Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Miernik lamp DIY - sonda
na ile bezpieczne i tanie jest dowolne (dlugotrwale) zwieranie koncowek wyjsciowych ? 

-
- 1875...2499 postów
Z własnego doświadczenia mogę ostrzec przed:efekt02 pisze:na ile bezpieczne i tanie jest dowolne (dlugotrwale) zwieranie koncowek wyjsciowych ?

Rezystory antyparazytowe S1 przy podstawkach powinny wystarczyć jako zabezpieczenie w tym drugim wypadku.
Tomek
-
- 1250...1874 posty
Czy jest tranzystor który grzeje się duzo bardziej niż inne? Chciałbym go dać na odobny radiator... Nie ma przeszkód by tranzystory były przylutowane do podstawki kabelkami o długości do 10cm?
-
- 1875...2499 postów
Oba IRF740, ale szczególnie ten przy IRF9540.megabit pisze:Czy jest tranzystor który grzeje się duzo bardziej niż inne? Chciałbym go dać na odobny radiator...
Tomek
Nie ma sensu oddalać tranzystorów od płytki, najłatwiej jeżeli planujesz wykorzystanie zasilacza jest dołożenie wentylatora 50x50x10 lub 60x60x12 na 24V (będzie pracował na niższych obrotach) i zasilenie go z +18V po prostowniku niskiego napięcia (kondensator 10mF). Zagwarantuje to znacznie lepszą wydajność chłodzenia. Nie należy zapomnieć wypolerowaniu miejsca styku, paście termoprzewodzącej i solidnym dokręceniu tranzystorów do radiatora.megabit pisze:Czy jest tranzystor który grzeje się duzo bardziej niż inne? Chciałbym go dać na odobny radiator... Nie ma przeszkód by tranzystory były przylutowane do podstawki kabelkami o długości do 10cm?
IRFP9540 to tranzystor z przetwornicy Uh, wywlekanie go poza płytkę może być przyczyną problemów z zakłóceniami związanymi z impulsowa pracą zasilacza - lepiej zostawić go na miejscu.
Podczas prób mierzyłem np. 30szt lamp jedna za drugą i radiator dochodził do 60' co jest całkowicie akceptowalne. Wśród lamp były EL34, 6080, które pobierają spore moce zarówno z Ua/Ug2 jak i z Uh.
-
- 1875...2499 postów
Wygląda na to, że dalsze testy oprogramowania mogą przeprowadzać użytkownicy mierników już samodzielnie,
bo traxman ostatnio jakoś mniej wybrzydza.
Proszę przysyłać na PW adresy pocztowe, na które mam wysyłać procesory.
Procesory dzisiaj wysłałem pocztą (polecony, priorytet). Proszę o potwierdzanie na PW że przesyłki dotarły.

Proszę przysyłać na PW adresy pocztowe, na które mam wysyłać procesory.
Procesory dzisiaj wysłałem pocztą (polecony, priorytet). Proszę o potwierdzanie na PW że przesyłki dotarły.
Tomek
-
- 500...624 posty
myslalem, zeby dodac wentylator do chodzenia - sa 2 opcje:
1. maly szybki 40x40 idealnie zmiescie sie na tylniej sciance
2. duzy wolny 80x80 (lub 60x60) poziomo naprzeciw transformatora
ktora opcja bedzie lepsza (wystarczajaca) ?
Traxman - czy trafo i zasialacz Uz byly projektowane z mysla o przeciazaniu przy malo obciazonym Ua ?
ps. projekt w 95% skonczony - plytka sprawdzone bez procka, zostalo tylko poprowadzic uzemienie, sprawdzic RS TTL (i wiertnac dziure w obudowie), zamontowac jakis wentylatorek, oraz poskrecac
1. maly szybki 40x40 idealnie zmiescie sie na tylniej sciance
2. duzy wolny 80x80 (lub 60x60) poziomo naprzeciw transformatora
ktora opcja bedzie lepsza (wystarczajaca) ?
Traxman - czy trafo i zasialacz Uz byly projektowane z mysla o przeciazaniu przy malo obciazonym Ua ?
ps. projekt w 95% skonczony - plytka sprawdzone bez procka, zostalo tylko poprowadzic uzemienie, sprawdzic RS TTL (i wiertnac dziure w obudowie), zamontowac jakis wentylatorek, oraz poskrecac

Jak będziesz montował wentylator to nie zapomnij, że do poprawnej pracy potrzebuje przetłaczać powietrze więc potrzebne będą dodatkowe otwory zasysające. Można by go zamontować (40) na zaślepce od strony zewnętrznej i dać kratkę osłonową wtedy będzie wyciągał ciepło z okolic radiatora, pod enkoderem w spodzie obudowy można by wywiercić kilka otworów do zasysania powietrza i zakleić je fizeliną, żeby nie odkurzało brudu.
Ograniczeniem nie jest wydajność transformatora lecz maksymalny prąd dławika zasilacza Uh, który wynosi 2.8A, podobnie dobrana jest wydajność mostka prostowniczego. Długotrwałe przeciążanie może skończyć się uszkodzeniem mostka prostowniczego i dławika, wewnętrzne ograniczenie ustawione jest na 4000mA, w podobnie niekomfortowej sytuacji będzie rezystor pomiarowy 0R5/2.5W, może ulec przegrzaniu i stracić 1% dokładność.
Tryb zasilacza, którego jestem fanatycznym wrogiem, ma służyć do pomiaru lamp, zastępując charakterograf, można ręcznie zmieniać odpowiednie wartości i z otrzymanych pomiarów odtworzyć charakterystykę oraz do pomiaru lamp, których nie ma w katalogu. Miernik nie jest przeznaczony do pracy ciągłej jako zasilacz. Obliczenia radiatora uwzględniają cykl żarzenie,pełne obciążenie itd. co pozwoliło zastosować tańszą kształtkę.
Metodą obniżenia temperatury radiatora, może być tez wymiana kształtki z 30mm na 50mm, trzeba pomierzyć powinna wejść na styk.
Swoją drogą zrobilibyście jakiś fajny zasilacz bo mój Motech kończy się na 250V/0.2A.
Ograniczeniem nie jest wydajność transformatora lecz maksymalny prąd dławika zasilacza Uh, który wynosi 2.8A, podobnie dobrana jest wydajność mostka prostowniczego. Długotrwałe przeciążanie może skończyć się uszkodzeniem mostka prostowniczego i dławika, wewnętrzne ograniczenie ustawione jest na 4000mA, w podobnie niekomfortowej sytuacji będzie rezystor pomiarowy 0R5/2.5W, może ulec przegrzaniu i stracić 1% dokładność.
Tryb zasilacza, którego jestem fanatycznym wrogiem, ma służyć do pomiaru lamp, zastępując charakterograf, można ręcznie zmieniać odpowiednie wartości i z otrzymanych pomiarów odtworzyć charakterystykę oraz do pomiaru lamp, których nie ma w katalogu. Miernik nie jest przeznaczony do pracy ciągłej jako zasilacz. Obliczenia radiatora uwzględniają cykl żarzenie,pełne obciążenie itd. co pozwoliło zastosować tańszą kształtkę.
Metodą obniżenia temperatury radiatora, może być tez wymiana kształtki z 30mm na 50mm, trzeba pomierzyć powinna wejść na styk.
Swoją drogą zrobilibyście jakiś fajny zasilacz bo mój Motech kończy się na 250V/0.2A.
Instrukcja użytkowania miernika:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
tester odpalony 
problemy:
brak zarzenia - ustawiam 10V i na mierniku jest ok. 10V (na wyswietlaczy 20V), podlaczam zarowke i jest 0V
przy zmianie G1 zmienia sie czestotliwosc pisku dlawika...
propozycje ?

problemy:
brak zarzenia - ustawiam 10V i na mierniku jest ok. 10V (na wyswietlaczy 20V), podlaczam zarowke i jest 0V
przy zmianie G1 zmienia sie czestotliwosc pisku dlawika...
propozycje ?

1. masz podpięte obciążenie pod H1/H2 inaczej nie działa pętla stabilizacji, H1/H2 nie ma prawa mieć jakiegokolwiek połączenia z masą, to są inne potencjały.
2. normalne.
2. normalne.
-
- 500...624 posty
1. podlaczam zarowke i nic. nie ma polaczenia z masa.traxman pisze:1. masz podpięte obciążenie pod H1/H2 inaczej nie działa pętla stabilizacji, H1/H2 nie ma prawa mieć jakiegokolwiek połączenia z masą, to są inne potencjały.
2. normalne.
2. no ale dlawik jest od zarzenia, wiec czemu inaczej piszczy przy zmianie G1 ?
-
- 1250...1874 posty
A połączenie wyświetlacza? Nie widziałem w wątku, chyba że coś przeoczyłem 

-
- 3125...6249 postów
Ja dostałem rozpiskę na kartce w przesyłce razem z częściami.megabit pisze:A połączenie wyświetlacza? Nie widziałem w wątku, chyba że coś przeoczyłem
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Sprawdź dokładnie co piszczy.efekt02 pisze:2. no ale dlawik jest od zarzenia, wiec czemu inaczej piszczy przy zmianie G1 ?

Tomek