Wzmacniacz gitarowy typu Head - Bambino - 4 :-D

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy typu Head - Bambino - 4 :-D

Post autor: k24 »

Spróbuj dorwać gramofon WG 460 i będziesz miał robotę prawie z głowy. Jedna połówka triody jest wolna, można ją wykorzystać.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Marvel pisze:Wyciąłem niepotrzebny rezystorek. Gra (chyba) głośniej, albo mi się wydaje... Co jeszcze można zrobić, żeby wyciągnąć całe 5W z tego wzmacniacza? Jak w ogóle zmierzyć generowaną moc?
Ten rezystor nie jest krytyczny, zrobiłeś jakis błąd na tej płytce (a było składać w pająku?) i dlatego nie gra.
Poza tym mam ogromne wrażenie, że źle zrozumiałeś ideę preampu. W schemacie, który zaproponowałem preampem jest wszystko od wejścia, poprzez pierwszy i drugi stopień wzmacniający oraz dalej wtórnik (w Twoim przypadku byłby na triodzie z ECL86) i korektor. Mam wrażenie, że Ty po prostu wyciąłeś kawałek tego preampu i podłączyłeś do tego wzmacniacza z Bambino, a trochę nie o to chodzi.
Marvel pisze:Schemat i PCB zawierają _część_ przedwzmacniacza (wtórnik na ECL86 i korektor był już gotowy w Bambinie
W Bambinie na triodzie z ECL86 jest zrobiony stopień wzmacniający ze wspólną katodą, a nie wtórnik.

No i pętlę masy na tej płytce zrobiłeś niewąską, będzie brumieć.
Na początek, jeśli słabo działa, zmierz napięcia stałe względem masy na każdej nóżce lampy ECC83 i podaj co Ci wyszło.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

Marvel pisze:Co jeszcze można zrobić, żeby wyciągnąć całe 5W z tego wzmacniacza? Jak w ogóle zmierzyć generowaną moc?
na ecl86 z tg2,5 ciężko będzie ci wyciągnąć 5W...
a najprostszą metodą pomiaru mocy jest podanie z generatora sin 1kHz, obciążenie tg rezystorem (np 8R 5W) i zmierzyć spadek napięcia przy maksymalnym wysterowaniu, potem P=U^2/R - metoda zgrubna, obarczona duży błędem.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

jethrotull pisze: W Bambinie na triodzie z ECL86 jest zrobiony stopień wzmacniający ze wspólną katodą, a nie wtórnik.
Tego nie wiedziałem :-)
jethrotull pisze:No i pętlę masy na tej płytce zrobiłeś niewąską, będzie brumieć.
Na początek, jeśli słabo działa, zmierz napięcia stałe względem masy na każdej nóżce lampy ECC83 i podaj co Ci wyszło.
Faktycznie, jednak brumi. Ponieważ jest trochę błędów na płytce, to zrobię nową. Z prawidłowym wtórnikiem i dodam jeszcze korektor. No i prostownik żarzenia od razu. Na razie nie będę mierzył napięć, skoro i tak robię od nowa.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Lubisz sobie komplikować proste rzeczy. Najpierw PCB zamiast pająka, teraz żarzenie prądem stałym zamiast przemiennym (różnicy odsłuchowej nie będzie).
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie to, że lubię. Myślałem, że tak powinno być, czyli, że będzie lepiej. Poza tym - uczę się tej sztuki dopiero.

Ale do rzeczy: po zamianie stopnia mocy na triodzie ECL86 na wtórnik, zgonie z Twoją sugestią i schematem, wzmaczek zagrał tak, jak powinien :-) Zostało mi jeszcze doczepienie korektora, bo jakaś regulacja barwy musi być. No i zrobienie jakiejś ładnej skrzyneczki :-)

A potem - następny projekt :D Mam dużo blachy na chassis, więc muszę coś z nią zrobić. Mam też trochę blachy perforowanej w takie drobniutkie oczka. Co do lamp, to mam dwie 6P6S i jedną ECC83. Myślałem o którymś projekcie z AX84.com, może HiOctane albo P1 eXtreme? Po namyśle, przydałyby mi się jednak dwa kanały - czysty i mocno przesterowany. Tylko nie wiem, czy dałbym radę coś takiego złożyć...

