REMA Toccata typu ULEP

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

REMA Toccata typu ULEP

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Miałem dwie Toccaty, OIRT i oryginał z NRD, w środę kupiłem kolejny rupieć, tym razem z firmy recyklingowej z Olsztyna.
Miała być spalona końcówka mocy, był za to przepalony bezpiecznik 2A i rozjechany prąd spoczynkowy w jednym kanale było 120mV na rezystorach emiterowych a w drugim 40mV a powinno być 5-10mV, niesprawny kanał do tego 1,5V DC na wyjściu i ciepłe KT808MA.
Na początek wymieniony jeden tranzystor na BC337 i sterujące na BD139/BD140, nic to nie dało, ustawiłem prąd spoczynkowy by było 8-9mV na wspomnianych spiralkach i oba kanały OK, grają ładnie i równo, brudne potencjometry, zastany kondensator zmienny(wlałem CX-80 i podgrzałem mini opalarką, po tym działa jak należy), buda tylko do pieca, dawcą skrzyni został egzemplarz z Katowic z czarnymi od siarki PR-kami i ogólnym syfem wewnątrz.
Na ten moment tak to wygląda, trzecia pozycja programatora nie daje Uvar, nie dociekam.
REMA.jpg
Czyli ładne radio......głowica UKF nieruszana ale w OIRT słabo, sygnał z TinySA ledwo poruszał wskaźnikiem, dziś to przestroiłem i po uporaniu się z rozregulowanym pierwszym stopniem p.cz. i filtrem przy A220D dalej stereo nie było, mino cudowania wyszła usterka głowicy UKF.
Miałem jeszcze jedną na LA1185
Wlutowałem i umocowałem
ULEP.jpg
No i po ustawieniu VCO dekodera jest stereo a wskazówka jedzie na drucie nawet do 3/4 skali a na antenie dachowej zamyka wskaźnik, gra to o niebo lepiej niż oryginalna głowica z NRD.
Oczywiście wywaliłem obwód LC na wejściu, były takie jaja, że heterodyna idealnie 98MHz/119MHz ale czułość fatalna, jakby tranzystor w głowicy uwalony.
Czyli chyba po burzy albo od nowego zepsute.....BOMIS?
Teraz druga sprawa, panel od Toccaty z Katowic wyszorowałem, jak wyglądają rzeczy z południa Polski, Śląska i okolic każdy wie......LOCTITE SF7840 i szorowanie, chyba z 15 minut z tym walczyłem.
Poszedł ten panel do Toccaty z NRD
NRD.jpg
Tak to wygląda.
Ta Toccata ma dekoder stereo SD 2.3 na cewkach choć powinien być SD 2.7 na A290D, który mam z drugiej Toccaty, zrobiłem recaping płytki.
Ale SD 2.7 to chyba mogę założyć "sztuka za sztukę"?
http://www.funkhiller.de/stereofonie.html
Oryginał trzeszczy i prycha przy uderzeniach basu a efektu stereo prawie nie słychać.
Druga sprawa.....tranzystory mocy.
Starsze modele mają "nocniki" rosyjskie, chyba KT803, nowsze KT808AM.
Gdyby ktoś się podjął zrobienia tej głowicy to bym prosił, ale chyba bez sensu......to jest badziewie, tam by nawet przeszczepił GFE-110/112.
I czy te radia tylko na południu Polski były sprzedawane?
\
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.