Przedstawiam dziwoląga stworzonego na potrzeby odbioru AM moim małym Tecsunem podczas wyjazdów w różne zakątki mniej lub bardziej odległe.
Zabranie anteny ramowej/pętlowej nawet niewielkiej jak AN-100 jest pewnym problemem, nie wspominając o wielkim pełnoprawnym "krzyżaku" z pętlą drutu. Na lotnisku całkowicie odpada, a w krótszych wyjazdach najzwyczajniej przeszkadza.
Pomóżdżyłem jak by to zrobić jakoś składane, łącząc to z niechęcią do plątania drutu wpadłem na pomysł wykorzystania odpowiednio połączonych taśm FPC. Najszersza dostępna w rozsądnej cenie to taśma FPC 50pin z rastrem 0.5mm, których zresztą nie musiałem kupować, bo zostały mi podobnie jak złącza z projektów z wyświetlaczami TFT LCD. Po ułożeniu ich w kwadrat wystarczyło zaprojektować płytki łączące taśmy pod kątem prostym. Płytki bez złącz (CB) to po prostu połączenie przelotowe 1:1 pasków w taśmie, płytka ze złączem SMA (MB) zamyka pętle anteny, przesuwając o jeden pin paski taśmy, skrajne paski wyprowadzone są na złącze SMA. Nie ma tu żadnego kondensatora dostrojczego lub innej formy dopasowania jest powód by było to na zewnątrz, bo wpadłem na pomysł dodatkowej płytki ekspanera (EXT). Płytka umożliwia powiększenie pętli o kolejne segmenty taśmy FPC. I trzeba te elementy dobrać doświadczalnie.
Model ma indukcyjność ok. 1.2mH przy wykorzystaniu 4szt taśmy 20cm. Każda z płytek ma otwory dla drewnianych listewek, które przykręcane zestawami śrubowymi M3 z poliamidu tworzą krzyżak stabilizujący konstrukcję – listewki oczywiście przy pierwszej nadarzającej się okazji połamałem… więc nie ma ich na zdjęciu, muszę wymyślić jakiś lepszy materiał.
Całość na czas transportu można poskładać do małego woreczka, a bezpośrednio przed użyciem poskładać w krzyżak.
Zamieszczam pliki gerber, to projekt open hardware, można korzystać do woli, tylko proszę o nie usuwanie oznaczeń twórcy.
Pętlowa antena bezdrutowa...
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
traxman
- 75...99 postów

Pętlowa antena bezdrutowa...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Re: Pętlowa antena bezdrutowa...
Znakomity pomysł! Można by jeszcze dodać jakiś składany stelażyk (druk 3D?) i można wystawiać za okno.
-
traxman
- 75...99 postów

Re: Pętlowa antena bezdrutowa...
Tak, muszę nad tym popracować, najlepiej gdyby dało się taki krzyżak poskładać jak scyzoryk (obrotowy nit w środku czterech ramion), dalej zależy mi na możliwie małym rozmiarze do transportu.