Do mojej kolekcji przyby między innymi te dwie lampy. Jedną z nich (fot. 1 i 2) wydaje się mi być 6H6S, ale jednak wolę otrzymać potwierdzenie
Natomiast druga lampka (fot. 3 i 4) według moich podejrzeń to jakaś PL (żarzenie 16,5V jeśli się nie mylę) ale trudmo mi stwierdzić jaka dokładnie.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Dawid.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak znalazłem ją w tym katalogu, to chyba jest taka lampa, tylko ja nie pisałem jej cyrylicą, a "przeinaczyłem" na nasze, stąd jest 6H6S, a nie 6Х6C. Dalej nie ma takiej lampy? Zatem jaka to lampa, której nie ma?
symbol w załączniku...
Więc o co tutaj chodzi? wydawało sie mi, że to ta lampa, rozgryzając to p ocyrylicy, chyba, że nie jest ona cyrylica oznaczona, a inaczej
W każdym razie w tym momencie zostałem zakręcony i nie wiem co "to" jest. Pomijając fakt, że jest to lampa
Czy mogę prosić o wyprowadzenie z błędu? co to za lampka?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NeoNN pisze:
Więc o co tutaj chodzi? wydawało sie mi, że to ta lampa, rozgryzając to p ocyrylicy, chyba, że nie jest ona cyrylica oznaczona, a inaczej
W każdym razie w tym momencie zostałem zakręcony i nie wiem co "to" jest. Pomijając fakt, że jest to lampa
Czy mogę prosić o wyprowadzenie z błędu? co to za lampka?
No to jest 6X6C, czyli 6H6S. Jest to wersja z metalowym cokołem, jaki zdarzało się Rosjanom montować w latach 50'. W działaniu nie zauważyłem różnicy w porównaniu z odmianą o bakielitowym cokole.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Ale niieee niee, to nie leżało nawet obok tej lampy nie ma jej przecież, więc jak to możliwe, że to 6X6C, czyli 6H6S ?
Ehh loosie. Dziękuję za poparcie i wyjaśniającą odpowiedź co też potwierdza zdjęcie, jakie przedstawia kolega Darczar.
Lampa jest taka, jaka na foto w linku i zgodna z katalogiem.
Cóż, ja sobie tej lampy nie wymyśliłem, ona jest taką, jaką jest i nosi na sobie taki, a nie inny symbol.
Może to coś podobnego, jak np EL84 polskiej produkji, a zamiennik rosyjski 6P14P (po naszemu pisząc) gdzie (przynajmniej moje 4 egzemplarze 6P14P) są ciemniejszee, troszkę sie budową różnią, wyglądają bardziej staroświecko, a jednak to ta sama lampa.
Jednak to tylko moje przypuszczenia, że tak moze być.
Gówno prawda. 6P14P nie tylko różni się od EL84 fizycznie. Elektrycznie też. Do tej pory zastanawiam się co obecnie produkują rosjanie jako EL84. Czy jest to 6P14P z europejskimi napisami (co byłoby naginaniem prawdy) czy 6P15P z wewnętrznie połączoną katodą z siatką trzecią co byłoby bliżej prawdy.
KaKa pisze:Chyba jakiś chochlik w nazewnictwie, bo trzymam przed sobą taką z napisem 6H6S produkcji ZWLE i jest małym czerwonym stworkiem...
Małym czerwonym stworkiem są polskie... Zresztą oskrobałem kiedyś jedną taką ZWLE (by pokazać dzieciom co jest w środku) i pod spodem jest napis TELAM UY1N - widocznie jakiś "recycling" bańki. W przyszłym tygodniu zrobię zdjęcia. Te z CCCP są zarówno z cokołem bakelitowym, jak i metalowym, z bakelitowym podobne do polskich (ale przezroczyste, niemalowane - przynajmniej moje), te z metalowym takie jak ma NeoNN.
painlust pisze:Gówno prawda. 6P14P nie tylko różni się od EL84 fizycznie. Elektrycznie też. Do tej pory zastanawiam się co obecnie produkują rosjanie jako EL84. Czy jest to 6P14P z europejskimi napisami (co byłoby naginaniem prawdy) czy 6P15P z wewnętrznie połączoną katodą z siatką trzecią co byłoby bliżej prawdy.
Lampy radzieckie miały często duże tolerancje parametrów, toteż np. uśrednione charakterystyki 6П14П różnią się od charakterystyk EL84, ale już uśrednione charakterystyki 6П14П-В są do EL84 dużo bardziej zbliżone. 6П15П nie odpowiada EL84, ta pierwsza ma większe nachylenie i różni się charakterystykami. Różnice w charakterystykach między 6П15П a EL84 są mniej więcej takie, jak między EL84 a 6П14П.