Wątek zakładam za zgodą traxmana, a nawet za jego namową.
Jak wiecie, w ofercie AVT znajduje się kit AVT5446 "Tani wzmacniacz lampowy o mocy 25W". Jest to projekt traxmana, który o ile dobrze pamiętam powstał w wyniku dyskusji na tym forum. Jest to układ PP 2xEL36 ze stopniem wstępnym na ECF82.
Schemat i opis znajdują się tu:
https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5446.pdf więc nie załączam, bo szkoda miejsca na serwerze.
Do układu tego będę zamawiał swoją płytkę drukowaną, dwustronną, której celem będzie przede wszystkim wyrzucenie lamp na drugą stronę celem wyeksponowania ich nad chassis, przeniesienie zasilania z płytek wzmacniacza na osobną płytkę, dodanie opóźnienia załączania Ua, oraz rozdzielenie żarzenia lamp celem umożliwienia używania PCF82 żarzonych z 9V, bo są tańsze i łatwiej dostępne - ostatnio kupiłem na allegro sporo ECF82 NOS w pudełkach, i 3/4 z nich okazało się zarżniętymi trupami z 30% emisji.

Płytki nie opisuję, bo to nic szczególnie interesującego, a przy moich zdolnościach projektowania trochę wstyd.
Jako, że wśród traf sieciowych o akceptowalnych cenach nie ma takiego, jak przewiduje konstruktor (240V/0,3A na kanał, 6,3V żarzenie, 32V bias), zamówiłem transformator w toroidach. Parametry uzwojeń wtórnych to:
0-230-250V @ 0,6A anodowe. Tu popełniłem błąd, powinienem był dać odczep w dół a nie w górę.
32V @ 50mA bias
6,3V @ 6A
9V @ 0,6A żarzenie PCF82
Wzmacniacz zamierzam jednak przetestować z różnymi transformatorami głośnikowymi, w tym trafem o innej impedancji, i to może interesować forumowiczów, może ktoś będzie miał też wartościowe porady.
W artykule traxman zaleca trafo o Zaa=3..4k, i zastosował trafo p. Ogonowskiego LO-PP80-1, o impedancji 4k, mocy 80W, i cenie 715zł. Wzmacniacz osiąga wtedy 28W, przebiegów nie wrzucam, bo są w załączonym linku. Ja, z czystej ciekawości postanowiłem spróbować z transformatorami które leżą do innych projektów, i jednym specjalnie kupionym.

Transformator 1 to toroid
Menno Van der Veena VDV-4040-PPE (dawniej 3A524-UL) o
Zaa=4k, i mocy nominalnej 40W. Cena 89,5 euro czyli 380zł czyni go jednym z najtańszych, o ile nie najtańszym na rynku. Transformator jest mały i "płaski" (1,3kg, fi 95 x 35). Pasmo Menno podaje jako 1Hz - 48kHz przy 1mW, przy czym moc nominalną transformator przenosi od 32Hz (-3dB). Indukcyjność podana jest jako 746H, indukcyjność rozproszenia jest bardzo duża, i wynosi 26mH. Jak to zwykle bywa nie ma podanych warunków pomiaru. Pełne dane znajdują się pod:
https://mennovanderveen.nl/images/produ ... -sheet.pdf
Nie wiem jak obecnie wygląda wspólpraca pomiędzy Van der Veenem, a Amplimo. VdV nawija swoje trafa w Serbskiej firmie TRAFCO. Część jego designów zwykle była sprzedawana pod marką Amplimo. Amplimo jest również firmą holenderską, przy czym nawija w UK. Znajduje się u nich łudząco podobny Tr, o oznaczeniu 40PP40K0S, za 119 euro. Co ciekawe indukcyjność rozproszenia jest ponad trzykrotnie niższa.
https://www.amplimo.nl/images/downloads ... pp4k0s.pdf

Transformator 2 ma również
4k, ale jest nietypowy. Jest to toroid
Amplimo 50PP4K0G, o mocy deklarowanej jako 50W. Jest to jedno z najtańszych traf amplimo, i w ogóle na rynku (92 euro = 390zł). Co ciekawe, indukcyjność, która w warunkach Menno / Amplimo zwykle waha się od 700 do nawet 900H, tutaj podana jest jako 465H, a co za tym idzie pasmo przenoszenia w dolnym zakresie jest bardzo kiepskie, i moc 50W transformator przenosi wg. producenta dopiero od 50Hz

(-3dB). Transformator ten kupiłem z czystej ciekawości, bo nie znalazłem na necie żadnych informacji ani opinii. Nie wykluczam, ze jestem w ogóle pierwszym klientem na to dziwactwo. Niestety kupiłem zalewane, i nie wiem jak wygląda sam transformator. Dane:
https://www.amplimo.nl/images/downloads ... pp4k0g.pdf

Jako trzeci wziąłem Tr z innego projektu, i jest to jeden z najbardziej znanych transformatorów PP na rynku -
Lundahl LL1620PP. Jest to transformator cięższej kategorii wagowej (i niestety bardzo ciężkiej kategorii cenowej, 277 euro = prawie 1200zł). LL1620PP jest wykonany, jak każdy Lundahl na rdzeniu zwijanym ciętym, i posiada wiele możliwości połączeń uzwojeń pierwotnych i wtórnych (26 wyprowadzeń

), standardową zalecaną konfiguracją jest Zaa=6,0k, i w takim układzie pracuje on w znanym projekcie z Elektora 2xEL34 "Straight Buis Eindtrap". Do projektu traxmana, i do EL36 ogółem pasuje tylko jedna konfiguracja przy której impedancja wynosi
3,3k Jest to znacznie mniej niż w oryginalnym projekcie, i tutaj jestem najbardziej ciekawy co uda się uzyskać, i jak bardzo trzeba będzie obniżyć napięcia. Transformator ten ma dobre opinie, ale w tym zastosowaniu sporo odbiega od przewidzianego przez autora. Producent moc przenoszoną przy tej konfiguracji deklaruje jako 250W (coś wątpie). Transformator posiada szczelinę powietrzną 25um, i sporą indukcyjność rozproszenia 11mH. Jak każde trafo firmy AB Lars Lundahl posiada niewygodne wyprowadzenia w postaci gołych końcówek uzwojeń skręconych i wyprowadzonych na płytkę z pertinaxu, i ogólnie rzecz biorąc ma "chamski" wygląd, choć jest ładnie nawinięty.
http://www.lundahl.se/wp-content/upload ... 7_9202.pdf
Pierwsze wyniki pomiarów powinny pojawić się w niedzielę. Testy odsłuchowe będą ograniczone, bo wykonałem tylko jeden kanał. Niestety na pomiary zniekstzałceń trzeba będzie poczekać, bo przez przypadek zostawiłem analizator w Polsce.