Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu lamp
To dziwne, bo ktoś niedawno dawał namiary na charakterystyki 6P15P-EV, które się pokrywały z EL84
-
- 375...499 postów
Witam!
Lampy 6H6 bywają różne.....
Ta pierwsza całkowicie metalowa jest produkcji amerykańskiej (General Electric)
Konstanty
Lampy 6H6 bywają różne.....
Ta pierwsza całkowicie metalowa jest produkcji amerykańskiej (General Electric)
Konstanty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
No tak, ale czy ja poruszałem różnice związane z elektroniką, czy samym wyglądem? Bo na moje oko chodziło mi tylko o przedstawienie różnic w wyglądzie, po którym widać, że rosyjska jest ciemniejsza, oraz ianczej zbudowana. Reszta może (a raczej jest) sprawą wiadomą.painlust pisze:Gówno prawda. 6P14P nie tylko różni się od EL84 fizycznie. Elektrycznie też. Do tej pory zastanawiam się co obecnie produkują rosjanie jako EL84. Czy jest to 6P14P z europejskimi napisami (co byłoby naginaniem prawdy) czy 6P15P z wewnętrznie połączoną katodą z siatką trzecią co byłoby bliżej prawdy.
Lampę 6H6S pokazałem znajomemu, który stwierdził od razu, że to pewnie właśnie jest UY1N, co nie chciało mnie w tym przekonać i pozostałem przy własnych podejrzeniach, że to jest 6x6C, czyli 6H6S.
Z samych podanych zdjęć widać jakie różnice są w zależności od tego, gdzie była produkowana, więc jeśli 6P14P jest inna lampą niż EL84, to dlaczego stanowczo zaprzeczono mi, że 6X6C, to nie 6X6C, bo polskiej produkcji wygląda zupełnie inaczej (i może też inaczej pracuje

gg: 8688403
-
- 1875...2499 postów
Przepraszam 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
NeoNN pisze:Jak znalazłem ją w tym katalogu, to chyba jest taka lampa, tylko ja nie pisałem jej cyrylicą, a "przeinaczyłem" na nasze, stąd jest 6H6S, a nie 6Х6C. Dalej nie ma takiej lampy? Zatem jaka to lampa, której nie ma?

Stąd nieporozumienia - przepraszam.
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 1250...1874 posty
A, to fakt (czy raczej fuck't) niepodważalny: mam w domu dwie NOS 6P14P z końca lat pięćdziesiątych i kilka NOS 6P14P z (chybaOTLamp pisze:Lampy radzieckie miały często duże tolerancje parametrów, ... Różnice w charakterystykach między 6П15П a EL84 są mniej więcej takie, jak między EL84 a 6П14П.painlust pisze:Gówno prawda. 6P14P nie tylko różni się od EL84 fizycznie. Elektrycznie też.

Na dodatek te 6P14P nie tylko różnią się od siebie ale także od EL84 - widocznie istotnym było to, żeby "grały".
Że 6P14P to nie EL84 - kolejny niezbity dowód: zamienne wstawienie kwadry NOS Telam EL84 do lampodziwactwa pt. Laboga 50 czy jakoś tak (50W z 4x EL34 przy Ua=425V i -Us ca -29V

Takiej poświaty i rozbłysków międzyelektrodowych jak wówczas to ja w lampach jeszcze nie widziałem i mam nadzieję, że nie zobaczę - dobrze, że zdążyłem prztyknąć w Stby.
O dziwo, cała czwórka przeżyła ten armagedon.
Ruskie lampki (te z niebieskim napisem - wyjęte jak leci ze zbiorczego pudełka) po prostu... zagrały

