Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Czego słuchamy

Post autor: Thereminator »

Vault_Dweller :arrow: Najlepsza płyta Clan of Xymox to moim zdaniem Creatures - mniej popowa jak wcześniejsze ( świetna Medusa) produkcje i nie tak dyskotekowa jak ostatnie. Sisters of mercy - polecam składankę singli 81-83 "Some Girls Wander by Mistake" - fajne ponure kawałki o nieco słabym (półamatorskim) ale klimatycznym brzmieniu... A propo niezłe są fotki pierwszego wzmacniacza zespołu i komentarz na jego temat na ich stronie: http://www.the-sisters-of-mercy.com/tec ... uitars.htm

Co do Laibacha - kiedyś mnie to rozwaliło: http://www.rathergood.com/laibach/ :D

Ja dla odmiany ostatnio zamiast Meshuggah słucham My Bloody Valentine. Te rzężące gitary.... Kojarzy mi się trochę z moim ulubionym Sonic Youth.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Miłośnicy szarpanej i jęczącej gitary niech schowają granaty w kościołowym ubraniu :lol:
Choć dostawałem drgawek na serial o udręczonej niewolnicy Isaurze, to jednak wspaniały i ciepły głos robi takie mrówy.....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Coś bardziej rozrywkowego http://pl.youtube.com/watch?v=SU-m13LtliQ :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

A mnie ostatnio naszło na Emilie Autumn, The Dresden Dolls, Rasputinę i Sopor Aeternus and the Ensemble of Shadows. Całkiem urocze brzmienia... Tak samo jak np. Siouxsie and the Banshees.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Nie wiem czy któryś z Kolegów kupuje miesięcznik Audio, ale niedawno była dołączona do niego płyta pt. "Audiofilskie zajawki" - na prawdę warto kupić (droga nie jest, a i czasopismo warto pooglądać) i posłuchać, szczególnie pierwszego utworu - Kayanis - Aurora Abbandonata. Inne też zasługują na uwagę, nawet jeśli ktoś nie przepada za takimi klimatami.

Pozdrawiam
SQ9KQZ
aca
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: aca »

Hi,
a ja siedze wlasnie przed komputerem a obok "sterta" plyt (winyli), ale ich nie slucham tylko myje :) Jest pare plyt Meat Loaf-a (super !), Coltrane-a, Jan Garbarek, Queen, Tracy Chapman, Simon and Garfunkel-Concert in Central Park i wiele innych..... Zmudna robota ale kiedys trzeba to zrobic.
Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

U mnie tradycyjnie leci Pidżama...
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
traxman

Post autor: traxman »

Słucham wszystkiego co mnie nie drażni i w zależności od humoru jest to:
1. Van Morrison (klasyczny blues, super na lampy),
2. John Studebaker (to dla ostrzejszych wymiataczy, polecam triodowym gitarzystom),
3. Gary Moore (uwielbiam koncertową płytę z Albertem Kingiem i resztą śmietanki),
4. Blues Brothers,
5. Lorena McKennitt,
6. Marilion,
7. Peter Gabriel,
8. ZZ Top,
9. Andreas Volenveider
10 .Tina Turner
11. Buddy Gay

i wiele innych.

Buddy Gay, John Studebaker, Marilion, Genesis jest obowiązkowo męczone przy uruchamianiu wzmacniaczy. No i oczywiście nieco smooth jazzu

A z PC-townicy słucham radia Baobab
Ostatnio zmieniony pn, 25 lutego 2008, 22:00 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

gachu13 pisze:Nie wiem czy któryś z Kolegów kupuje miesięcznik Audio, ale niedawno była dołączona do niego płyta pt. "Audiofilskie zajawki" - na prawdę warto kupić (droga nie jest, a i czasopismo warto pooglądać) i posłuchać, szczególnie pierwszego utworu - Kayanis - Aurora Abbandonata. Inne też zasługują na uwagę, nawet jeśli ktoś nie przepada za takimi klimatami.

Pozdrawiam
W "HiFI Choice" fajne są samplery Naim'a (np.Fallen Angel z 6') warte wydania paru złotych, kupiłem kiedyś z ciekawości. Nie obraziłbym się, gdyby można byłoby kupić same płyty. Odsłuch różnorodnej muzyce w oderwaniu od własnych skrzywień muzycznych :D byłby na pewno bardziej miarodajny.
ludo
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: ludo »

Lambchop: Is A Woman
Obrazek
Przy okazji chcialbym zarekomendowac koncert zespolu w Warszawie w polowie listopada.
http://www.lambchop.net/tourdates
Tried
3 posty
3 posty

Post autor: Tried »

hehe armia szarpidrutów z tego co widzę
a ja z calkiem innej beczki
deep/dub minimal , industrial, electrowate rzeczy, big Beat , nu skul breakz , wszelakie odmiany d'n'b i Jungli ( oprzocz komercyjnych szitow rodem z UK ) wiele roznych typów Tech*ów ( nie mylic z techno :roll: ) oprocz tego milo czasem zrelaksowac się przy Click&Cuts albo podumac przy IDM'ach

w kolekcji mam 630 vinyli
glownie EP'ki ale kilka LP tez by sie znalazlo
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Dire Straits Dire Straits i jeszcze raz Dire Straits :) Chris Rea może gdzieś się tam zapałęta :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A ja ciągle najwięcej wolnego czasu mam w samochodzie.
Chwilowo przesiadłem się z Garbusa w firmowego dostawczaka, tzw. Dynię.
Kaseciaka tam brak za to jest "przeklinak", czyli CD domyślnie wyposażony w zestaw dosyć leciwego hip-hopu.
Za mojej kadencji w "przeklinaku" ląduje Dżem, Kasia Nosowska i Dezerter. A co :evil:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Piotr, jak ty godzisz subtelną kameralistykę Mozarta z punkowym łojeniem Dezertera? No niby wiem, że w dostawczaku, z przeklinaka ( :lol: ) raczej trudno słuchać kwartetów ale mimo wszystko dysonans jest. ;)
_
traxman

fugasi pisze:Piotr, jak ty godzisz subtelną kameralistykę Mozarta z punkowym łojeniem Dezertera?
"Spytaj milicjanta on Ci prawdę powie, spytaj milicjanta on ci wskaże drogę..... :twisted: :twisted: :twisted: