Czy istnieje 6H8C(6N8S) o wydłużonej trwałości?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pierwszy

Re: Czy istnieje 6H8C(6N8S) o wydłużonej trwałości?

Post autor: pierwszy »

Romekd pisze: Czegoś tu nie rozumiem. Jeżeli firma produkująca lampy z tym symbolem przestała istnieć w roku 1968, to dlaczego na posiadanych przeze mnie lampach 6N8S z metalowym pierścieniem (i charakterystyczną literą M) widnieje data IX-1976 ? :roll:
Jak tam cale miasta byly (sa) utajnione, to co to jest jeden zaklad :wink:
_idu

Post autor: _idu »

WLODZIMIERZ FURKA pisze:Z dyskusji na temat tej lampy to nie wiem o co chodzi.
Czy o literę M na końcu symbolu czy logo firmy.
W symbolu lampy.

WLODZIMIERZ FURKA pisze: Co do trwałości lampy niektórym mylą się pojęcia.
Jeżeli producent podaje czas pracy lampy 500 h, to znaczy że lampa nie zmieni parametrów
przy maksymalnej mocy strat.
W typowych układach małosygnałowych lampy pracują o wiele dłużej nie zmieniając zasadniczo parametrów
Ta wielkość oznacza że producent gwarantuje po 500 godzinach pracy podane parametry przy najmniej korzystnych warunkach eksploatacji. Miąłem ulotkę od ruskiej lampy gdzie podano trwałość 2000, 10000 i 100000(!) przy różnych zakresach tolerancji parametrów eksploatacyjnych.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Bywają też metryczki, gdzie podano: Parametry dopuszczalne zapewniające 2000h pracy, parametry dla 10000h pracy, oraz spadek parametrów nominalnych po jakimś tam okresie. Mam taką do 6P3S-E.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità