Witam
Jak w najlepszy sposób poradzić sobie z taką zardzewiałą śrubką? Zakładam że dojście na śrubokręt jest przez ten otwór.
Wpuściłem oliwki po druciku, po paru dniach nie za bardzo ruszyła i w dodatku średnio jest się za co czepić, ktoś już przy tym manipulował. PH 461U-14
Jak odkręcić śrubkę gałki
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Jak odkręcić śrubkę gałki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Re: Jak odkręcić śrubkę gałki
W tych gałkach Philipsa śruba jest wkręcona bezpośrednio w bakelit. W tego typu przypadkach najskuteczniejszym sposobem jest mocne nagrzanie samej śruby, aż lekko zacznie się dymić bakelit. Zwykłą kolbą raczej się nie sięgnie, ja sporządzałem długi, wąski grot do lutownicy transformatorowej.
Można też próbować poluzować samą gałkę manewrując nią na boki i zakraplając oliwkę na oś (jeśli się da, pomocne będzie odpowiednie światło skierowane w otwory, szczeliny tak, by była dobra widoczność przez główny otwór w chassis). Jeśli gałka złapie luz, da się ją wyciągnąć bez odkręcania śruby, bo oś ma wzdłużny rowek.
Można też próbować poluzować samą gałkę manewrując nią na boki i zakraplając oliwkę na oś (jeśli się da, pomocne będzie odpowiednie światło skierowane w otwory, szczeliny tak, by była dobra widoczność przez główny otwór w chassis). Jeśli gałka złapie luz, da się ją wyciągnąć bez odkręcania śruby, bo oś ma wzdłużny rowek.