TRX lampowy SSB NATAN.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: TRX lampowy w budowie. Czas na koncowe składanie...

Post autor: Maciek1 »

Witam

Bardzo git konstrukcja wygląda na dobrze przemyślaną.Podoba mi się jeszcze ta technika mocowania elementów.
Kwazor jak robisz te punkty lutownicze?Wykrajasz je w laminacie jakimś ostrzem?
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Już tłumaacze jak je mocuje :
Mam cieniutki laminat ( bodajze 0.4 0.3mm) biore wykrojnik i wycinam nim okragłe pola lutownicze.
Najpierw lutuje te pola do koncowek elementu mocowanego ( podstawki itd ) a pozniej po przylutowaniu nakładam mała ilosc kleju cyjanopan ( super glut tez trzyma ) i dopiero wklejam na głowna płyte.

Obrazek

Obrazek

Jest to zajecie dosyc czasochłonne ale dobrze sie sprawdza i płyta głowna to zawsze pełna masa co przy urzadzeniach w.cz jest bardzo wazne.

Prawda projekt jest przemyslany przebadany i teraz dopiero pod wielu próbach jest montarz koncowy.
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Krótki filmik z Testowania Toru nadawczego i ARW :
http://pl.youtube.com/watch?v=RBjqAn439MM
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Re: TRX lampowy w budowie. No to szlag mnie trafił.....

Tory TRX-a sa skonczone
Teraz jeszcze tylko dorobic kilka małych gratów i jazda w eter......
Jeszcze tylko strojenie diabelstwa......

Obrazek

EDIT :
FAK FAK FAK FAK !!!!!
Zasilacz ten co chciałem zastosowac ( impulsówka ) Szumi mi po pasmie tak ze nie idze odebrac zadnych stacji oprócz silnych stacji AM... rownomierny szum przykrywa wszystko.......
Zastosowałem na szybkiego trafo klasyczne.... fajnie odbior wrocił do normy ale bruum nie do zniesienia........100uF dławik i 80uF poprawiło conieco sprawe ale brum pojawia sie przy słabym sygnale odbieranym....

Kurcze a ten stary zasilacz co miałem chodził idealnie tylko za niskie napiecia dawał.....
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Re: TRX lampowy w budowie. Houston mamy problem....

Post autor: Grzegorz Markowski »

Jak masz prowadzone żarzenie lamp? Czy to jest przydźwięk sieciowy pochodzący od napięcia anodowego? Czy przydźwięk niknie po wyłączeniu napięcia sieciowego?
GM
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Re: TRX lampowy w budowie. Houston mamy problem....

Zarzenie lamp jest z innego zasilacza stabilizowanego.......
Brum znika jak odlacze trafo od sieci. Umasowienie rdzenia trafa troche pomaga...
Myslałem ze moze wystepuje efekt wyrównywania poziomu mas pomiedzy trafem anodowym a stabilizowanym od lamp ale nie bruum jest dalej jak odłacze zasilacz zarzeniowy.

Prosty test czyli zwarcie siatki 1 wzmacniacza audio do masy powoduje brumienie wzmaka czyli jest to efekt niewyfiltrowanego napiecia... robiłem nawet 3 człownowy filtr anodowy 100uF dlałwik 100uF dławik 100uF dalej nic .....

Odbór stacji "chrapiacy"

Podłaczenie starego zasilacza impulsowego z 1 edycji TRX-a .Cisza w glosniku i tylko piekny odbór... Wada :nieskie napiecia i moc zasilacza...

Traxman poradził mi to :
download/file.php?id=3119&mode=view

Wtedy mozna by zastosowac trafo klasyczne..

EDIT :

Zrobiłem rano ten "stabilizator" o mi poradził traxman.Ua wej 200 Uwyj 178V..
Brumy mniejsze ale daej były ( test zwarcia triody w audio wykazywały ze to juz nie Anodowe )
Dorobiłem stopien zarzenia lamp z napiecia 22V w trafie .... ciszej ale słychac wredny przydzwiek mikrofonowania......
Nic szukamy dalej błedu.... znalazłem noge od autotransformatora po filtrze kwarcowym ktory nie był do masy...
Od razu odbiornik nabrał czułosci.. ale dalej widze ze EF183 wzbudza sie ...
Przerobiłem cewke anodowa i brum juz mniejszy.... czułosc wzrasta....ale dalej mikrofonowanie....
doszedłem do modulatora (mixera RX-a ) no tak galwaniczeie sprzezona cewka filtru pasmowego na 3.5Mhz..... podłaczenie anteny przez kondek (10pF ) powodowłao taki jazgot przydzwieku ze łojezu,,,,
Zaekranowałem cewke postroiłem filry iiii............
Szok :!: :!: :!:
Broadcasting na 3.9Mhz odbieram bez anteny (bardzo słabo ale słychac )
Sygnały SSB z 3.7Mhz na 4cm antenie......

