Kubki niemagnetyczne

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Kubki niemagnetyczne

Post autor: Turgon »

Spotkałem się z opisem, że dany kubek jest niemagnetyczny, co za tym idzie musi być też magnetyczny. Ale czy taki podział w ogóle istnieje? Jeśli tak, to jakie są różnice? Prosiłbym o jakieś wyjaśnianie.

P.S.
Wybaczcie niski poziom pytania.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Re: Kubki niemagnetyczne

Post autor: MichałKob »

Wydaje mi się, że chodzi o przenikalność magnetyczną materiału, zastosowanego na konstrukcję kubka. Za "magnetyczny" uznaje się kubek stalowy (ze stali miękkiej), mu-metalowy itp. Zaś inne typowe kubki, wykonane z materiału takiego jak aluminium, mosiądz, miedź i nie wiem co jeszcze ekranują raczej tylko elektrostatycznie. Nie rozumiem jednak jednej rzeczy, mianowicie tego, że aby otrzymać sensowne (kilkudziesięcio - kilkusetkrotne) tłumienie pola magnetycznego, trzeba by użyć naprawdę masywnego kubka stalowego. Kubki niemagnetyczne, jak niedawno miałem okazję się przekonać, potrafią nieźle tłumić pole magnetyczne, działając na zasadzie zwartego zwoju. Ponadto świetnie eliminują sprzężenia pojemnościowe. Warunek, jak wszędzie: Dobre połączenie masy...
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

O masie to można napisać dziesięciotomowe kompendium, po z 300 stron każdy, a i tak nie będzie to pełne źródło informacji :)
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Pole magnetyczne -podobnie jak pole elektryczne -ma również swoją częstotliwośc .W związku z tym -takie pole
o niskiej częstotliwośći spokojnie przechodzi cienkie przegrody z mat . magnetycznych -stąd grube osłony detali wrażliwych na zakłócenia .Dla pól wysokiej f. -głebokość wnikania pola magnet.jest ograniczona -powierzchniowa -stąd osłony przed wnikaniem mogą być n.p.:żelazne -cienkie -ale posrebrzone.Albo aluminiowe -ale pomiedziowane -na ich powierzchnie zachodzi wytracanie energii fal elektro-magnet.
Patent z owijaniem transformatora owijką z blachy Cu , to ochrona przed wypuszczaniem w "świat"
jakichś pól niepotrzebnych w bliskim otoczeniu /transformatory byle jak nawinięte, mają tego pola wyrywajacego się z transformatora -na zewnątrz bardzo dużo/.Zmuszenie lini pola elektrom. do wykonania pracy -wytracenie swiadome -ich energii. Pozdr.