Wzmacniacz triodowy monoblok AVT 8/2005
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Wzmacniacz triodowy monoblok AVT 8/2005
Witam jestem tu nowy chciałbym zbudować pierwszy wzmacniacz lampowy mój wybór padł na wzm triodowy na lampach 6n8s i 6n13s .Chciałbym prosić o jakieś wskazówki dotyczące tej konstrukcji ,gdzie najlepiej kupić trafo zasilające i głośnikowe .Nie wiem czy projekt jak na pierwszy raz jest dobry , zdecydowałem się z powodu materiałów które posiadam schemat opis uruchomienia i cenę lamp.
-
- moderator
Re: Wzmacniacz triodowy monoblok AVT 8/2005
Moja wskazówka - zmienić projekt. Opisywałem jego wady dosyć szczegółowo.Mat pisze:Chciałbym prosić o jakieś wskazówki dotyczące tej konstrukcji
Wydaje mi się, że jest wiele lepiej opracowanych i łatwiejszych. Na początek, jeżeli chcesz robić wzmacniacz przeciwsobny, polecam EL84 (6P14P), ewentualnie EL34. Można znaleźć bardzo dobre, poprawnie opisane rozwiązania na tych lampach. Mój piewszy działający wzmacniacz lampowy posiadał właśnie EL34 w wersji przeciwsobnej. Pamiętam, że łatwo nie było, ale jakoś ruszył

Niezależnie na jaką wersję wybierzesz wcisnę Ci się z reklamą transformatorów: http://www.talpro.pl/5_1.htm

-
- 50...74 posty
Oglądałem już wiele projektów i nie wiem już co mam wybrać Pomyślałem o tym projekcie bo dysponuje dość dobrą dokumentacją techniczną , proszę o jakieś linki lub sprawdzone (poprawione )schematy wzm lampowych na których warto sie według Ciebie skupić z góry dzięki.
-
- moderator
To chyba najlepszy projekt z EP:
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11503
Podobny wzmacniacz w mojej wersji:
viewtopic.php?f=8&t=7456
Z resztą jesteś w miejscu, w którym możesz z pomocą innych zbudować i uruchomić praktycznie dowolny układ
http://www.ep.com.pl/pobierz.php?id=11503
Podobny wzmacniacz w mojej wersji:
viewtopic.php?f=8&t=7456
Z resztą jesteś w miejscu, w którym możesz z pomocą innych zbudować i uruchomić praktycznie dowolny układ

-
- 25...49 postów
Polecam! Jak za taką cenę to lepszych nie znajdziesz.Piotr pisze:Niezależnie na jaką wersję wybierzesz wcisnę Ci się z reklamą transformatorów: http://www.talpro.pl/5_1.htm![]()
Też polecam. Zrobiłem dokładnie wg powyższego temetu i działa od pierwszego włączenia bez problemówPiotr pisze: Podobny wzmacniacz w mojej wersji:
viewtopic.php?f=8&t=7456

viewtopic.php?f=8&t=10364
-
- 50...74 posty
Czytałem gdzies że w schemacie w EP są błędy znam trzy błedne wej na transformator głośnikowy, błędne oznaczenia wyprowadzeń z lamp (dwa razy 4 pin ) , pomylona anoda z katodą. sprawdzałem schemat i zeczywiście występują .Czy są jeszcze jakięś, jeżeli ktoś ma poprawiony schemat proszę o linka z góry dzięki.
-
- moderator
Jeżeli chodzi o artykuł Piwowarczyka, to:Mat pisze:Czytałem gdzies że w schemacie w EP są błędy znam trzy błedne wej na transformator głośnikowy, błędne oznaczenia wyprowadzeń z lamp (dwa razy 4 pin ) , pomylona anoda z katodą. sprawdzałem schemat i zeczywiście występują .Czy są jeszcze jakięś, jeżeli ktoś ma poprawiony schemat proszę o linka z góry dzięki.
-Odczepy transformatora są narysowane symbolicznie.
-Numerki nóżek istotnie są pomylone, ale i tak powinno się patrzeć na rozkład wyprowadzeń z katalogu. Kartę katalogową znajdziesz bez problemu.
-Tak jak móiwsz, V2b jest do góry nogami.
Moja wersja jest trochę inna i uważam, że ma lepsze wartości elementów (punkty pracy), chociaż nie będę się upierał

