Czesc !
Słuchajcie potrzebuje dobrac "jako tako " trafko pod PCF82...
Nie chodzi mi tu o HI-FI bo ma to słuzyc tylko jako wzmacniacz dla pasma 300-2300 Hz.
Glosnik 8 ( moze 16 ocm jak dorwe ) i słuchawki 32 ohm..
Szukam czegos z zwykłych traf sieciowych TS ( 3-4W ) tylko nie wiem z jakim przełozeniem brac...
Zniekszałcenia THD moga byc i 100% byle bym zrozumiał korespondenta ......
Acha i jesli to w czyms pomoże to Ua 190V max....
Może być problem z sieciówką - bo nie ma szczeliny, a to PP chyba nie będzie. Trzeba by ją ostro przewymiarować.
A nie da rady PCL82/86 lub rosyjskie zamienniki 6f3p/5p i zwykłe TG2,5. PCF ma słabą pentodę i mocy z niej więcej niż ułamek wata nie wyjdzie.
traxman pisze:Może być problem z sieciówką - bo nie ma szczeliny, a to PP chyba nie będzie. Trzeba by ją ostro przewymiarować.
A nie da rady PCL82/86 lub rosyjskie zamienniki 6f3p/5p i zwykłe TG2,5. PCF ma słabą pentodę i mocy z niej więcej niż ułamek wata nie wyjdzie.
Gwoli ścisłości... PCL86 nie ma nic wspólnego z 6F5P....
Panowie dla mnie musi to tylko zagrac .... to ze szczeliny nie ma trudno ...
moc 0.25W mnie spokojnie zadowala... Do słuchawek i tak za duzo a głosniczek ma tylko jazgotac....
Kwazor pisze:Panowie dla mnie musi to tylko zagrac .... to ze szczeliny nie ma trudno ...
moc 0.25W mnie spokojnie zadowala... Do słuchawek i tak za duzo a głosniczek ma tylko jazgotac....
Jak do słuchawek to weź PCC88, jedna trioda na wzmacniacz, druga na wtórnik i te pare mW będzie bez transformatora. Co do głośniczka to znajdź jakąś małą pierdziawkę typu GD5/02 z 40 Omową cewką i będzie po sprawie. A w skrajnym wypadku jak masz duży sygnał wejściowy to połącz triody równolegle masz 30mA do dyspozycji z wtórnika katodowego (Pamiętaj o 1-10k w szereg z siatką pierwszą i 10 Om w szereg z każdą z katod - przeciw wzbudzeniu i wyrównaniu obciążenia lamp)
We wcześniejszym poście sugerowałem tylko typ lampy do zastosowania, a nie konkretne zamienniki.
Są.... np. 6U8A...
Punkt pracy
Ua = 200V, Ia = 7mA, Ug2 = 110V, Ig2 = 2,7mA, Ug1 = -1,5V.
Ra = 23 - 24k, Po = 510mW.
A może tania i "śmieciowa" PCF802?
Ug2 = 150v, Ua = 145V, Ug1 = -1,75V, Ia = 8mA
Ra = 20k, P = 500mW
Aż się prosi o szeregowe połączenie.... Wtedy Ra będzie około 5k.
Kwazor pisze:
Szukam czegos z zwykłych traf sieciowych TS ( 3-4W ) tylko nie wiem z jakim przełozeniem brac...
Acha i jesli to w czyms pomoże to Ua 190V max....
Potrzebne Ci Ra około 20k => przełożenie jakieś 1:50 => 230:4-5V. Przy punkcie pracy 190V/10mA osiągniesz moc około 200mW. Powinno w zupełności wystarczyć.
Dziekuje Jasiu własnie o taka odpowiedzmi chodziło.... Akurat mam na stanie TS2/14 ma troche wyzsze Uwyj ( 8.2V ) ale powinno zadziałac.. Lub zastosuje głosniczek 16 Ochm... a 200mW to nawet za duzo jak dla radiostacji...
Chyba ze lokalne QRM-y bede miał od mojej piekniejszej połowy.....
popiol17 pisze:Ta różnica (200mW w stosunku do 3W) w zupełności wystarczy (chodzi mi o przewymiarowanie, bo transformator nie ma szczeliny)?
Pozdrawiam!
Trafko 2VA pobiera z sieci ok.10mA prądu zmiennego, może być więc trochę mało tego zapasu, rdzeń się nasyci, indukcyjność spadnie, reszta już może nie być w różowych kolorach..., może coś z TS8?
Czesc
Kwazor, podepnij ten TS2 pod lampe i zobaczysz, ze bedzie pracowal tak jak powinien.
Kombinowanie ze "specjalnymi" trafami czy ukladami, zostaw dla tych, co lubia kombinowac.
Sam powiedziales, ze 10 czy wiecej procent znieksztalcen nie ma znaczenia, a wtedy moc bedzie duuuzo wieksza od 0.2W.
Pozdrowienia