Mam takie pytanie.
Mam układ wzmacniacza PP z odwracaczem na triodzie. Kopia wzmacniacza ANK1. Jeden sygnał pobrany z katody, drugi z anody. W projekcie oryginalnym punkt symetryzacji żarzenia podciągnięty przez dzielnik rezystorowy do poziomu ok 70V. Natomiast napięcie na katodzie odwracacza wynosi ok 85V.
Dotąd wiedziałem, że jedną z funkcji podniesienia potencjału dla żarzenia jest zmniejszenia różnicy pomiędzy katodami i żarnikiem żeby "odsunąć" się od granicznego napięcia przebicia. Ale po lekturze:
http://guitaramplifiers.prv.pl/zasilacz ... metryzacja
wynika że ten punkt odniesienia dla symetryzacji powinien być wyżej niż napięcie na katodzie.
Pytanie 1: czy ta "pasożytnicza" dioda ma swoją "katodę" na nominalnej katodzie lampy jako całości czy na włóknie żarnika.
Pytanie 2: Przejrzałem sobie różne inne schematy podobnych stopni wzmacniaczy i w większości ten punkt podciągnięcia dla symetryzacji nie jest powyżej napięcia katody wtórnika. We wzorcowym AudioNote również. Błąd konstruktorów?
Symetryzacja żarzenia - podniesienie potencjału.
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
pcichomski
- 25...49 postów

-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Re: Symetryzacja żarzenia - podniesienie potencjału.
Podniesienie potencjału grzejnika powyżej katody jest ważne głównie w stopniach wstępnych i w wysokoczułych układach, typu wzmacniacze gitarowe, czy gramofonowe. W odwracaczu wzmacniacza mocy nie jest to już takie istotne i ważniejsze staje się zabezpieczenie przed przebiciem izolacji. Dlatego w takim układzie zazwyczaj ustala się potencjał grzejników poniżej katody odwracacza.pcichomski pisze: ndz, 6 września 2026, 12:21 Przejrzałem sobie różne inne schematy podobnych stopni wzmacniaczy i w większości ten punkt podciągnięcia dla symetryzacji nie jest powyżej napięcia katody wtórnika. We wzorcowym AudioNote również. Błąd konstruktorów?
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Symetryzacja żarzenia - podniesienie potencjału.
W sprawnej lampie pośrednio żarzonej przepływ elektronów między żarnikiem a katodą { i vice versa} jest bardzo mały i zauważalny przy bardzo niskich amplitudach sygnału. Stąd też jest stosowanie symetryzacji lub nawet przesunięcie potencjału żarnika w zależności od konstrukcji konkretnej lampy { można wykonać pomiar zakłóceń}.