Musze teraz zrobic separacje galwanicza obwodow wejsciowych bo leciutenki przydzwiek jeszcze jest.....

A jeszcze wczoraj chciałem tym projektem trzasnac o sciane.....

Edit nr 2:
Dalej mam przydzwiek przy odbiorze stacji im silniej ja odbieram tym mocniejsze brzeczenie ( telegrafia tez )
Probowałem juz wszystkiego i zaczyna sie ten przydziek od strony modulatora ( mixera )..... jak zewre wejscie detektora to przydzieku 0....
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Re: TRX lampowy w budowie. Działa !!!! uff !

Oglaszam ze dnia 22.03.2008 o godzinie 12:40 projest został zamkniety definytywnie.

Bardzo dobrze sie zapowiadał niestety idea układu była dobra ale mi juz sił nie starczyło.
Czułosc odbiornika była dziwna ... wiecej szumu niz odbioru.
Na płycie testowej było ok po przełozeniu na płyte docelowa zaczeły sie schody.
Wycia piski problemy z szalejacym w.cz gdzies po torach zasilania.
Układ był dobrze przemyslany ale przekombinowaem z układami zasilania grzejników i to tez miało swoje nastepstwa.

Zreszta za miesiac bede miał nowe DIY i ono bedzie wymagało duzo opieki.
Niektórzy wiedza jak to jest byc ojcem.

Układ wiele mnie nauczył dał wiele wskazówek czego unikac jak budowac i co mozna jeszcze poprawic.

Nie jest to Audio ktore zwłaszcza widze na Triodzie ( konstruktorów układów radiowych moza policzyc na palcu 1 reki..)
I tu jest o wiele wiecej zaleznosci i problemów przy budowaniu układów w.cz.

Projekt moze został zamkniety ale w głwoie swita juz inny i lampowy i tranzystorowy.
Na podstawie tego projektu bede robił dalej TRx-a ale juz na połprzewodnikach za pewien okres czasu.
Ale to wszystko za pewnien okres czasu.

To jest koncowe zdjecie :
Obrazek

9 miesiecy prób testów... 45 minut rozwałki totalnej....

Moze kiedys znajde godnego naśladowce i bede z tego dumny.

Podzekowania dla :
Darczar, Traxman, Radiowec2 (sp3suz), SP9GMVGrzegorz, Grzegorz Markowski --> ty byłes dla mnie natchnieniem.

Oraz wszystkich tych co mi dopingowali w budowe i sledzili postepy prac.

Dziękuje !
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: TRX lampowy. Konstrukcja zatrzymana. Koniec...

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Kwazor :)
Znaczy powiadasz, że dopóki ktoś nie wyleje ci na głowę kubła zimnej wody - dalej "nie pojedziesz" ?!?
Ależ proszę uprzejmie :twisted:
Kwazor pisze:Moze kiedys znajde godnego naśladowce i bede z tego dumny.
Z zadziwiającą pieczołowitością "walczysz" o swoje "miejsce w historii", jak na kogoś, kto
poddał się po napotkaniu pierwszych prawdziwych problemów :twisted:
A nie pomyślałeś, jak będzie czuł się ewentualny "godny naśladowca" , jak uraczysz go
"garścią cennych rad" !
Kwazor pisze:Bardzo dobrze sie zapowiadał niestety idea układu była dobra ale mi juz sił nie starczyło. (...) Układ był dobrze przemyslany ale (...)
A na jakiej do diaska podstawie wysnułeś te "genialne" wnioski ?
Z tego co widzę, to "skaczesz z kwiatka na kwiatek" nie próbując nawet poświęcić choćby cząstki uwagi problemowi, który przed Tobą stoi !
Oto miałeś problemy z VCO, ale "ktoś" na jakimś forum poinformował o istnieniu generatora vackara i już...
Vackar dobry na wszystko ;)
I tak dalej - przez cały projekt :twisted:
Wystarczy ...? :D
No to wracaj do składania radyja, póki jeszcze masz mniej obowiązków :)
Potem rzeczywiście może Ci to iść trochę wolniej :)
Wiem, że ostatnio pogoda nie jest najlepsza i niekorzystnie wpływa, na zmęczone umysły :)
Mam nadzieję, że chwila oddechu pomoże Ci uzyskać stosowny dystans i dalej już pójdzie spokojnie :)
Pozdrawiam, Wesołych Świąt i gratulacje z okazji potomstwa :)
Marek
Ostatnio zmieniony sob, 22 marca 2008, 15:13 przez MarekSCO, łącznie zmieniany 1 raz.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