Dzieki Jethro za schemat i wskazówki. Satysfakcję mam ogromną :D
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Skojarzyło mi się że pewnie wtedy nie grał Twój wzmacniacz bo nie dałeś separacji między wyjściem drugiego stopnia a wejściem trzeciego. Cieszę się że już działa :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

jethrotull pisze:Cieszę się że już działa :)
Nom :-) I zaczyna wyglądać :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety, kilka błędów zrobiłem przy konstrukcji obudowy, np. krzywo wkleiłem boczną ściankę, bo nie przyszło mi do głowy, że kątowy ścick stolarski kupiony w Nomi może nie mieć kąta prostego... :twisted:

W środku wygląda tak:

Obrazek

Nie bijcie za PCB. Już wiem, że to nie był najlepszy pomysł, bo brumi niewąsko. Po dodaniu korektora moc wzrosła tak, że nie da się w domu grać, pomimo, że trafo to TG2,5. A projektant (painlust :P ) nie przewidział regulacji głośności.

Teraz mam zamiar jeszcze zaokrąglić krawędzie, okleić czarnym skajem, założyć narożniki i już :D

BTW, gdzie można fachowe narożniki kupić? Chodzi mi o czarne blaszane.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Gdzie ja niby nie przewidziałem głośności? Coś mi się wydaje że robiłeś to na podstwie schematu Jethrotulla a nie moim...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Faktycznie, pomyliło mi się. Bo teraz się zabieram za Twoje Soldano :-)

Pomierzyłem napięcia i jestem lekko podłamany. Nic się nie zgadza. Jak nie dam rady sam dojść przyczyn, to będę Was prosił o pomoc.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

gdzie ci się te napięcia nie zgadzają?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

painlust pisze:gdzie ci się te napięcia nie zgadzają?
Trudno, najwyżej dostanę opie**** :oops:

ECC83:
1. 185 V
3. 1,41 V
6. 134 V

ECL86:
1. 156 V
2. 157 V
3. 219 V
6. 200 V
7. 18 V
8. 18 V
9. 219 V

ECL-ka pioruńsko się grzeje, siatka się świeci, gra strasznie głośno i trafo TG2,5 się dławi. ALE to moja pierwsza działająca jako-tako konstrukcja, więc ma prawo :wink: Oczywiście będę chciał to dopracować przed rozpoczęciem budowy kolejnego.

BTW :arrow: painlust ten Twój czerwony Hell to na schemacie Soldano? Chodzi mi o układ na chassis, bo nie będę wyważał otwartych drzwi, tylko sobie skopiuję od Ciebie :D
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

siatka się nie powinna świecić. Przedstaw tu chemat tego swojego wzmacniacza, ale taki prawdziwy schemat a nie schemat Jethrotulla. Porównaj ten schemat z moim schematem. Tu akurat jest dwukanałowiec ale kanał przesterowany i końcówka jest taka sama. Moje trafo dawało niższe napięcie niż te twoje dlatego można dać większy pierwszy rezystor w zasilaczu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Marvel pisze:
ECC83:
1. 185 V
3. 1,41 V
6. 134 V
Te są dobre
ECL86:
1. 156 V
2. 157 V
3. 219 V
6. 200 V
7. 18 V
8. 18 V
9. 219 V
A tutaj się nie zgadzają nóżki 7 i 8. Powinno być 7V i 0V.
Do tego potencjał siatki triody powinien być taki sam jak potencjał anody poprzedzającej triody, czyli 185V, bo te dwa elementy połączone są bezpośrednio drutem. Słowem: coś mieszasz albo źle mierzysz.
ECL-ka pioruńsko się grzeje,
Powinna.
siatka się świeci
Nie powinna.
, gra strasznie głośno
Powinno
i trafo TG2,5 się dławi
Jaki jet tego objaw?
ALE to moja pierwsza działająca jako-tako konstrukcja, więc ma prawo
E tam, nie ma prawa. Musi działać.
Świecenie siatki oraz zbyt wielki potencjał katody wskazuje że gdzieś jest upływ w korektorze, albo jakiś inny błąd, np. zwarcie katody pentody z jej siatką.