Więc to faktycznie nie to samo...
Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 3125...6249 postów
http://klausmobile.narod.ru/testerfiles/6p15p.htmOTLamp pisze:Różnice w charakterystykach między 6П15П a EL84 są mniej więcej takie, jak między EL84 a 6П14П.
http://www.klausmobile.narod.ru/testerfiles/el84.htm
Ja nie porównywałem tego, co ktoś sobie pomierzył, tylko charakterystyki anodowe w kartach katalogowych. Przy Us2=250V zerowa charakterystyka anodowa EL84 osiąga przy Ua=100V prąd Ia około 145mA, natomiast dla 6П15П zerowa charakterystyka anodowa osiągnie tam ze 185-190mA. Oczywiste jest przecież, że przy rozrzucie parametrów lamp radzieckich wynoszącym +-20% można trafić taką, która będzie siedziała w dolnej granicy i będzie zbliżona do EL84. Mam gdzieś 6П14П która ma emisję ze 150%.
-
- 375...499 postów
A wygrzałes je ??? bo cos mi to smierdzi pogorszona próznia.....Że 6P14P to nie EL84 - kolejny niezbity dowód: zamienne wstawienie kwadry NOS Telam EL84 do lampodziwactwa pt. Laboga 50 czy jakoś tak (50W z 4x EL34 przy Ua=425V i -Us ca -29V ) omal nie skończyło się ich natychmiastowym wykończeniem .
Takiej poświaty i rozbłysków międzyelektrodowych jak wówczas to ja w lampach jeszcze nie widziałem i mam nadzieję, że nie zobaczę - dobrze, że zdążyłem prztyknąć w Stby.
O dziwo, cała czwórka przeżyła ten armagedon
Bo sa z lat 90 a nie ( strzelam ze Telamy z okolo 75 roku ) i mozliwe ze rosyjskie sa lepiej wykonane(szczelnosc połaczen metal-szkło )Ruskie lampki (te z niebieskim napisem - wyjęte jak leci ze zbiorczego pudełka) po prostu... zagrały
Zreszta rosyjskie sa mocniejsze ( pamietam GU50 w Radiostacji czołgowej R-112 Zrobilem test wpakowywujac Lamine i rosyjska w ten sam zaprzeg ... Oj polska w dupe dostawała i to zdrowo )
Był swego czasu na elektrodzie tamt o wygrzwaniu lamp małej mocy.Oczywiscie wiekszosc tego lamp nie musi przy niskich napieciach Ua250V ale 425V to juz troche jest... wiec nie dziw sie ze prawie je utłukłes....
-
- 3125...6249 postów

Nie sądzisz chyba, że autor strony wyciągnął wnioski na podstawie pojedynczego pomiaru. Przy okazji EL84 napisał, że dobierał lampy, więc charakterystyki przez niego zamieszczone są co najwyżej przykładowe, a nie przypadkowe.
Nie wiem na jakiej podstawie wyciągał wnioski. Możesz sobie porównać załączniki i sam jakieś wyciągnąćZibi pisze:OTLamp
Nie sądzisz chyba, że autor strony wyciągnął wnioski na podstawie pojedynczego pomiaru.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
"Here an EL84 (Saratov 2000) curve set is superimposed on 6P15P curves... or the other way around ... who cares - they are identical."
-
- 1250...1874 posty
Jakie wygrzanie???Kwazor pisze:
A wygrzałeś je ??? bo cos mi to smierdzi pogorszona próznia.....
W bratrurze może???
Albo przez poświecenie samym żarzeniem - jak lampkami na choince ???

To jest poważny zabieg technologiczny obecnie bardzo trudny do przeprowadzenia w warunkach nie tylko amatorskich (a już zupełnie w domowych stricto) ale także przyzwoitych laboratoryjnych.
Daj spokój... jak już widzę to określenie to od razu mam przed oczami aukcje Allegro dla audiomaniaków, brednie nawiedzonych na Audiostereo i wspomnianej poniżej przez Ciebie Elektrodzie - targowiskach próżności i bezmózgowiu...