ps. Staraj się używać znaków przestankowych i nie dubluj postów. Na pewno będziesz wtedy lepiej traktowany przez innych użytkowników.
-
- 50...74 posty
Czy moglibyście zasugerować co powinienem zmienić lub poprawić w schemacie z EP , łącznie z schematem zasilacza (nie licząc poprawy błędów ) .Ewentualnie podesłać link do poprawionego schematu (o którym mowa powyżej )Jeżeli chodzi o artykuł Piwowarczyka, to:
-Odczepy transformatora są narysowane symbolicznie.
-Numerki nóżek istotnie są pomylone, ale i tak powinno się patrzeć na rozkład wyprowadzeń z katalogu. Kartę katalogową znajdziesz bez problemu.
-Tak jak móiwsz, V2b jest do góry nogami.
Moja wersja jest trochę inna i uważam, że ma lepsze wartości elementów (punkty pracy), chociaż nie będę się upierał
ps. Staraj się używać znaków przestankowych i nie dubluj postów. Na pewno będziesz wtedy lepiej traktowany przez innych użytkowników.

Czy lepiej przygotować płytki PCB czy połączyć na pająka. Zauważyłem że w waszych projektach są płytki.
-
- 1875...2499 postów
Jak masz pewien schemat, i umiesz dobrze zaprojektować to PCB.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- moderator
Mój schemat jest w wątku.
download/file.php?id=8631&mode=view
Na płytkach jest wyłącznie zasilacz. Sam wzmacniacz zdecydowanie łatwiej zrobic w pająku.
Na płytkach jest wyłącznie zasilacz. Sam wzmacniacz zdecydowanie łatwiej zrobic w pająku.
-
- 50...74 posty
Sory może się wygłupie ale prosiłbym jeszcze o schemat zasilacza .Piotr pisze:Mój schemat jest w wątku.
Mam pytanie o co chodzi z dławikiem który występuje obok punktu zasilania wzmacniacza.
W wzmacniaczu z EP przez wzmacniacz wykonany jest na lampach ecc83 i 6h8c co daje zastąpienie ich czterema 6sn7 która konfiguracja jest lepsza ?
-
- moderator
Filtry są już narysowane, więcej nie ma. Nie uwidoczniłem jedynie mostka krzemowego (6A/1000V) oraz transformatora 290V/120W. Oba kanały posiadają osobne zasilacze, ale może być również wspólny transformator (wtedy 250-300W) i jeden mostek.Mat pisze:Sory może się wygłupie ale prosiłbym jeszcze o schemat zasilacza .
Zasilacz nie różni się niczym szczególnym od tego z EP. Jedynie odrobinę obniżyłem napięcie, więc można użyć kondensatorów na 450V bez łączenia szeregowego.
Na początku w filtrze miał się znajdować dławik, ale ostatecznie z niego zrezygnowałem. Zapomniałem go wymazać ze schematu.Mat pisze:Mam pytanie o co chodzi z dławikiem który występuje obok punktu zasilania wzmacniacza.
Nie ECC83, lecz 82. Elektrycznie 6SN7 są to bardzo podobne do ECC82, natomiast 6N8S to radziecki odpowiednik 6SN7. W moich wzmacniaczach używam właśnie lamp radzieckich, ale z przyzwyczajenia trzymam się amerykańskich oznaczeń.Mat pisze:W wzmacniaczu z EP przez wzmacniacz wykonany jest na lampach ecc83 i 6h8c co daje zastąpienie ich czterema 6sn7 która konfiguracja jest lepsza ?
6N8S (lub 6SN7) są bardziej liniowe od ECC82, przez co wnoszą mniejsze zniekształcenia. Z drugiej strony bardziej mikrofonują i są znacznie bardziej wrażliwe na przydźwięk. Dodatkowo trzeba im podnieść potencjał żarzenia, gdyż mają dość wrażliwą izolację grzejników. Wersja na czterech 6N8S jest po prostu trudniejsza. Dla początkujących polecam nawet wersję na czterech ECC82 (nie wymaga żadnych dodatkowych zmian schematu).
-
- 50...74 posty
Czyli co wykazie elementów w EP jest błąd jest tam ecc83 ???
-
- moderator
Na to wygląda. Powinna być ECC82. Tak jak mówiłem, polecam Ci zastosować dwie ECC82 bez 6N8S.Mat pisze:Czyli co wykazie elementów w EP jest błąd jest tam ecc83 ???