Stary Neptun
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Stary Neptun
http://www.allegro.pl/item293297179_bar ... eptun.html
Ile to może być warte? Gość nie chce sprzedać jak narazie ale może go jakoś przekonam? Ile można za to dać? Jak widać nie ma głośnika, lamp, ogólna masakra ale mnie i tak się podoba....
Ile to może być warte? Gość nie chce sprzedać jak narazie ale może go jakoś przekonam? Ile można za to dać? Jak widać nie ma głośnika, lamp, ogólna masakra ale mnie i tak się podoba....
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Re: Stary Neptun
Mnie też się podoba 
Widzę, że oprócz Ciebie, licytował też jeden z forowiczów (pewnie dla samego kineskopu).
Nie wiem ile może być wart w takim stanie ten Neptun. Ja swojego, pół roku temu, wylicytowałem za nieco ponad 100zł (ale to raczej fart niż normalna cena):
download/file.php?id=9976&mode=view
Z tego co widzę, na tej aukcji ten Neptun ma prostokątną skrzynkę (od frontu). Mój ma trapezową. Ciekawe, czy było to jakoś uwzględnione w typie odbiornika?

Widzę, że oprócz Ciebie, licytował też jeden z forowiczów (pewnie dla samego kineskopu).
Nie wiem ile może być wart w takim stanie ten Neptun. Ja swojego, pół roku temu, wylicytowałem za nieco ponad 100zł (ale to raczej fart niż normalna cena):
download/file.php?id=9976&mode=view
Z tego co widzę, na tej aukcji ten Neptun ma prostokątną skrzynkę (od frontu). Mój ma trapezową. Ciekawe, czy było to jakoś uwzględnione w typie odbiornika?
-
- 6250...9374 posty
Już uzgodniłem cenę ze sprzedawcą, niebawem jadę po niego. Do niego dostanę coś jeszcze.
Ten Neptun to najprawdopodobniej Neptun OT1401 przynajmniej Alek tak twierdzi na swojej stronie a ja mu wierzę: http://tubedevices.com/alek/tv_retro/neptun/neptun.htm
Ten Neptun to najprawdopodobniej Neptun OT1401 przynajmniej Alek tak twierdzi na swojej stronie a ja mu wierzę: http://tubedevices.com/alek/tv_retro/neptun/neptun.htm
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Mój to też OT1401 (to jest chyba oznaczenie chassis) z tym, że na ściance tylnej pisze jeszcze Neptun II.
-
- 6250...9374 posty
Zobacz te zdjęcia: http://unimor.info/photogallery.php?album_id=30 też jest Neptun II oraz OT1401, może one różniły się jedynie skrzynką?ufoglonojad pisze:Mój to też OT1401 (to jest chyba oznaczenie chassis) z tym, że na ściance tylnej pisze jeszcze Neptun II.
Obecnie kompletuję lampy do niego, gałkę nawet gdzieś taką miałem. Będę potrzebował do niego jeszcze pewnie dużo części ale założę nowy temat jak go już będę miał u siebie. Mam nadzieje że nie ma tam masakry w środku.
Pytanie: czy owy OTV odbierałby normalnie?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
A nie chcesz za niego (tzn. za sam kineskop i ewentualnie transformator końcowy linii) działającego Lazuryta i z dwóch radiów?
-
- 6250...9374 posty
Oj nie, niestety muszę odmówić bo już od dłuższego czasu szukałem takiego Neptuna. Pogadamy na PW na temt kinola.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Witam! Po kilkudziesięciu minutach błądzenia po Piekarach Sląskich, dzisiaj przywiozłem telewizor i muszę przyznać że nie ma tragedii. Dałem za niego jshfh-ych PLN ale nie żałuję
Dostałem doń drugi kineskop ale niestety muszę zmartwić kolegę OTLamp, owy kineskop ma urwane żarzenie. W moim Neptunie kinol jest OK (widać wymienili i stary zostawili w oryginalnym pudełku ZELOSa). Szkoda cholernie że jest zepsuty bo w końcu miałbyś ten kineskop do swojego Neptuna! Mnie dwa nie były by potrzebne. Mogę zrobić zdjęcia dla potwierdzenia uszkodzenia...
Na początek muszę dokładnie wyczyścić chassis bo widać że myszy mieszkały tam dość długo (ponoć OTV stał 40 lat na strychu) ale nie narobiły sajgonu w postaci zjedzonych kabli, podgryzionych elementów itp. Tylko chassis jest pokryte warstwą, boję się tu wypowiedzieć czego...
Cała elektronika jest w bardzo dobrym stanie, widać że już ktoś wcześniej podmieniał niektóre papierzaki ale niektóre zostały i ja je muszę tak czy inaczej je wymienić. Trafo WN jest w świetnym stanie (wizualnie jak narazie) nawet nie brudne, potencjometr z wyłącznikiem jedynie przepuszcza...
Kieruję więc pytanie do bardziej zaawansowanych w temacie:
-jak najlepiej wyczyścić chassis z tego "mysiego" syfu?
-jak wyczyścić podstawki lamp bo one również są "zabite" tą samą substancją.
Komplet lamp mam, gałkę brakującą miałem, brakuje mi metalowej pokrywy na zespół WN, głośnika i plastiku na przód z napisem "Neptun".
Mam nadzieje że kiedyś ożyje
Pozdrawiam, Marcin Kołodziejczyk.

