Witam,
chciałbym zaprezentować Wam mój zestaw pompowy oparty na pompie obrotowej 2RB-1 dwustopniowej i pompie dyfuzyjnej PDS/P-1 PWL. Do zestawu dorobiłem kawałek sterownika opartego na ATMEGA8, który załącza oraz wyłącza w odpowiedniej kolejności i z odpowiednim opóźnieniem pompy.
Zestaw ze względu za niezbyt wysoką próżnię końcową bedzię mi służył do pompowania żarówek i prostych diod.
Pozdrawiam.
ZP2007 II
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: ZP2007 II
O właśnie, to jest dobre podejście do tematu: produkuj żarówki, ja sam pierwszy kupię 10 szt.
o mocy 75 W, na próbę, bo mam dosyć philipsa z piły i GE z Węgier, Tesla nie lepsza, przepalają się po 2-3 miesiącach, a świecą słabo. (słabiaki, nie co to co dawne przedwojenne osramówki)
pzdr
p.s. Mówiłem to samo alkowi, ale on woli lampy...
ciekawe, który z was zrobi lepszy biznes
o mocy 75 W, na próbę, bo mam dosyć philipsa z piły i GE z Węgier, Tesla nie lepsza, przepalają się po 2-3 miesiącach, a świecą słabo. (słabiaki, nie co to co dawne przedwojenne osramówki)
pzdr
-
- 25...49 postów
Alek ma rację, to nie jest dobre podejscie. To się poprostu nie opłaca, żarówka w sklepie kosztuje grosze, a wykonana własnoręcznie bedzię droższa, wykonanie jest też czasochłonne (jeszcze bardziej jak miałby być użyty spłaszcz wewnętrzny). Tak więc podsumowując roboty dużo, a efekt mizerny, ale lempy elektronowe to co innego.pasio pisze:O właśnie, to jest dobre podejście do tematu: produkuj żarówki, ja sam pierwszy kupię 10 szt.
pzdr
Pozdrawiam
-
- 375...499 postów
Biznes to zrobisz TY jak kupisz swietlowki kompaktowe.ciekawe, który z was zrobi lepszy biznes
Zarowe zrodło swiatła ma mała wydajnosc lm/W.
Ja mam swietlowke IKEA 11W juz ponad 8 do 10 lat i do dzis dnia działa doskonale... a daje strumien swietlny zblizony do zarówki 60W..
Oszczedzajmy energie jest coraz droższa...
Tylko że większość ma deklarowany strumień świetlny tylko na papierze. Inne wymagają kilkunastu do kilkudziesięciu minut pracy by osiągnąć pełna jasność....Kwazor pisze:Biznes to zrobisz TY jak kupisz swietlowki kompaktowe.ciekawe, który z was zrobi lepszy biznes
Zarowe zrodło swiatła ma mała wydajnosc lm/W.
Ja mam swietlowke IKEA 11W juz ponad 8 do 10 lat i do dzis dnia działa doskonale... a daje strumien swietlny zblizony do zarówki 60W..
Oszczedzajmy energie jest coraz droższa...
Świetlówka energoszczędna OSRAM - 15W odpowiednik niby żarówki 75W.... Takie dwie niestety nie potrafią dorównać w tym samy pomieszczeniu żarówce 80W..... Nawet 3 daja mniej światła od wspomnianej żarówki....