Te lampy, dopracowane do absolutnej pefekcji i z zastosowaniem najlepszych naówczas materiałów robiono w miliardach egzemplarzy. Także na Zachód (w charakterze "murzynów" za garść bagsów) co tym bardziej "zobowiązywało".Bo sa z lat 90 a nie ( strzelam ze Telamy z okolo 75 roku ) i mozliwe ze rosyjskie sa lepiej wykonane(szczelnosc połaczen metal-szkło ) Był swego czasu na elektrodzie tamt o wygrzwaniu lamp małej mocy.Oczywiscie wiekszosc tego lamp nie musi przy niskich napieciach Ua250V ale 425V to juz troche jest... wiec nie dziw sie ze prawie je utłukłes....
Jedynie EL84 RFT były ewidentnie do dupy - jeszcze nie spotkałem dedeerki, która by nie trzaskała, ściszała, przerywała i jarzyła się bez powodu - podobnie zachowywały się zresztą polskie ECL/PCL86 (triody zwłaszcza). W przeciwieństwie doenerdowskich EL34, które dla mnie są absolutną doskonałością.
Rosyjskie produkuje się nadal i od "zawsze" - stąd ich niezmiennie dobra jakość - mimo pójścia na wolną amerykankę i rozluźnienia warunków odbioru technicznego (za buble już nie wysyłają na biełyje miszki a walą co najwyżej po premii

Osobiście jeszcze nigdy nie zawiodłem się na polskich NOS-ach (no, może tylko "szarotkowe" lampy Telam mają nie za dobrą próżnię - ale zdarzało się to już w epoce Szarotek - przyoszczędzali na getterze najwyraźniej).
Czy, Twoim zdaniem, równoczesne rozbłyski w całym komplecie lamp przy Ua=425V i -Us=-28V (czyli ca 460V różnicy potencjałów

A, że rosyjskie to znosiły???
Widocznie wspomnienie - argument ekskursijno-biełomiszkowyj - wciąż działa...
Zoltan
-
- 1250...1874 posty
"Katalogowo" u człowieka dosa letalis dla alkoholu etylowego to 3,5 promille we krwiOTLamp pisze: Ja nie porównywałem tego, co ktoś sobie pomierzył, tylko charakterystyki anodowe w kartach katalogowych...

Zoltan
-
- 375...499 postów
Ale twoj opis własnie mi powiedział co sie w lampie działo .... Poswiata to zjonizowany gaz ( powietrze) albo ze zle odpompowanej lampy lub katoda "pusciła gazy"Takiej poświaty i rozbłysków międzyelektrodowych jak wówczas to ja w lampach jeszcze nie widziałem i mam nadzieję, że nie zobaczę
Rzadko by katoda uległa destrukcji z wydzieleniem duzej ilosci tlenu ( zdarza sie to w lampach prostowniczych gdzie jest duzy prad impulsowy i wtedy w warstwie posredniej katody odkłada sie duze napiecie co powoduje ze zostaje z katody uwolniony tlen ( Nazwa fachowa Iskrzenie katody )
Widze ze wiekszośc forumowiczów BAGATELIZUJE fakt "wygrzania " lampy. Zrobcie test z lampa nadawcza przy Ua 600V... powodzenia jej zycze... przy niskich napieciach zjawisko delikatnego zapowietrzenia lampy nie jest tak widoczne .. Ale w pierwszych minutach pracy lamp mocy ktore lezały kilkanascie-kilkadziesiat lat jest to widoczne....
Tak ciezko jest zbudowac prosty układ by zasilic lampe napieciami nizszymi niz katalogowe ( nie przekraczajac pradu anodowego oczywiscie ) by poprawic próznie w lampie ??To jest poważny zabieg technologiczny obecnie bardzo trudny do przeprowadzenia w warunkach nie tylko amatorskich (a już zupełnie w domowych stricto) ale także przyzwoitych laboratoryjnych.
Nie sadze...
Sory za to OT odbiegajace od tematu ale to ze nikt nie "wygrzewal " lamp małej mocy ( Pa 12--20W ) i nic sie nie dzieje przy niskich napieciach to nic nie znaczy.... Wystarczy ciut wieksze napiecie zasilania i Pa lampki...
Ja juz swoje widziałem zwłaszcza w nadajnikach...