Na początek muszę dokładnie wyczyścić chassis bo widać że myszy mieszkały tam dość długo (ponoć OTV stał 40 lat na strychu) ale nie narobiły sajgonu w postaci zjedzonych kabli, podgryzionych elementów itp. Tylko chassis jest pokryte warstwą, boję się tu wypowiedzieć czego...
Cała elektronika jest w bardzo dobrym stanie, widać że już ktoś wcześniej podmieniał niektóre papierzaki ale niektóre zostały i ja je muszę tak czy inaczej je wymienić. Trafo WN jest w świetnym stanie (wizualnie jak narazie) nawet nie brudne, potencjometr z wyłącznikiem jedynie przepuszcza...
Kieruję więc pytanie do bardziej zaawansowanych w temacie:
-jak najlepiej wyczyścić chassis z tego "mysiego" syfu?
Komplet lamp mam, gałkę brakującą miałem, brakuje mi metalowej pokrywy na zespół WN, głośnika i plastiku na przód z napisem "Neptun".
Mam nadzieje że kiedyś ożyje

Pozdrawiam, Marcin Kołodziejczyk.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- moderator
Zeskrobać ile się da (wkrętakiem lub tp. urządzeniem), wyjąć z chassis wszystko co się da (lampy i koniecznie transformator WN) i całość umyć pod prysznicem z gorącą wodą, korzystając z pędzla i środka myjącego - dobry jest CIF czy inne mleczko na 'grube' osady, lub zwykły Ludwik na typowy brud. Następnie całość jak najszybciej wysuszyć. Do likwidacji zacieków np. po wylanym elektrolicie bardzo dobry jest Fosol.marcin_oizo pisze:-jak najlepiej wyczyścić chassis z tego "mysiego" syfu?
Sugeruję nie wyrzucać uszkodzonego kineskopu. Czy żarzenie jest uszkodzone po stronie próżni czy urwane są doprowadzenia?
-
- 6250...9374 posty
Jest urwane w środku szyjki, po stronie próżni. Nie miałem zamiaru go wyrzucać, może chcesz z nim pokombinować? Nie widzę problemów! Mało tego, w środku na szyjce, przy łączeniu szyjki z całą resztą kinola widać bały nalot, zaciek, coś takiego. Czy Turkus którego posiadasz ma taki sam układ elektryczny?Alek pisze:Sugeruję nie wyrzucać uszkodzonego kineskopu. Czy żarzenie jest uszkodzone po stronie próżni czy urwane są doprowadzenia?
Więc już wiem jak umyć chassis, a podstawki? Czy tylko igła mnie ratuje?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Neptuny miały nieco inny układ elektryczny.
http://tubedevices.com/alek/tv_retro/neptun/neptun.htm
http://tubedevices.com/alek/tv_retro/neptun/neptun.htm
-
- 6250...9374 posty
Podstawki już wyczyszczone, chassis w sumie też, potraktowałem je WD-40 a podstawki "kontaktem". Jeszcze go nie uruchamiam bo nie mam czasu
Podsyłam zdjęcia

Podsyłam zdjęcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Podepnę się pod temat.
Czy ktoś wie czym się różni Neptun II OT1401 od Neptuna A OT1495?
Czy ktoś wie czym się różni Neptun II OT1401 od Neptuna A OT1495?
-
- 6250...9374 posty
Panowie uruchomiłem telewizor, ekran się świeci, jeszcze nic nie odbiera ale myślę że niedługo... Narazie nie mam internetu w domu więc nie mam możliwości wklejenia zdjęć le to kwestia czasu. Wiem że wielu we mnie nie wierzyło ale udało się 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU