Cześć! Poszukuję schematu do tego telewizorka. Na Triodzie nie ma a google ze mną nie współpracują, elektroda nie ma.
Kupiłem dzisiaj sprzęta za osiemdziesiąt PLN, odpala coś łapie ale głowica nie styka i coś skacze obraz, fotokomórka działa. Ogólnie jest w świetnym stanie, nie grzebany, gość miał go od nowości i chodził do zwycięstwa. Prócz tego wpadła mi w ręce Arkona w stanie idealnym (tylko skala lekko pomarszczona) za parę dziesiąt PLN-ów ale UKF ma opory... O tym nie będę pisał.
Ogólnie schemat do Korala mile widziany
Pozdrawiam!
marcin_oizo pisze:Cześć! Poszukuję schematu do tego telewizorka. Na Triodzie nie ma a google ze mną nie współpracują, elektroda nie ma.
Ogólnie schemat do Korala mile widziany
To już znam, również zacząłem korzystać z tej stronki!
Obecnie jestem przy naprawie wzmacniacza wizji bo jest dźwięk a nie ma obrazu. Następnie trzeba coś zrobić z poziomem bo po pewnym czasie obraz się zawęża. Może PL36 albo PY88 już jest wypracowana...
Czołem! W ramach wakacyjnych zajęci powróciłem do Korala. Wymieniłem PL36 na lampę nową, wymieniłem PY88 i nadal obraz się zwęża po pewnym czasie pracy. Zakładałem nawet PL504 w odpowiedniej przejściówce i nic. Nie wiem co jest nie tak.
cirrostrato pisze:Gdy (po czasie) się zwęzi WYŁĄCZ Korala i dotknij ręką cewki wn,jak ciepła to wymień.
OK sprawdzę to. Zauważyłem też że z diody WN (DY86) z bańki wychodzą iskry, iskrzy się przy plastikowej obudowie podstawki. Dziwne, niestety diody nie wymienię bo mi się pokończyły zapasy
Miałem małe problemy z synchro w pionie ale już zrobiłem. Tak więc Henryku transformator linii się nagrzewa (najbardziej cewka WN), iskrzenie już opanowałem. Widać że trafo już było wymieniane bo widać lutowania (dość niestaranne, brzydkie) i diodą jest EY86 a nie DY86. Takiego trafa nie mam więc Koral idzie na półkę... Ładny jest i coś odbiera więc nie będę go już dalej naprawiał bo zdobycie trafa linii nie będzie takie łatwe.
Dziękuję za schemat i za pomoc, teraz zabieram się niedługo za Stadiona, Toscę i kolejnego Neptuna.
Pozdrawiam!