezystora na podstawce lampy idzie przewodem ekranowanym; ekran połączony tylko z masą gniazda,
- masa gniazda połączona szyną masy albo jednożyłowym przewodem z punktem masy lokalnej pierwszego stopnia wzm.???
Proszę o rozwianie wątpliwości

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Ja bym tak zrobił, to jest raczej wszystko jedno do którego miejsca masy podłączysz obudowy potków. Sam zresztą od pewnego czasu nie robię dodatkowego połaczenia. Moim zdaniem metalowy potek wystarczająco dobrze styka się z metalową szaską.Marvel pisze:Mam obok siebie trzy poty: gain, bass i treble. Łączę ich obudowy jednym kawałkiem drutu i ten drut doprowadzam do lokalnego punktu masy. Wszystko jedno, którego? Najbliższego? Jedna nóżka pota gain jest połączona przewodem z masą V1. Można ten drut połączyć z nóżką?
Tak jak mówisz to jest jedno z możliwych dobrych rozwiązań (ja bym co prawda ekran łączył przy lampie a nie przy gnieździe, ale to nie ma większego znaczenia).Ale ekran się łączy z masą tylko jednym końcem. Czy powinno być tak, że:
- gniazdo jest odizolowane od chassis,
- sygnał i masa gniazda połączone rezystorem 1M,
- sygnał od gniazda do rezystora na podstawce lampy idzie przewodem ekranowanym; ekran połączony tylko z masą gniazda,
- masa gniazda połączona szyną masy albo jednożyłowym przewodem z punktem masy lokalnej pierwszego stopnia wzm.???
Proszę o rozwianie wątpliwości
-
- 625...1249 postów
No dobrze, ale jak połączysz gdzieś do masy, to automatycznie połączysz obudowę z masą. Jeżeli masz w innym miejscu (np. przy wejściu) masę połączoną z obudową, to powstanie pętla masy, dobrze piszę?jethrotull pisze:Ja bym tak zrobił, to jest raczej wszystko jedno do którego miejsca masy podłączysz obudowy potków. Sam zresztą od pewnego czasu nie robię dodatkowego połaczenia. Moim zdaniem metalowy potek wystarczająco dobrze styka się z metalową szaską.