Odkupiłem od kolegi takowe radio. Stan sklepowy, nieoryginalny jest tylko przewód zasilający i wtyczka. Numer chassis 11879, numer na tabliczce 12538. Jest to wersja ze skalą niemiecką, wyprodukowane w okresie okupacji. Nie mam w sumie co przy nim robić mogę tylko podziwiać i słuchać. Ph
6-
40A to dość rzadko spotykane radio. Do czasu wybuchu II W.Ś. wyprodukowano ich kilkaset sztuk. Za okupacji z zapasów magazynowych ze zniemczoną skalą wyprodukowano też tylko kilkaset sztuk.
Intrygują mnie dwie rzeczy. W przedwojennej wersji jest lampa ECH3. Kolega Tomasz podaje na schemacie lampę ECH4 ( lampa ze stycznia 1940 roku) Teoretycznie mogła trafić do okupacyjnych egzemplarzy. U mnie ta lampa jest owinęta folią i nie za bardzo mi się chce to rozwijać

. Może ktoś ma takie radio. ECH3 nie może być zamieniona na ECH4 bez ingerencji w podstawkę.
I druga sprawa. U góry lewej tylnej pionowej listwy jest takie cosik, jak pokazałem na zdjęciu. Po wciśnięciu tego pręta ( chyba grafitowego) odgina on tę mosiężną blaszkę.Nie jest to z niczym połączone, ale na zdjęciach ph
6-80 widziałem przewód idący od tej blaszki w dół do chassis. Co to może być??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!