Wzmacniacz DIY SE na 6N9S & 6F6M-1 kilka pytań oraz opis

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Hubert9782
1 post
1 post

Wzmacniacz DIY SE na 6N9S & 6F6M-1 kilka pytań oraz opis

Post autor: Hubert9782 »

Witam serdecznie,
przybywam do was z pewną prośbą. Otóż od paru miesięcy powoli zabieram się, kompletuję części, do mojego nowego projektu wzmacniacza SE. Na przestrzeni ostatnich paru tygodni zaprojektowałem PCB pod mój wzmacniacz. Czy osoby bardziej znające się na projektowaniu PCB wzmacniaczy lampowych mogłyby się wypowiedzieć, czy i co warto by zmienić/ulepszyć? Chciałbym mieć pewność, że obejdzie się bez ciachania PCB oraz dziwnych niespodzianek, gdyż byłby to niepotrzebne dodatkowe koszta. Generalnie pod największym znakiem zapytania znajduje się u mnie prowadzenie masy. Nie jestem w 100% pewien, czy obrałem optymalny sposób. Zastanawia mnie też regulacja prądu lamp mocy, a dokładniej, czy komponenty wytrzymają. Wydaje mi się, że tak, aczkolwiek pewności 100% nie mam. Z tych też względów pragnę wspomóc się waszymi opiniami.

Przybliżę może też nieco kluczowe elementy składające się na wzmacniacz. Pięć lamp, 3x6N9S Melz oraz 2x6F6M-1 Novosibirsk.
Konstrukcja raczej tradycyjna: bufor -> baxandall aktywny -> stopień napięciowy -> stopień mocy. Bufor i baxandall dają mi praktycznie zerowe wzmocnienie, potem ostatnie dwa stopnie są objęte sprzężeniem zwrotnym wraz z transformatorami wyjściowymi. Sam baxandall, według symulacji w multisimie, zapewnia mi 0.7dB wachań amplitudy w środkowym położeniu, natomiast w skrajnych położeniach mam +10dB oraz -14dB dla zarówno basów i sopranów.

Jako potencjometr głośności wybrałem MEC87221, natomiast do regulacji tonów wykorzystam parę przełączników obrotowych ITT HK32. Potencjometr taki, dlatego, że ma w sobie przełącznik push-pull, pozwalający mi na zintegrowanie selektora wejść z samym potencjometrem. Nie ma możliwości na dodanie przełącznika na froncie obudowy. Przełączniki obrotowe mają mniejszą wysokość, więc aby zapewnić poziomość wszystkich osi, musiałem zaprojektować dodatkowe pcb. Pozwoliło mi to jednak na uzyskanie pewnej uniwersalności w doborze potencjometrów, więc, pozostałe pcb, jeśli wzmacniacz się sprawdzi, będę chciał sprzedać (minimum zamówienia to 5szt.). Generalnie, przez podstawki, nie mam na froncie na nic miejsca, stąd takie, a nie inne ułożenie elementów. Włącznik będzie z tyłu obudowy, wyprowadzony na front, co znowu ogranicza mi przestrzeń na elementy.

Trafa głośnikowe to japońskie OPT-54B57 wyprodukowane przez Toei. Byłem w japonii w tym roku i nie można było się nie skusić. Według internetów mają bardzo zrównoważone pasmo, podobno średnica i góra są szczególnie chwalone, zobaczymy. Trafo sieciowe jest od Sizei, model TT60/46/S. 250V 150mA oraz 2x3.15V 2.5A. Nic specjalnego.

W zasilaczu mam powielacz pojemności, według symulacji, uzyskam około 4mV tętnień na anodach lamp mocy i odpowiednio mniej na kolejnych stopniach. Podnoszę też napięcie żarzenia, tak aby było w okolicach napięcia na katodzie bufora na wejściu oraz w celu redukcji potencjalnego brumu.

PCB mam dwustronne, rezystory głównie SMD ze względu na łatwość montażu oraz kompaktowość. Upewniłem się, że zarówno napięcie pracy, jak i moc są odpowiednie.

Dodam jeszcze, że jak widać, w przedwzmacniaczu nie mam elektrolita bocznikującego rezystory katodowe stopni napięciowych. Zasugerowałem się tu schematem DG-SE1, wykonałem analogiczny sposób określania punktu pracy lampy. Bazując na symulacji, układ odpowiada standardowym wartościom 100k+1.5k na katodzie z elektrolitem. Wzmocnienie powinno być zbliżone w obydwu sytuacjach. Czy tak będzie, zobaczymy.

A, podstawki mam montowane do chassis, te na screenach i rezystory siatkowe są jedynie zamieszczone, gdyż są to pozostałości po procesie planowania.

Mógłbym pewnie się bardziej rozpisywać, ale chyba tak to zostawię i dodatkowe kwestie będę omawiał w odpowiedziach.
Miłego dnia wszystkim czytającym życzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz DIY SE na 6N9S & 6F6M-1 kilka pytań oraz opis

Post autor: Marek7HBV »

Prowadzenie ścieżek masy w tak zagęszczonym i rozbudowanym układzie jest nie do ogarnięcia za pierwszym razem i należy wykonać prototyp. Sam zasilacz jest dość skomplikowany jak na potrzeby małej mocy wzmacniacza z słabym przenoszeniem dołu z powodu ograniczeń transformatora. Filtr RC zasilania S2 powinien być wykonany jako oddzielny, tak by wahania napięcia nie przenosiły się na stopnie wstępne. Problemem współczesnych wzmacniaczy lampowych jest zbyt szerokie pasmo dostarczanych sygnałów z współczesnych cyfrowych żródeł. Zwłaszcza dół dla SE małej mocy z skromnym transformatorem i silnym USZ może być kłopotliwy. Wzmacniacz budowany przez Kolegę może zadowolić melomanów słuchających, jak to cytowano -,,mają bardzo zrównoważone pasmo, podobno średnica i góra są szczególnie chwalone,,, czyli dla określonego słuchacza. :D
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wzmacniacz DIY SE na 6N9S & 6F6M-1 kilka pytań oraz opis

Post autor: lukasz_t »

Byłem w Rio, byłem w Bajo, miałem bilet na Hawajo...Fajne wszystko, ładnie wygląda, ciekawe bo zamówiłem blachy EI76 od Helmuta, i może ja mógłby także nawinąc coś takiego SE, no ale już kupione(taki off topic)...W każdym bądź razie ja też kiedyś dawałem rezystory metalizowane wszędzie, ale się okazuję, że węgiel jest lepszy, np, ostatnio zrobiłem klona Sampusja, no i na początku były rezystoy metalizowane, później wymieniłem na objętościowe, to pojawiła się średnica i dynamika...Myślęże warto wziąć to pod uwagę. Jak nie wierzysz, to przejżyj sobie stare konstrukcję USA/Niemcy, bo dzisiaj to poważe firmy potrafią robić kaszane, no, ale...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.