TV od tow.Gierka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
TV od tow.Gierka
Mam problem(z pamięcią).W połowie lat 70-tych WZT produkował TV ,,dla ludu"czyli w założeniu nieco tańszy.Był to układowo Ametyst tylko przełącznik kanałów miał z boku(mocowany na ramie między płytkami Z23(górna
dch.pion,selektor,separator i gen.linii) i Z13(dolna:pcz,wzm.wizji,różnicówka i mcz).Kineskop 16cali z normalną szyjką ametystoską(bo to był typowy Ametyst).Ekran mały ale cena też mniejsza(o ile pamiętam 5500zł).Pytanie:jak on się nazywał?.Chodzi mi po głowie(siwej) nazwa POPULARNY ale głowy bym nie dał.A kiedyś takie naprawiałem.I WIELKA prośba:może ktoś ma taki TV,stan obojętny,odbuduję go.

-
- 625...1249 postów
-
- moderator
A Ametyst 102 miał przełącznik z przodu.k24 pisze:Jeśli chodzi o Ametysty to pierwszy był Ametyst-S, następnie Ametyst-102, a na końcu Ametyst 1011 i 1012. Ametyst-S miał gałkę przełącznika z boku.
Co do zasadniczego pytania - to idzie ci o te uproszczone OTV co potem straszyły w szkołach?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 9375...12499 postów
dziwne.. Miałem jakiegoś Ametysta (raczej moi rodzice) albo 102 albo 106 z przełącznikiem z boku... Nie mam niestety zdjęć.jdubowski pisze:A Ametyst 102 miał przełącznik z przodu.k24 pisze:Jeśli chodzi o Ametysty to pierwszy był Ametyst-S, następnie Ametyst-102, a na końcu Ametyst 1011 i 1012. Ametyst-S miał gałkę przełącznika z boku.
Co do zasadniczego pytania - to idzie ci o te uproszczone OTV co potem straszyły w szkołach?
-
- 6250...9374 posty
Otóż nie,ale widzę że i koledzy nie kojarzą tego TV.Uproszczony to był taki bez drugiej lampy i filtra pcz:na płycie Z13 jest połączenie kabelkiem siatki pierwszej drugiej lampy(EF183której oczywiście nie ma a nawet podstawki też nie a tylko żarzenie jest zwarte) z siatką pierwszą trzeciej lampy pcz(EF184).Ten o który mi chodzi był na kineskopie 16cali ale reszta była Ametysta (pcz było pełne).Ponieważ rama montażowa była Ametysta więc obudowa nie mogła być dużo mniejsza od Ametysta,kineskop 16 cali w takiej obudowia powodował dość kiepski wygląd całości.Przełącznik był z boku,maskownica przełącznika odchylała się po odchyleniu ramy i z boku w obudowie było półokrągłe wcięcie.Wymieniałem w tym typie kineskop ok.90roku więc pamiętam(płaciła pani ,która pożyczyła TV od sąsiada odb.spadł i pękła szyjka.Takie pi....ki pamiętam a jak ten TV się nazywał to już nie.k24 pogadamy jak podjadę w niedzielę.
-
- moderator
dziwne.. Miałem jakiegoś Ametysta (raczej moi rodzice) albo 102 albo 106 z przełącznikiem z boku... Nie mam niestety zdjęć.[/quote]jdubowski pisze:A Ametyst 102 miał przełącznik z przodu.
102 na 100% przełącznik z przodu na dole.
-
- 6250...9374 posty
Konsultacje telefoniczne z kolegami dawnymi naprawiaczami nic nie dały.Kojarzą taki TV ale bez nazwy.Opisuję więc dalej.Przełącznik kanałów z boku(ale nie na spodzie obudowy jak w A1012 tylko w połowie)powodował problemy w zmieszczeniu całości w jak najmniejszej objętości obudowy stąd między prawym brzegiem kineskopu a prawym obudowy było sporo miejsca.Tam też umieszczono głośnik(z przodu) ale bez jakiejś maskownicy tylko dziury (podłużne w pionie) jak w A1012,Regulacja z przodu typowo trzy pokrętła.Koledzy z dawnego ZURT-u twierdzą ,że to musiała być krótka seria TV,bo i wygląd był pokraczny i mocno amatorski.Kin. 16 cali to jednak mało boA1012 to20cali.Kineskop był 110stopni(taki jak w NEPTUN221).Może w mojej szkole średniej coś będą wiedzieli ale tam już nie ma warsztatów.
-
- 500...624 posty
Czy było to coś podobne to tego?
http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... php?t=6097
-
- moderator
Ale to jest jakiś Unimorowski produkt...Anoda pisze:Czy było to coś podobne to tego?
-
- 6250...9374 posty
Oczywiście na zdjęciu to jakiś NEPTUN a ja opisuję produkt WZT.Był to odb.stworzony z inspiracji tow. którzy chcieli jak najlepiej ale wychodziło jak zawsze.Jeszcze raz podkreślam ,że TV miał kineskop 110stopni(ALGA 90 stopni).Poruszony przeze mnie temat i konsternacja kolegów utwierdza mnie w moim zbieractwie starych TV.Przecie to tylko(aż?!)30 lat do tyłu.Ale moi synowie wtedy byli dopiero w planach...Tematu nie odpuszczę tylko muszę dokładniej popytać po znajomych z branży.
-
- 6250...9374 posty
Wiercę dalej.Na rogu Kępnej i Jagiellońskiej jest sklep dla ,,entuzjastów elektroniki" i nie tylko(oczywiście Warszawa),to ten co jeszcze niedawno był na Okrzei.Właściciel i szef w jednej osobie robi inwentaryzację i odkrywa wiele ,,ciekawostek".Dlatego go reklamuję(zupełnie bezinteresownie) bo jak gość zamknie interes(ruch niewielki) to zniknie i ciekawe miejsce i kawałek historii.Otóż od Niego uzyskałem potwierdzenie(ustne) że taki TV był produkowany,potwierdził także (moje wspomnienia) o potencjometrach z prawej strony(oczywiście z przodu) ustawionych POZIOMO w jednej linii:czyli z prawej strony 16 calowego kineskopu było dużo miejsca ale nic dziwnego jak w obudowę(nieco zmodyfikowanego) AMETYST1012 wsadzono kineskop 16cali.Wiercę dalej.
-
- 625...1249 postów
Kilka miesięcy temu jakiś dziwny krajowy TV był na Allegro. Brzydki jak noc. I co najdziwniejsze, miał (chyba nawet z przodu) logo "Unitra-ZRK". Żałuję, że akurat tego zdjęcia nie zapisałem (bo sporo zapisuję). Czy ktoś pamięta ten TV ZRK?
--------
Już znalazłem toto. Ale to nie to, chyba jednak nie takie brzydkie
http://www.allegro.pl/item154336630__te ... itra_.html
--------
Już znalazłem toto. Ale to nie to, chyba jednak nie takie brzydkie

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
-
- moderator
Opal albo jakoś podobnie?kaem pisze:Już znalazłem toto. Ale to nie to, chyba jednak nie takie brzydkie
-
- 625...1249 postów