Zasilacz 400V 1A- opinie

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Zasilacz 400V 1A- opinie

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Jako, że do układów lampowych mam słaby, bo do 100mA przy 0-300V zasilacz IMPO z lat 80-tych, to szukam czegoś mocniejszego ale tylko nowy i z gwarancją, takie coś

Cena 1499zł ale mam rachunek i gwarancję 2 lata czego nie mam taniej na Aliexpress.
https://allegro.pl/produkt/zasilacz-lab ... 8080290237
Na Aliexpress wysyłka z UE ale na Allegro mam płatność odroczoną i gwarancję.
Co o tym zasilaczu myślicie?
Jakby co to mnie stać na niego, na stare INCO z kupą, obecnie coraz droższych EL500/6P31S już mi szkoda pieniędzy.
Mam WANPTEK chyba 4 lata ale 0-30V/0-10A......dużo zniósł, nawet zatarty wentylator nagrzewnicy od VW Golf IV, napięcie siadło do 9V ale wentylator rozbujał, choć kable gorące.
Tu w tym chińczyku mam 4 pamięci czyli mogę odpalać bez zmian różne konstrukcje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Zasilacz 400V 1A- opinie

Post autor: Tomasz Gumny »

Mam dokładnie taki zasilacz. Obsługa jest mało intuicyjna, zwłaszcza na początku, ale idzie się przyzwyczaić. Odnoszę wrażenie, że ten zasilacz mocno sieje, ale nigdy go nie mierzyłem pod tym kątem.
Tomek
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Locutus »

Ogólnie fajny, bo mały....
Obsługa jednym enkoderem to musi być masakra...
Jakby miał klawiaturę numeryczną i szybki wybór napięcie / prąd (coś w stylu Rigola) to sam bym rozważył zakup.
Na razie IZS rządzi 8)
¯\_(ツ)_/¯
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
INCO IZS nie dla mnie.....żadnych gruzów na lampach.
Poza tym jeszcze jedno: na ogół mam 235-245V w sieci w dzień, czyli EL500 by poszły szybko do śmieci jak u Kolegi RomekD, który to na Forum opisał.
Co siania, to człowiek raczej nie słyszy 30-200kHz, a to do układów audio ma być, zaleta tego jest taka, że na przykład spinam oba kanały wzmacniacza, ustawiam załóżmy 300V i widzę, ile prądu układ pobiera, więc liczenie z Prawa Ohma to pestka i na 100% nie będę katował takich PL82 napięciem 250V bo byle jak dobrany rezystor redukcyjny.
Te 1500zł to wydam, bo do marca 2028 kasę będę miał a nie nauczyłem się na przykład palić papierosów, pić to piwko, czasem dwa.
Tylko czy ten zasilacz ma zabezpieczenia czy lepiej dać na kablu przelotowy topik załóżmy 0,5-0,63A?
Nie chciałbym też głupio oberwać pełnym napięciem 400V po łapach, w pandemii chyba byłem zakażony, nie badałem się ale to chyba był wariant DELTA, ten najbardziej śmiercionośny, oczywiście jestem osobą, której infekcje nie łapią.
Ale jak mnie strzeliło 455V z nieobciążonego zasilacza AVT-2754 to tak mnie zabolało, że chyba zakażenie minęło, więc raczej z rezerwą podchodzę powyżej 150V. Więc raczej bym uważał i zrobił rozłącznik z sygnalizacją za zasilaczem.
Obsługa dwoma enkoderami też nie lepsza.....
Mam takie cudo
Zrzut ekranu z 2026-08-14 16-37-16.png
Właściwie to mam jego klona Xtreme/BLOW ale to to samo, jest tu praca symetryczna jak dla końcówek mocy audio.
Niestety potrzeba mi czegoś "z grubej rury".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Do ustawiania napięcia można się przyzwyczaić. Ustawia się nawet szybko - naciskając pokrętło, wybiera się czy chce się zmieniać setki, dziesiątki, czy jedności.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Czyli w czwartek zakup :D
Zrobię pomiar tętnień na oscyloskopie, mam sondy 1:100.
Impulsowy fajny bo ma dużą sprawność, mam stary Zxaohin RXN-305D, dopóki z niego do 2-3A pobierasz to OK, potem zaczyna się dość mocno grzać jak każdy liniowy zasilacz.
WANPTEK tego feleru nie ma, odpalałem laptopy pobierające 6-8A na nim i nie zauważyłem problemu, raz został na zwarciu, ograniczenie około 5-6A przy 14V, po prostu wentylator się włączył po kilku godzinach.
A pytanie do Kolegi Tomasz Gumny: ile dałeś za swój zasilacz?
Aliexpress czy Allegro?
Olkus
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Olkus »

