Friedman BE

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

grabel
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 449
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Friedman BE

Post autor: grabel »

Piękna sprawa. Chassis robisz sam ?

Awatar użytkownika
nxn68
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 459
Rejestracja: ndz, 5 lipca 2009, 14:35
Lokalizacja: France

Re: Friedman BE

Post autor: nxn68 »

Robię sam ale zastanawiam się czy nie przerzucić się na rack 2U, koszty są podobne. Niżej moje zmagania z chassis do SLO.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
slo1.jpg

Awatar użytkownika
nxn68
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 459
Rejestracja: ndz, 5 lipca 2009, 14:35
Lokalizacja: France

Re: Friedman BE

Post autor: nxn68 »

Korzystając z okazji namawiam forumowiczów do projektowania własnych płytek do układów lampowych i nie tylko. Wiem, że są inne potrzeby, rachunki, żywność itp. Satysfakcja jest ogromna, estetyka też na innym poziomie. Koszty nie są zabójcze, np. teraz serwis płatniczy rozkłada zakupy na cztery raty, przynajmniej we Francji.
Nie tak dawno zaprojektowałem kilka prostych płytek dla siebie, i wciąż mam nowe pomysły :mrgreen:
board 1.jpg
heater.jpg
output.jpg
psu 1.jpg

grabel
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 449
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Friedman BE

Post autor: grabel »

Panowie jaszcze takie pytanie ile przyjąć mA dla uzwojenia bias ? (50 mA wystarczy ?)
Friedman ma osobne uzwojenia zasilające bias.
Czy zamówić transformator z odczepem na anodowym 50V.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 10741
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Friedman BE

Post autor: painlust »

Jeśli zamawiasz trafo i ma ono współpracować z prostownikiem dudiodowym to jak najbardziej można zamówić z odczepem... a można i bez jak w mojej Brudnej Dzidzi gdzie masz bias brany z anodowego. Jesli jednak trafo ma być pod mostek to ja bym zamówił dodatkowe uzwojenie może być i na 50mA.

Awatar użytkownika
LuC
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 523
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Friedman BE

Post autor: LuC »

Friedman jest BE. Muli to i ma zje...dzony dolny srodek, zamiast ciąć ładnie górką Ale ok. A jak chcesz fajny wzmacniacz w tym klimacie to wez sobie trafo z anodowym rzedu 345-350V (dzielone of koz), po czym stabilizujesz S2 na 400V, na inwerterze ok 330V, preamp normalnie. Będzie żreć. Tylko lepiej jak to marne BE zrób pre z CCV/Chupa/Yeti/whatever. I nie psuj go petlą na mosfetach. Kulturka, lampowa, dawałem już.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'

Awatar użytkownika
LuC
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 523
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Friedman BE

Post autor: LuC »

I jeszcze jedno w BE ten zalaczany obcinacz diodowy NIE DZIAŁA tak jak powinnien i to jest najlepsze podsumowanie tego obszczymura. A cały sens jest w tym że wrzucasz obcinacz, master na 8-9 żeby skompensować spadek głośności i masz brzmienie dead on spot z wielu płyt, które zapewnie przesłuchałeś więcej niż 100x.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'

grabel
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 449
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Friedman BE

Post autor: grabel »

LuC dzięki za naprowadzenie.Transformator już zamówiłem 345V (dzielone).
Mam jeszcze wątpliwości dotyczące kondensatora za prostownikiem.
W wersji BE 100 jest tylko 50uF (dwa 100uF połączone szeregowo).
Nawet JCM800 ma 100uF po prostowniku.
W BE 50 Deluxe za prostownikiem jest 100uF.
Pozostałe kondensatory układu mają też większe wartości - za dławikiem 47uF.
Filtracja preampu 2 x 47uF. Zostawić tak czy zwiększyć jak w Deluxe ?
Dławik również mały 3,56H (dla 100 wat).

Awatar użytkownika
LuC
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 523
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Friedman BE

Post autor: LuC »

To zależy, od tego co chcesz mieć w kwestii czy wzmacniacz ma miec punch czy tez kucac na wiekszych glosnosciach. Tyle że to zależy nie tylko od pojemnosci kond. anodowego ale tez (moze nawet bardziej jesli chodzi o to jak reaguje na atak) kond. S2. W zasadzie musiałbyś sobie to namacalnie sprawdzic, albo dorzucic jeden przelacznik. Mi sie zdarza dac 100u-100u albo i 220u-100u przy 50W jak chce zeby to gralo twardo. 50u-50u przy setce to imo sie robi straszna klucha na wiekszych glosnosciach. Ale jw. jeden przelacznik zalatwia sprawe.
Dlawik bym olal, bo szkoda EL34 katowac prawie 500V na S2, cos kolo tego bedzie przy tym trafie, rozwaz czy nie dac tam regulatora na mosfecie i dac 400V. (i tu jest maly haczyk, pojemnosc pierwszego kondensatora nie moze byc wtedy zbyt mala). Preamp - nieee no 47u to jest bo tak bylo a bylo bo bylo :D Mozesz spokojnie zmiejszyc do 16-33u zwlaszcza jesli przy dobieraniu rezystorow pomiedzy czlonami zasilacza sie okaze ze tradycyjne 10k trzeba zwiekszyc. O ripple sie mozesz nie martwic, zwlaszcza przy opcji z mosfetem.
Załączniki
grabel 50100.GIF
grabel 50100.GIF (1,44 KiB) Przejrzano 580 razy
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'

grabel
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 449
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Friedman BE

Post autor: grabel »

Jest pierwszy "klocek" układanki.
Teraz pora na transformator głośnikowy:https://amptone.pl/1080-transformator-glosnikowy-50w
Załączniki
DSCN3527.JPG
DSCN3524.JPG

grabel
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 449
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 11:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: Friedman BE

Post autor: grabel »

Przyjechał transformator głośnikowy.
Wymiarowo mały.Mam wątpliwości czy wytrzyma zakładane 50 wat.
W porównaniu do 50 watowego dedykowanego dla SLO widać różnicę.
Czy ktoś stosował dokładnie ten transformator ?
Recon czy to ten z twojego wzmacniacza ?
viewtopic.php?f=19&t=35539&start=90
Załączniki
1613067402-tu34m50(1).pdf
(212,07 KiB) Pobrany 21 razy

ODPOWIEDZ