Kwestia pieca próżniowego

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Kwestia pieca próżniowego

Post autor: Alek »

Nadszedł czas, by pomyśleć nad realizacją pieca próżniowego. Tak się szczęśliwie złożyło, że znaczna część potrzebnych do tego celu rzeczy została już skompletowana. Sprawa jednak rozbija się-jak zawsze-o szczegóły.
Piec próżniowy, którego schemat przedstawiłem w załączniku składa się z układu pompowego (tradycyjnie już jest to tandem pompa obrotowa- pompa dyfuzyjna), który zapewnia uzyskanie w komorze pieca ciśnienia <=10^-5 Tr, komory pieca, grzałki i termostatu (nie zaznaczonych na schemacie). Całość jest uzupełniona próżniomierzami i zaworami.
Komorę pieca przewiduję szklaną (szkło kwarcowe), widoczną na fotografii. Ponieważ komora jest wyposażona w szlif nie ma problemu z jej otwieraniem i zapowietrzaniem. W pewnym miejscu na obwodzie szlifu jest dziurka; przez odpowiednie obrócenie można będzie komorę łatwo zapowietrzyć. W zasadzie większość części wysokopróżniowej będzie szklana.
Widoczną na fotografii wymrażarkę planuję odciąć jako zbędną.
Początkowo przewidywałem, że zastosowana zostanie zabytkowa pompa dyfuzyjna PDO60 produkcji Zakładów Budowy Maszyn Lampowych. Z uwagi jednak na korozję korpusu pompy odstąpiłem od tego zamysłu na rzecz pompy PDO300. Odrzutnik tej pompy jest jednak ciężki i duży. Z uwagi na ten fakt zostanie zastosowany odrzutnik od wspomnianej już pompy PDO60.
Ażeby oszczędzić na czasie nie zamierzam na razie budowy wyrafinowanego układu sterowania; zostaną wykorzystane gotowe próżniomierze PJ8 i PN11A. Dobudowany zostanie jedynie układ blokady w przypadku braku obiegu wody chłodzącej.
Właśnie kwestia chłodzenia spędza mi sen z powiek. Pompa PDO 300 nie posiada przejść z 3/8'' na węże i nie wiem czy takie są do dostania. Nie wiem też, czy istnieją przejścia z 3/8'' na 1/2'', które by umożliwiły nakręcenie przejść na węże. Może ktoś coś wie na ten temat?
Sen z powiek spędza mi też kwestia grzałki. Grzałka taka powinna najeżdżać na komorę pieca na wózku. Na razie stosownej grzałki brak.
Z uwagi na znaczną temperaturę procesu (myślę, że do 900 stopni) będę musiał chyba użyć czujnik temperatury Pt 100.
Ostatnią kwestią pozostaje rama; mam na oku coś, co powinno się dać zaadaptować do nowej roli.
Załączniki
PP2008.jpg
kawałek1.JPG
kawałek2.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Kwestia pieca próżniowego

Post autor: Tomasz Gumny »

Alek pisze:Z uwagi na znaczną temperaturę procesu (myślę, że do 900 stopni) będę musiał chyba użyć czujnik temperatury Pt 100.
Odczytem rezystorów platynowych mogę wspomóc, ale obawiam się, że dla Pt max temperatura mierzona to 500..550"C. Powyżej to juz tylko termopary: J do 700"C i K do 1100"C.
Tomek
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Michu »

Alek pisze: Nie wiem też, czy istnieją przejścia z 3/8'' na 1/2'', które by umożliwiły nakręcenie przejść na węże. Może ktoś coś wie na ten temat?
W Leroy Merlin są najróżniejsze przejścia. Mosiężne oraz niklowane. Sam szukałem przejść do sprężarki z 1/4 na 3/8 i odwrotnie. W skelpie na Żeraniu znalazłem je w dziale hydraulicznym, w alejce z zaworami i wężami w oplocie do kranów. Jeśli chodzi o tego typu przejścia (hydrauliczne) to polecam się tam rozejrzeć.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
traxman

Post autor: traxman »