No to teraz Twoje natchnienie, wyleje Ci trochę krytyki na głowę. :D
Po pierwsze, za, IMHO, kiepski pomysł z wykonaniem całości na kawałku laminatu jako bazie. Takie układy robi się albo na klasycznym druku, albo, i tu moje wskazanie, na metalowym chassis. To pierwsze rozwiązanie tam, gdzie układ jest w stu procentach dopracowany, to drugie gdy układ jest quasi eksperymentalny. Dlatego widok Twojego układu budził moje wątpliwości co do samej koncepcji montażu.
Po drugie, masz krechę za zdemolowanie urządzenia. Trzeba było odłożyć "grata" na półkę i dać odpocząć umysłowi. Z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej nad czymś myślę, tym mniej rozwiązań przychodzi mi do głowy. Chwila odpoczynku i... bingo!
Po trzecie, masz wielkiego plusa za prace nad tym TRX'em. W dobie powszechnego kupowania gotowych produktów, próba samodzielnego wykonania urządzenia i do tego lampowego, budzi szczery szacunek.

GM
Ostatnio zmieniony ndz, 23 marca 2008, 21:20 przez Grzegorz Markowski, łącznie zmieniany 1 raz.
GM
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Z zadziwiającą pieczołowitością "walczysz" o swoje "miejsce w historii", jak na kogoś, kto
poddał się po napotkaniu pierwszych prawdziwych problemów
Jestem juz po prostu zmeczony tym...głowa mnie boli to fakt..pogoda do bani.
Gdybym na płycie testowej miał problemy to bym to dawno o sciane rozj....
Tak jest zawsze na pajaku chodzi lux składam ( kopia w kopie ) na płyte docelowa i jazda sie zaczyna...

Ta konstrukcja była doskonała szkoła. Czas na inne...
Oto miałeś problemy z VCO, ale "ktoś" na jakimś forum poinformował o istnieniu generatora vackara i już...
Vackar dobry na wszystko
Wczesniej testowałem inne i powiem ci ze szumiały tak ze nie szło nic odebrac. Inna sprawa to stabilnosc Vackar rzadzi.
To nie on wprowadzał szumy... w pierwszej edycji ten sam generator miałem...i nie było tego.
Nie che mi sie wierzyc ze zmiana F.posr z 8.867 na 13.875 spowodowała głuchote odbiornika.Juz podczas pomiarów by mi wyszło to.
No to wracaj do składania radyja, póki jeszcze masz mniej obowiązków
Odpocze od niego narazie przebudowywujac swoj transwerter z 11m na 80m.
Mam nadzieję, że chwila oddechu pomoże Ci uzyskać stosowny dystans i dalej już pujdzie spokojnie
Tak pojdzie spokojnie robiac to na połprzewodnikach.
A nie pomyślałeś, jak będzie czuł się ewentualny "godny naśladowca" , jak uraczysz go
"garścią cennych rad" !
Bedzie czuł sie dobrze bo poradze mu czego unikac jak budowac itd... nie powiem mu daj se spokoj ja dupy dalem i sie poddałem bo mnie to przerosło..

Wiesz co mnie najbardziej denerwowało ? Przydzwiek ktorego za diabła nie szło sie pozbyc ( fajnie cie CW czy innych emisji słucha wtedy ) a z zasilaniem to juz cuda robiłem....
Pozdrawiam, Wesołych Świąt i gratulacje z okazji potomstwa
Dziekuje za zyczenia.

P.s Tak do konca to go nie rozwaliłem bo płyte nadajnika to zostawiłem.... Wywale mieszacz zrobie mod zrówn. i bede nadajnik DSB. Odbiornik to juz wtedy pryszcz...

