Telewizor Fala
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
walllker
- 625...1249 postów

Telewizor Fala
Szanowni koledzy zabieram się za TV Fala, czekał z dobry rok zanim trafił na warsztat, wstępne oględziny wskazują na kompletność, jednak na pewno jedna z górnych kratek wentylacyjnych prosi się o wymianę, strasznie powyginana od temperatury, czytałem że w tych TV to norma, mam jednak na wstępie pytanie posiadam do TV schemat, instrukcję obsługi oraz schemat montażowy (przestrzenny) elementów, jednak może ktoś ma serwisówkę i użyczył by skan, względnie ksero może być nawet za PLN, może okazać się przydatna. Proszę nie kasować wątku, w przypadku jakichś problemów z uruchomieniem będę szukał rady, więc nie warto zakładać wtedy kolejnego tematu.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Re: Telewizor Fala
Witam!walllker pisze: pt, 10 lipca 2026, 19:58 Szanowni koledzy zabieram się za TV Fala, czekał z dobry rok zanim trafił na warsztat, wstępne oględziny wskazują na kompletność, jednak na pewno jedna z górnych kratek wentylacyjnych prosi się o wymianę, strasznie powyginana od temperatury, czytałem że w tych TV to norma, mam jednak na wstępie pytanie posiadam do TV schemat, instrukcję obsługi oraz schemat montażowy (przestrzenny) elementów, jednak może ktoś ma serwisówkę i użyczył by skan, względnie ksero może być nawet za PLN, może okazać się przydatna. Proszę nie kasować wątku, w przypadku jakichś problemów z uruchomieniem będę szukał rady, więc nie warto zakładać wtedy kolejnego tematu.
Masz schemat Poza tym to Pegaz z przełącznikiem kanałów, straszne badziewie, najtańszy TV tamtych lat
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
walllker
- 625...1249 postów

Re: Telewizor Fala
Dziękuję bardzo ale schemat ideowy i montażowy mam, zależy mi na instrukcji serwisowej gdyż może się zdarzyć że będzie trzeba TV zestroić od nowa, raz juz tak miałem z TV Fiord który wyglądał jak z fabryki, ale właściciel żeby drożej sprzedać chciał go uruchomić za wszelką cenę a TV miał padnięte odchylenie pionowe, wiec pokręcił wszystkim w środku co się dało wraz z rdzeniami kubków filtrów p.cz. To był pierwszy TV jaki stroiłem, nie jest to łatwe, ale jakoś poszło w takich przypadkach instrukcja serwisowa z procedurą strojenia i regulacji jest bardzo przydatna.