Alek pisze: Nie wiem też, czy istnieją przejścia z 3/8'' na 1/2'', które by umożliwiły nakręcenie przejść na węże. Może ktoś coś wie na ten temat?
Istnieją od M10 3/8" 1/2" 3/4" 1" z gwintami wewnętrznymi W, zewnętrznymi Z we wszystkich możliwych kombinacjach, jeżeli akurat niema to skręcam z kilku. Materiał do wyboru to mosiądz, stal, stal czerniona mosiądz chromowany. Da się dostać u każdego porządnego hydraulika, innym problemem jest uszczelnienie takiego połączenia powyżej 150' zostają tylko masy Loctite za krocie, bo konopie i silikon już się wtedy nie nadaje.
Jeżeli trzeba przedłużkę to polecam wężyki elastyczne z odpowiednimi przejściami 3/8" na 1/2" jest typowy - gwint WW lub ZW. Uważać tylko trzeba na atest ciśnieniowy oraz temperaturę pracy - gumowe uszczelki. Nie brać bez atestu to będzie chiński chłam. Polecam firmę INOX (zamontowałem ok 2000szt i nic im nie ma, a poprzednie badziewie siadało przynajmniej jedno dziennie).
Do szybkozłączki na cyband też są typowe na 3/4" i 1/2" tzw. ogrodowe.
Żadna z tych przejściówek nie powinna kosztować więcej niż 7-8PLN, wężyk do 10PLN w zależności od długości.
Alek

Stosowne króćce już mam (kupiłem na Jagiellońskiej). Może dziś włączę pompę chociaż "na siebie".
The_chemik
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: The_chemik »

:arrow: Alek:
zamieszczam zdjęcia kołnierzy przy mojej PDO o które prosiłeś.
Załączniki
nad odrzutnikiem
nad odrzutnikiem
i pod odrzutnikiem :)
i pod odrzutnikiem :)
Alek

Złącza te nie wyglądają zbyt solidnie. Nad tym odrzutnikiem trzeba zrobić jakieś przejście na "ludzkie" złącze.

Ja tymczasem poskładałem na próbę część próżniową pieca. Nie zdecydowałem się wtapiac szklanego kranu nad odrzutnikiem, ze względu na małe przewodności takich kranów. Ponieważ między komorą pieca a pompą jest szybkozłączka KF16 przeto zawsze można rozważyć wstawienie tam zaworu np. elektromagnetycznego. Jednym takim zaworem dysponuję.
Próżnia na razie nie najlepsza, bo około 2E-5 Tr. Układ po prostu będzie wymagać odgazowania.
Załączniki
proba.jpg
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Widzę Alku,że za moment odetniesz sobie dostęp do kuchni,jak długo pociągniesz na suchym prowiancie...
Alek

:arrow: Cirrostrato
Śmierć głodowa nie jest mi pisana, gdyż wprawne oko dostrzeże, że piec próżniowy stanie w piwnicy :mrgreen:
Z PW wynikało, że niektórzy nie widzą jak taki piec ma w istocie wyglądać. Obecny wygląd zbliża się powoli do szczęśliwego finału. Teraz została już tylko kwestia grzałki i termostatu.

Ciśnienie spadło już do 3E-6 Tr, co jest już wystarczające. Układ jest więc szczelny.
Załączniki
piec.JPG
Alek

Konstrukcja chwilowo utknęła w martwym punkcie :? Wynikło to z tego smutnego faktu, że szkło jest jednak materiałem kruchym :( .
Także sprawa przewodności rury łączącej komorę z pompą nie była najszczęśliwiej rozegrana- przewodność tego elementu powinna być o wiele większa.
Myślę, jednak, że niebawem wrócę do tematu :idea:

Stąd pytanie:czy ktoś ma obfite źródełko szlifów szklanych?
Alek

Wersja, która już pracuje :) . Kłopotliwe złącza szklane usunąłem na rzecz szybkozłączek KF40 i KF25. Uzyskiwane ciśnienie w piecu <2E-5Tr. Docelowo będzie inna grzałka i lepsze sterowanie, ale wygląd nie będzie już daleko odbiegać od tego, co widać.
Załączniki
piec próżniowy.jpg
traxman

Widzę znajome pudełko :D - jak się sprawuje?
Alek

W zasadzie dobrze, jeśli nie liczyć pewnej straty ciepła w diodach i "ćwierkania" transformatora impulsowego. Myślę, że uda się to jednak poprawić.
traxman

Grzeje się ta z prostowania żarzenia? To pozostaje tylko wymiana na MBR3060 z kawałkiem aluminium.
Jeżeli grzeją się D8-D11 (prostowanie niskiego napięcia) to warto rozważyć transformator z symetrycznym uzwojeniem i prostownik pełnookresowy na MBR3060 także.
Zmienić?
Alek

Grzeje się ten MBR w zasilaczu impulsowym. To spędza mi sen z powiek.
ODPOWIEDZ