Wykonanie tylnych ścianek do radiów.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 6250...9374 posty
Dokładnie, to metoda termotransferu, dzięki za przypomnienie.
Alku podczas podgrzewania żelazkiem papieru kredowego czy też folii toner odkleja się od tego papieru/folii i przykleja się na inną powierzchnię z którą się styka. Dlatego drukuję się to drukarką laserową na papierze kredowym lub folii bo z tego łatwo schodzi. Kto nie próbuje to się nie dowie
. Nie robię ścianek z płyt pilśniowych ale z preszpanu (czyli grubej tektury). Każda ścianka lepsza do dziury z tyłu odbiornika
Mam dostęp do dużej ilości tej tektury i muszę ją jakoś wykorzystać (plakaty wyborcze nikt nie pozbierał więc zrobiłem porządek na osiedlu, oszczędziłem kar dla kandydatów wyborczych za nieposprzątanie po wyborach
)
Alku podczas podgrzewania żelazkiem papieru kredowego czy też folii toner odkleja się od tego papieru/folii i przykleja się na inną powierzchnię z którą się styka. Dlatego drukuję się to drukarką laserową na papierze kredowym lub folii bo z tego łatwo schodzi. Kto nie próbuje to się nie dowie

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Re: Wykonanie tylnych ścianek do radiów.
Alek zachęca mnie do produkcji tylnych ścianek do odbiorników radiowych. Potrzebna była by jednak pomoc w robieniu tych ścianek. Może znalazł by się ktoś na forum, kto chciał by pomóc (nie chodzi o pomoc finansową). Szczegóły na pw. Na razie można by robić ścianki do Pionierów i Agi. Może nie do wystawiania na Aukcje, a tylko dla uczestników Forum. No i kwestia ceny za taką ściankę. Jedna z nich była prezentowana tutaj:
viewtopic.php?f=11&t=6357&st=0&sk=t&sd= ... i&start=30
Ścianka prezentowana na zdjęciu poniżej, jest również mojej produkcji.
Co o tym sądzicie?
viewtopic.php?f=11&t=6357&st=0&sk=t&sd= ... i&start=30
Ścianka prezentowana na zdjęciu poniżej, jest również mojej produkcji.
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony ndz, 10 lutego 2008, 22:43 przez k24, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 250...374 postów
Z niemiecka krzyknę: Profi!k24 pisze: Co o tym sądzicie?
PS, 0, widze ruski oscyloskop

Jest tez w magazynie o numer wiekszy, nigdy nie uzywany, ale nijak go nie moge kupic.
Biurokracja jest nie do przejscia.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 6250...9374 posty
Koledzy,nie ma problemu ze ściankami do Pionierów i podobnych,k24 robi to perfekcyjnie i nie ma co samemu cudować .Przywiozłem właśnie Alkowi od k24 2szt. plecków,może sie pochwali.Zgodnie z zasadą,,MARCPOL popieraj swoje" zamawiajcie te elementy u k24,za jakość ręczę.
-
- 2500...3124 posty
A co tu można sądzić ?k24 pisze:Ścianka prezentowana na zdjęciu poniżej, jest również mojej produkcji.
Co o tym sądzicie?
Chyba tylko pochylić głowę w uznaniu dokonań, co właśnie ze szczerym podziwem czynię

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Szanowny "MarkuSCO", mnie raczej chodziło o pomysł współpracy w tworzeniu tych podróbek. A za uznanie dziękuję.MarekSCO pisze: A co tu można sądzić ?
Chyba tylko pochylić głowę w uznaniu dokonań, co właśnie ze szczerym podziwem czynię

-
- 2500...3124 posty

Ależ proszę

A i pomysł się znajdzie

Jeno mało wyszukany

Zamówić wyrżnięcie ścianek na frezarce numerycznej w najbliższym zakładzie meblowym

Ale bardziej poważnie:
Jak ?k24 pisze:Może znalazł by się ktoś na forum, kto chciał by pomóc

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Właśnie chodzi o pomoc w wyżynaniu tych ścianek. Do najbliższego zakładu stolarskiego, to mam ho ho, albo jeszcze dalej. Zresztą jaki zakład zgodził by się na taką rzecz. Chyba, że zamówienie było by na 1000 sztuk.MarekSCO pisze:
Zamówić wyrżnięcie ścianek na frezarce numerycznej w najbliższym zakładzie meblowym
Ale bardziej poważnie:Jak ?k24 pisze:Może znalazł by się ktoś na forum, kto chciał by pomóc
Dopiero teraz zauważyłem te wpisy
.
Plecki, które otrzymałem są po prostu prześliczne
Niebawem postaram się zrobić zdjęcia (uzupełniły braki w dwóch moich radiach).
Istotnie, namawiam do ich wytwarzania i jakiejś kooperacji wśród uczestników forum. Plaga braku ścianej jest znaczna
i myślę, że członkowie forum też w mają takie braki...
Dla przykładu byłem wczoraj u dobrego znajomego, który pokazał mi Pioniera i pytał, czy mam ściankę do takiego radia. Powiedziałem, ze nie mam, ale znam kogoś, kto potrafi takową dorobić
Posmutniał, gdy dowiedział się, że niestety za pieniądze takowej nie zdobędzie...