Jestem ciekaw jak to jest wykonane w środku - odstępy, filtracja po wtórnej jak i pierwotnej, filtry EMI itd., samo ograniczenie prądowe też mnie ciekawi jak zostało zrealizowane.
Obawy Kolegi Tomasza odnośnie siania podzielam.
W projektach mam coś podobnego, wszystkie części leżą w kartoniku, czeka aż będę miał czas dokończyć projekt PCB.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Olkus pisze: pt, 14 sierpnia 2026, 18:43 Jestem ciekaw jak to jest wykonane w środku - odstępy, filtracja po wtórnej jak i pierwotnej, filtry EMI itd., samo ograniczenie prądowe też mnie ciekawi jak zostało zrealizowane.
Obawy Kolegi Tomasza odnośnie siania podzielam.
W projektach mam coś podobnego, wszystkie części leżą w kartoniku, czeka aż będę miał czas dokończyć projekt PCB.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Co jak co ale to jest zasilacz do naprawy falowników PV i energoelektroniki, nie zabawka dla 17-25 latka bo taki sobie kuku może tym zrobić i wtedy jest zakład pogrzebowy, prokurator i wielka tragedia.
Ogólnie to ludzie przed czterdziestką z tego co widzę rzadko idą w lampy, układy mocy czy krótkofalarskie albo stary sprzęt RTV.....przeważa Arduino/STM32 i ESP8266/ESP32 oraz nie mają chęci i cierpliwości do robienia PCB czy montażu przestrzennego.
Ja się nie obiłem o gimnazjum, dzieciństwo spędziłem w części w PRL-u i wśród dorosłych, na ogół techników, inżynierów, w tym wojskowych.
Komputer też późno zobaczyłem bo jako 20 latek.
Zasilacze chińskie mam dwa ale do 30V, w tym jeden podwójny, zasilałem z tego odbiorniki radiowe powyżej 1MHz aż po pasmo 11m i odbiorniki FM, jakoś nie słyszę "siania" nawet taki bubel jak zasilacz Xbox 360(12V) bardzo jest popularny wśród krótkofalowców, bo ma Imax=10A.
Zasilacze, które sieją naprawdę to są ładowarki impulsowe starej generacji czy niektóre przetwornice LED, od 10 lat nie spotkałem niczego powyżej 30zł by waliło zakłóceniami, zresztą do audio można zrobić filtr LC , na przykład na dławiku do wzmacniaczy gitarowych i 2x100uF 450V.
Mam kilka przetwornic 12V/230V z pełnym sinusem, sieją ale już metr od nich jest czysty odbiór Jedynki na 225kHz, po sieci nie śmiecą, falownik PV 50 metrów od biurka czasem słychać na średnich falach ale to raczej na czymś typu "bumbox", bo nawet Taraban jest niewrażliwy na to.
Co ciekawe mam z 30 różnych przetwornic w pokoju na 48m2 i mogę swobodnie słuchać Jedynki na 225kHz więc to raczej przesadzone opinie.
Nowego zasilacza nie będę rozbierał, bo one na 90% mają plomby a do aparatu RTG dostępu nie mam.
Może poszukam po sieci jak to wygląda ale na 90% tak samo jak WANPTEK czy BLOW/Xtreme/UNI-T.
Gdybym miał po co to bym zrobił wypasiony zasilacz ale trafo by musiało być z kilkoma odczepami i sporej wielkości a takie coś to właśnie koło 1500zł i to tak jakby ktoś kupił koło od motoru i mówił, że Harleya buduje.
A tak za 1500zł będę miał gotowca, nie potrzeba browaru kupować by się piwa napić, do prostych projektów lampowych starczy w zupełności.
Są na przykład takie zasilacze do 1000V i 5A o parametrach idealnych tylko w cenie używanego, 10 letniego BMW.