Kondensatory montowane do chassis
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Kondensatory montowane do chassis
Witam.
Mam pytanie. Jako że jestem początkujący w lampach i buduje swojego pierwszego "gitarowca", zwracam się do Was z pytaniem jak podłączyć kondensatory przykręcane do chassis (z minusem na obudowie) do masy. Czy izolować je od chassis i łączyć przez podstawki do szyny masy, czy łączyć przez bezpośrednie przykręcenie do chassis?
Mam pytanie. Jako że jestem początkujący w lampach i buduje swojego pierwszego "gitarowca", zwracam się do Was z pytaniem jak podłączyć kondensatory przykręcane do chassis (z minusem na obudowie) do masy. Czy izolować je od chassis i łączyć przez podstawki do szyny masy, czy łączyć przez bezpośrednie przykręcenie do chassis?
-
- 625...1249 postów
Re: Kondensatory montowane do chassis
Trzeba zrobić otwory i przykręcić do chassis.
-
- 100...124 posty
Tak domyśliłem się
, ale gdy zamontuje je do chassis to czy lepiej będzie łączyć je z masą poprzez bezpośredne połączenie z chassis czy może umocowanie kondensatora na podstawce z izolatora i i łączenie przewodami do szyny masy?

Ostatnio zmieniony sob, 9 lutego 2008, 00:03 przez gkoz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 625...1249 postów
W tym przypadku bezpośrednio.
-
- 100...124 posty
BTW, czy w ogóle opłaca się stosować stare elektrolity, czy lepiej zainwestować w nowe a tamte zostawić dla ozdoby.
-
- 1875...2499 postów
Jak są sprawne to czemu nie? Chyba, że do designu nie pasują...gkoz pisze:BTW, czy w ogóle opłaca się stosować stare elektrolity, czy lepiej zainwestować w nowe a tamte zostawić dla ozdoby.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 100...124 posty
właśnie "design" jest świetny z tymi elektrolitami
Tylko czy zrobi to jakąś różnice czy przykręce je bezpośrednio do chassis łącząc je w ten sposób z masą czy też izolować od chassis i łączyć przewodami z szyną masy?

Tylko czy zrobi to jakąś różnice czy przykręce je bezpośrednio do chassis łącząc je w ten sposób z masą czy też izolować od chassis i łączyć przewodami z szyną masy?
-
- moderator
W większości zastosowań można kręcić bez podkładki,oczywiście pod warunkiem, że minus kondensatora ma się znaleźć na masie. Jeżeli wyniknie jakiś problem (przydźwięk), to można zacząć się bawić w podkładki.gkoz pisze:Tylko czy zrobi to jakąś różnice czy przykręce je bezpośrednio do chassis łącząc je w ten sposób z masą czy też izolować od chassis i łączyć przewodami z szyną masy?
-
- 9375...12499 postów
ja zawsze izoluję od chassis i łącze kabelkiem...
-
- 3125...6249 postów
Próbowałem kilka razy. Zawsze był przydźwięk.Piotr pisze:W większości zastosowań można kręcić bez podkładki,oczywiście pod warunkiem, że minus kondensatora ma się znaleźć na masie. Jeżeli wyniknie jakiś problem (przydźwięk), to można zacząć się bawić w podkładki.gkoz pisze:Tylko czy zrobi to jakąś różnice czy przykręce je bezpośrednio do chassis łącząc je w ten sposób z masą czy też izolować od chassis i łączyć przewodami z szyną masy?
-
- 2500...3124 posty
Ja tam używam podkładek i podłączam masę zgodnie ze sztuką [od mostka bezpośrednio do pierwszego kondensatora, potem do następnych i dopiero do obwodów].
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
Ja co prawda wolę nowe elektrolity, ale jeżeli mam do czynienia ze starym to daję podkładkę. Tobie też tak radzę zrobić, zwłaszcza że montujesz czuły wzmacniacz gitarowy, w którym prowadzenie masy jest sztuką samą w sobie.
-
- 100...124 posty
Dzięki wielkie za zainteresowanie i szybką odpowiedź.
-
- 625...1249 postów
najlepiej odizolować obudowy od chassis, a obudowy tych KEN'ów, dosyć grubym i jak najkrótszym kabelkiem podłączyć do szyny masy, w odpowiednim miejscu.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.