Plecki, które otrzymałem są po prostu prześliczne

Istotnie, namawiam do ich wytwarzania i jakiejś kooperacji wśród uczestników forum. Plaga braku ścianej jest znaczna

Dla przykładu byłem wczoraj u dobrego znajomego, który pokazał mi Pioniera i pytał, czy mam ściankę do takiego radia. Powiedziałem, ze nie mam, ale znam kogoś, kto potrafi takową dorobić

Posmutniał, gdy dowiedział się, że niestety za pieniądze takowej nie zdobędzie...

-
- 6250...9374 posty
Alku,jakiś błąd logiczny(albo ja nie rozumiem):właśnie za pieniądze takie plecki zdobędzie.A czy mocno(lub mniej)podniszczone czy idealne jak z fabryki(od k24) to kwestia wyboru i (właśnie) pieniędzy.
-
- 2500...3124 posty
To trochę tak, jak z pytaniem do radia Erywańcirrostrato pisze:Alku,jakiś błąd logiczny(albo ja nie rozumiem):właśnie za pieniądze takie plecki zdobędzie.

W zasadzie masz rację

Byłem dzisiaj w (mojej) stolarni i próbowałem ocenić ile dykty musiał bym spalić, żeby ogrzać pomieszczenie na tyle, by wyciąć takie ścianki...
Wychodzi jakieś 40:1

Pisząc o zakładzie meblowym z frezarkami numerycznymi, miałem na uwadze całkiem konkretną sytuację

Od jakiegoś czasu serwisuję dwie takie frezarki w firmie produkującej fronty meblowe z MDF

To serwisowanie polega w zasadzie na tym, że jak nic się nie psuje, to raz w miesiącu jestem wzywany do "wyczyszczenia" maszyny i odebrania paru złotych

Zwykle przy tej okazji wrzucam na stół płytę MDF i "daję upust" mojej twórczej pasji

Ostatnio próbowałem wykonać podkład do jakiejś makiety kolejki dla syna kolegi

Pewnie właściciel zakładu ucieszył by się, gdybym zamiast droższego MDF-u "szatkował" nieporównywalnie tańszą dyktę

Machinerie mają możliwość frezowania przelotowego i nie było by kłopotu z "przerobieniem" kilku płyt na ścianki

Nie mam pojęcia, jak taka - jakakolwiek ścianka - wygląda

Próbowałem jakoś temu zaradzić zrzucając ciężar wykonania większej części roboty ( narysowanie ścianki - preferowana grafika wektorowa

... W tym wątku

Ale to nic innego, jak przysłowiowe "odbijanie piłeczki"

Jeśli kolega, o którym wspomina Alek chciałby po prostu nabyć ściankę do radyja, nie biorąc
udziału w procesie jej tworzenia...
Zamówić podając np typ radyja i ewenrualnie jakieś dodatkowe koordynaty ( rocznik etc )...
Owszem, nie jest to "droższe od pieniędzy" ale:
1. Mógłby wybierać jedynie pomiędzy typami radyj, do których ścianki ( wzory ) k24 akurat ma na składzie.
2. Musiałby dostarczyć kompletny projekt ścianki, co przy obecnie dostępnej "technice" porównywalne jest w zasadzie z wykonaniem tejże

Proponuję rozważyć celowość skatalogowania ścianek i wykonanie projektów...
Inaczej jakoś czarno to widzę

Opłacalność tego typu działań wydaje mi się również co najmniej wątpliwa

I nie mam tu na myśli tego, że zysk producenta będzie niewielki...
Raczej obawiał bym się dotkliwych strat

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Ostatnie zdanie podsumowuje praktycznie każdą działalność(na szczęście hobbystyczną)wszystkich kolegów na tym forum.
-
- 625...1249 postów
Drogi Marku SCO piszesz strasznie długie posty, masz nawet gotowe porady dla wszystkich, mógłbyś zrobić to i owo, tylko po jakiego grzyba proponujesz rzeczy o których jak sam piszesz, nie masz pojęcia. Cytat Twojej wypowiedzi:
Machinerie mają możliwość frezowania przelotowego i nie było by kłopotu z "przerobieniem" kilku płyt na ścianki
Tylko, że...
.
Mam taką prośbę - jak nie wiesz o co chodzi, to nie zabieraj głosu. Przynajmniej w moich postach.

Mam taką prośbę - jak nie wiesz o co chodzi, to nie zabieraj głosu. Przynajmniej w moich postach.

-
- 2500...3124 posty
Przeczytałem mój post jeszcze raz i niestety masz racjęk24 pisze:Mam taką prośbę - jak nie wiesz o co chodzi, to nie zabieraj głosu. Przynajmniej w moich postach.

Zastosuję się oczywiście.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam