Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Tomasz Gumny »

ruskitelewizor pisze: pt, 8 sierpnia 2025, 15:17Może nie mam wprawy, ale po ICCAVR 6... PRO to w internecie zostało... żadnych szybkich tutoriali, jeden chiński film sprzed 10 lat...
Nie ma sensu wchodzi w wygasłe środowisko.
ruskitelewizor pisze:Wgrałem HEX za pomocą Microchip Studio, ale EEPROM jest wgrany źle.
Z tym akurat nie powinno być problemów.
ruskitelewizor pisze:Próbowałem wielu FUSE (coś o tym wiem), ale bezskutecznie, z AVT podali niewłaściwe.
HIGH=0xD9, LOW=0xEF
ruskitelewizor pisze:Pisaliście, że kompilacja musi być z opcją optymalizacji (za duża wielkość kodu bez opt.), ale jednocześnie fragmenty kodu C programu (cały rozpisałem i przeanalizowałem) zawierają "kwiatki", które optymalizator mogą wysłać na drzewo (konsultowałem z wieloma Info Guru).
Ze względu na koniec wsparcia ICCAVR przesiadłem się na IAR, ale to też komercyjne środowisko. Migracja przeszła bez większych problemów. Nie pamiętam, żeby w programie były jakieś nietypowe konstrukcje. Raczej powinno się dać przejść na AVR-GCC. W razie problemów, chętnie pomogę od strony ICCAVR, bo gcc nie znam. Z optymalizacji można zrezygnować przechodząc na ATmega32 lub podobny.
ruskitelewizor pisze:Miernik zrobiłem nawet 2, działa na soft 1-15 z AVT, i 1-16 od was (jeszcze bez EEPROM).
Pierwszy standard, drugi częściowo przerobiłem na wyższe napięcia i prądy (bez nowego softu, sterowanie z potencjometrów Ua, Ug2 oraz z sygnału generatora arbitralnego Fil).
Mam do 500 V/1 A i Fil do 30 V/3 A. Teraz zmieniam UG1 +10 do -35/100 mA (zasilacze to moja specjalność i lampy telewizyjne też :).
Oczywiście większość półprzewodników zmieniona - tranzystory, drivery, opamp (niskie zasilanie - zwiększone z 15 do 35 V).
Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami, jeśli ktoś będzie zainteresowany.
Dziel się bez pytania! Jeśli zmiany są duże to w nowym wątku. Może coś nowego z tego wyjdzie.
Tomek
Awatar użytkownika
Ftb
3 posty
3 posty

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Ftb »

Nawiązując do mojego poprzedniego postu ,zamiana transila na PESD5V0U1UB,115 rozwiązuje problem. Jedyny szkopuł to ten że gabaryty diody są bardzo małe i trzeba mieć przysłowiową zręczność małpy i siłę słonia by wlutować to prawidłowo.Oczywiście da to się zrobić (wymieniłem w trzech PCB) ale moim zdaniem o wiele lepszym rozwiązaniem jest użycie ESDA6V1L - https://www.tme.eu/pl/details/esda6v1l/ ... ectronics/ zaproponowanym przez kol T. Gumny, lutuje to się o wiele łatwiej.
Witam kol ,,ruskitelewizor ,, napisałeś :
Mimo to miernik ma dobre osiągi i zadowala większość środowiska.
i ja uważam podobnie. Choć od opracowania go minęło ok 15 lat to nic lepszego i taniego u nas nie ma. Stare mierniki jak P507 i 508 by można było na nich robić jako tako pomiary wymagają naprawy i by je skalibrować często to wymaga wymiany rezystorów... zwłaszcza nawijanych drutem oporowym w izolacji bawełnianej. Ta po ponad 50ciu latach się kruszy przez co zwoje się zwierają i rezystancja maleje. Nawet jak kalibracja przebiegnie prawidłowo to ze względu na wyższe napięcie zasilania (oryginał zaprojektowany na 220V) a i częste jego wahania mierzone prądy zmieniają się. Ja w swoim P-508 poradziłem sobie tak że używam dwóch stabilizatorów sieciowych SM 200/2 ( od starych TV) połączonych szeregowo. To poprawiło komfort pracy ale i tak w ponad 90% wykorzystuję tego tu właśnie powstałego. Myślę że ten miernik dlatego zyskał też taką popularność bo wszelkie problemy z budową i funkcjonowaniem jego były dyskutowane i rozwiązywane na tym forum. Wystarczy przeczytać posty (a jest ich już 127 stron) a i przeglądając je nie sposób zauważyć znaczenia angażowania się w pomoc wielu osób,zwłaszcza kol Tomka Gumnego. Wielki ,,Szacun,, (jak mawiają młodzi) Szanowny Tomku. Ja jestem tu od bardzo niedawna.Przez długi czas byłem na Elektrodzie ale Trioda jest bardziej ciekawa jeśli chodzi o wzmacniacze audio lampowe czy ogólnie w technice lampowej.