Ratujmy stare kineskopy!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zabrzmi to może nieco fantastycznie, ale uważam, że takie działa trzeba będzie po prostu robić we własnym zakresie, z ewentualnym wykorzystaniem części dział ze starych kineskopów. Z tego punktu widzenia nawet stłuczki szyjek mogą okazać się cenne. Przynajmniej są elementy, na których bedzie można się wzorować.
Osobiście mam jeszcze dwie nie używane wyrzutnie na grube szyje, ale ich stan jest nieznany.
Osobiście mam jeszcze dwie nie używane wyrzutnie na grube szyje, ale ich stan jest nieznany.
-
- 625...1249 postów
Nie prowadziłem jeszcze prób pompowania kineskopów. Takie próby to raczej odległa melodia przyszłości.
Konieczne byłoby zbudowanie oddzielnego stanowiska pompowego, które mogłoby być oparte o tą samą co zawsze pompę dyfuzyjną.
Pompowanie musiałoby się odbywać koniecznie do ciśnienia 10^-6 Tr lub jeszcze niżej.
Na upartego można rozważyć też postawienie pompy jonowo-sorpcyjnej; wtedy można pompować nawet do 10^-8 Tr lub jeszcze niżej.
Konieczne byłoby zbudowanie oddzielnego stanowiska pompowego, które mogłoby być oparte o tą samą co zawsze pompę dyfuzyjną.
Pompowanie musiałoby się odbywać koniecznie do ciśnienia 10^-6 Tr lub jeszcze niżej.
Na upartego można rozważyć też postawienie pompy jonowo-sorpcyjnej; wtedy można pompować nawet do 10^-8 Tr lub jeszcze niżej.
-
- 625...1249 postów
Gdy byłem mały, to myślałem że bezimplozyjność kineskopów polega na wypełnieniu go gazem obojętnym zamiast próżni. Jak rozumiem, tam gdzie wchodzi w grę ruch elektronów, próżnia musi być. Co innego żarówka, tą można zagazować.
Z fizyki wiem też, że za przewodzenie prądu w gazach i cieczach odpowiadają jony, a nie elektrony. Czy jest możliwe skonstruowanie kineskopu jonowego, w którym byłby nieszkodliwy dla człowieka gaz i to te jony uderzałyby w ekran i pobudzały go do świecenia?
Zresztą, czy to ważne w epoce LCD?
Z fizyki wiem też, że za przewodzenie prądu w gazach i cieczach odpowiadają jony, a nie elektrony. Czy jest możliwe skonstruowanie kineskopu jonowego, w którym byłby nieszkodliwy dla człowieka gaz i to te jony uderzałyby w ekran i pobudzały go do świecenia?
Zresztą, czy to ważne w epoce LCD?

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 500...624 posty
Były produkowane (w latach 30 i jeszcze 40) gazowane lampy oscyloskopowe. Miały bezpośrednio żarzoną katodę, cylinder Wehnelta i jedną anodę. Skupianie wiązki następowało za sprawą dodatniego ładunku jonów. Lampy te na większą skalę się nie przyjęły, gdyż katoda bombardowana jonami szybko ulegała zniszczeniu (choć były konstrukcje z osłoniętą katodą), a ponadto nadawały się jedynie do obserwacji sygnałów o częstotliwości najwyżej kilkudziesięciu kHz. Przyczyną była bezwładność jonizacji - jony mając znacznie większą masę nie nadążały za odchylanym strumieniem, aby dobrze go zogniskować. Główną zaletą była duża czułość tych lamp, wynikająca ze stosunkowo małej prędkości elektronów.kaem pisze: Czy jest możliwe skonstruowanie kineskopu jonowego, w
Przykładowy typ: 4050BB
-
- 6250...9374 posty
Re: Ratujmy stare kineskopy!
Mam kineskop z takiego Neptuna: viewtopic.php?f=16&t=10211 . Ma spalone żarzenie, co mam z nim zrobić? Nie znam dokładnego modelu bo na oryginalnym pudełku było tyle kurzu że nie idzie się doczytać. Zawadza mi a nie chcę go trzaskać!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Noo ja napewno się za to nie zabiorę. Mogę go dać Tobie jeśli będziesz chciał, może coś wykombinujesz.Alek pisze:Trzeba spróbować wymienić wyrzutnię.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
W mieszkaniu ciotki stoi zewłok Neptuna 411 - w kineskopie (A50) są urwane dwie nóżki, bardziej po prawej stronie, nie pamiętam dokładnie, które. Nie sprawdzałem dokładnie, ale może dałoby się coś z tym zrobić. Nie mam pojęcia, w jakim jest stanie poza tym uszkodzeniem.
Żebym nie zapomniał:
http://www.clinton-vdc.com/electparms.shtml
Są działa 36 mm, a więc chyba w sam raz do kineskopów zabytkowych. Spróbuję kupić z 10-20 sztuk, pozatapiam te wyrzutnie w ampuły pod próżnią przynajmniej 10E-2 Tr (lepiej 10E-6 Tr). Rozważam budowę zatapiary do kineskopów, w których jednak kineskop będzie nieruchomy, a ruchome będą palniki
. Wtedy będzie można na serio ruszyć z zabawą. Póki co spróbuję nanieść luminofor na kineskop całkowicie uszkodzony (zdmuchnięty ekran).
Edit: Próby nanoszenia na ekrany do średnicy 85 mm dały nadzwyczaj dobre efekty. Zarówno luminofor zielony jak i biały nakłada się bardzo ładnie.
Jeśli chodzi o wyrzutnie, to istniało kilka wariantów. Były pułapkowe lub bezpułapkowe. Późniejsze wyrzutnie miały skupianie elektrostatyczne. Ale bardzo łatwo uzyskać skupianie magnetyczne poprzez przygrzanie przedostatniej, wydzielonej elektrody do ostatniej i przedprzedostatniej.
http://www.clinton-vdc.com/electparms.shtml
Są działa 36 mm, a więc chyba w sam raz do kineskopów zabytkowych. Spróbuję kupić z 10-20 sztuk, pozatapiam te wyrzutnie w ampuły pod próżnią przynajmniej 10E-2 Tr (lepiej 10E-6 Tr). Rozważam budowę zatapiary do kineskopów, w których jednak kineskop będzie nieruchomy, a ruchome będą palniki

Edit: Próby nanoszenia na ekrany do średnicy 85 mm dały nadzwyczaj dobre efekty. Zarówno luminofor zielony jak i biały nakłada się bardzo ładnie.
Jeśli chodzi o wyrzutnie, to istniało kilka wariantów. Były pułapkowe lub bezpułapkowe. Późniejsze wyrzutnie miały skupianie elektrostatyczne. Ale bardzo łatwo uzyskać skupianie magnetyczne poprzez przygrzanie przedostatniej, wydzielonej elektrody do ostatniej i przedprzedostatniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2 posty
Alek . Przekonałeś mnie w sprawie ratowania kineskopów. ostatnio wpadł mi NEPTUN 313. Miałem wątpliwośći co z nim zrobić ale jednak wyląduje na strychu..
-
- 6250...9374 posty
Chwała Ci za toSERWIS PRUDNIK pisze:Alek . Przekonałeś mnie w sprawie ratowania kineskopów. ostatnio wpadł mi NEPTUN 313. Miałem wątpliwośći co z nim zrobić ale jednak wyląduje na strychu..

Alek, jeśli reflektujesz na wyrzutnie z kineskopów (pewnie katoda i tak d...) ale mogę nie wywalać, trochę kinolów się nazbierało, trzeba je sprawdzić i przeselekcjonować

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU