witam
mam wzmacniaczyk w który z założenia ma wzmacniać CD
a ja bym chciał gramofon
pytania moje brzmi następująco:
co trzeba zmienić aby zwiększyć czułość gniazda?
czułość gniazda wejściowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 3125...6249 postów
Re: czułość gniazda wejściowego
Odpowiedź jest zaskakująca - trzeba zmienić, a ściśle: zwiększyć wzmocnienie! 
Chyba najlepszym sposobem będzie dobudowanie w tym celu dodatkowego stopnia czyli przedwzmacniacza.
Jeszcze jedna rzecz jest potrzebna do grania z gramofonu - korekcja częstotliwości (RIAA). To banał ale spotkałem już osoby, które o tym nie miały pojęcia więc na wszelki wypadek wspominam. Z powodu konieczności zastosowania korekcji właśnie sprawa nie jest tak prosta aby ją załatwić np. zmianą warunków pracy lamp w "zwykłym" wzmacniaczu.

Chyba najlepszym sposobem będzie dobudowanie w tym celu dodatkowego stopnia czyli przedwzmacniacza.
Jeszcze jedna rzecz jest potrzebna do grania z gramofonu - korekcja częstotliwości (RIAA). To banał ale spotkałem już osoby, które o tym nie miały pojęcia więc na wszelki wypadek wspominam. Z powodu konieczności zastosowania korekcji właśnie sprawa nie jest tak prosta aby ją załatwić np. zmianą warunków pracy lamp w "zwykłym" wzmacniaczu.
_
-
- 2 posty
Re: czułość gniazda wejściowego
Hmmm... zgadzam się. Potrzebne jest duże wzmocnienie i korekcja charakterystyki. Na moim blogu http://www.piece-for-mind.mylog.pl jest schemat przedwzmacniacza gramofonowego, który projektowałem. Wprawdzie jest to prototyp (wymaga jeszcze dopracowania), ale działa. Do tego opisałem w jaki sposób kształtować odpowiednią charakterystykę.