Ale to wszystko z czasem.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Kwazor pisze:P.s Tak do konca to go nie rozwaliłem bo płyte nadajnika to zostawiłem.... Wywale mieszacz zrobie mod zrówn. i bede nadajnik DSB. Odbiornik to juz wtedy pryszcz...
:D Cieszę się, że już "pozbierałeś się do kupy" :D
Z tego co wiem, każda następna wersja odbiornika pójdzie szybciej i łatwiej :)
Może rzeczywiście spróbuj, jak radzi Grzegorz Markowski zastosować metalowe chasis
i klasyczną konstrukcję z podstawkami mocowanymi na śrubki :)
Ja bym próbował zastosować laminat na chasis...
Łatwo wtedy było by ekranować poszczególne stopnie wlutowując ścianki z laminatu, czy blachy z foremek :)
Ja tak robię przy konstrukcjach na wyższe częstotliwości...
Pozdrawiam i życzę owocnego odpoczynku od konstrukcji, a potem dalszych sukcesów :)
Marek
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
traxman

Post autor: traxman »

Szkoda, ale takie rozwiązanie czasami oczyszcza atmosferę. Masz wypróbowane bloki funkcjonalne więc będzie szybciej. Powiadasz, że przydźwięk nie pochodził już z anodowego - czyżby więc z żarzenia, to chyba zbyt wcześnie zdemontowałeś konstrukcję?
PS. Byłem kiedyś bliski szału przy usuwaniu przydźwięku ze wzmacniacza na 2xEL34 i ECC83 nic nie pomagało, brzęczał delikatnie jeden kanał, jako, że po pracy nie chce mi się siedzieć za długo i z reguły kończę majstrowanie przed 22, w życiu nie doszedłbym do źródła przydźwięku - była nim pompa powietrza z akwarium napędzana 50Hz elektromagnesem, która wyłącza się równo o 22. Mam nadzieję, że u Ciebie nie było podobnego źródła niepowodzeń.
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Nie ma panowie sie czym smucic nie lampa to półprzewodnik...
Rozwiazania konstrukcyjne z tego projektu sa swietna szkoła do nowych pomyslow.

Widok z gory :
Obrazek

Inne projekty czekały długo na koncowa realizacje :
Np moj Transwerter 11/80 :
Obrazek
Stary trup ktory ma 3 lata,przezył ze mna niejedna eskapade jednak był w bardzo duzej obudowe i teraz go pomniejszam.

Wyladuje w obudowie T37 :
Obrazek

Moc out 13W koncowka oparta na IRF540 sterowana z BC211..

To prawda pewna "koncepcja" budowy nastepnego TRX-a swita mi w głowie ale tu pojde w strone połprzewodników.

Do lamp nie raz wróce i jeszcze pokaze na co stac Kwazor-a.

:arrow: Grzegorz Markowski :
Ta "kreche" to jeszcze kiedys bedziesz musiał zamazac.....
Mozliwe ze własnie pociagnicie wszystkiego na 1 wielkiej masie powodowało te numery ( takie podejrzenie juz mi tez po głowie chodziło )

Tego na samym poczatku projektu zapomniałem dopisac :

Projekt jest całkowice moim pomysłem oprócz modulatora DSB ( ale wykozystanie go jako mixera rx-a to juz moj pomysł)

Wiec nie bijcie....

Acha i projekt był "ekologiczny" 97 % czesci uzytych do budowy TRX-a był z odzysku.. jedynie kupilem 2 przekazniki i laminat.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

W kwestii nowego DIY gorące Gratulacje i szczere życzenia zdrowia, jednak już po fakcie stracisz głowę itp. więc radzę jeszcze raz przysiąść bez nerwów na spokojnie, bo może wyjść piękna rzecz z duszą.
Więc do dzieła Ojciec.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Kwazor. Za jakies dwa lub trzy tygodnie bede wysylal paczke do Polski. Moge do niej wsadzic pare lamp dla Ciebie. Na posrednia - JRC9003, na miksery 6JH8 lub 6ME8. Sa to komercyjne wersje lampy 7360.Maja one 30V "deflection", kiedy 7360 ma 25V. Na koncowke mozesz dostac 5763. Te ostatnie sa z "odzysku" i emisje maja w granicach 75 do 100%. Calkiem nowe maja od 110 do 140% wartosci katalogowej. Ponadto na miksery mam tez inne lampy, np 6HS8 czy 7036. Te dwie sa nawet juz w Polsce. Ze wzgledu na to, ze juz "cos" zrobiles i pokazales na Triodzie, lampy by byly "za darmo", musial bys tylko podac swoj adres na "PW", oraz zaplacic ze przesylke z Rzeszowa do Ciebie - zaliczenie pocztowe.
Udanych nastepnych konstrukcji i pamietaj, ten sie liczy, kto skonczyl. Nie ten co zaczal!
Pozdrowienia