Identyfikacja urządzenia lampowego
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
gsmok
- 3125...6249 postów

Identyfikacja urządzenia lampowego
Witam,
znalazłem w swojej "przechowalni" urządzenie lampowe. Niestety nie wiem do czego było wykorzystywane.
Cały zestaw fotografii umieściłem pod podanem niżej linkiem:
https://www.grzegorz-makarewicz.pl/inde ... lampowe-pl
Może ktoś z Forumowiczów widział kiedyś coś takiego i wie do czego było wykorzystywane?
znalazłem w swojej "przechowalni" urządzenie lampowe. Niestety nie wiem do czego było wykorzystywane.
Cały zestaw fotografii umieściłem pod podanem niżej linkiem:
https://www.grzegorz-makarewicz.pl/inde ... lampowe-pl
Może ktoś z Forumowiczów widział kiedyś coś takiego i wie do czego było wykorzystywane?
-
trouvere
- 75...99 postów

Re: Identyfikacja urządzenia lampowego
Co prawda nie mam pojęcia co to jest a raczej było w wersji pierwotnej ale już widzę zastosowanie tego korpusu jako modułu zasilacza lampowego a jeśli by były dwie sztuki to wchodzę, za rozsądne kwoty naturalnie bądź jakąś wymianę.
-
Tomasz Gumny
- 2500...3124 posty

1. Nie ma nóżek, są za to otwory do powieszenia. Zatem urządzenie jest stacjonarne. Raczej aprofesjonalne, bo elementy są chyba wyższej jakości niż w sprzęcie powszechnego użytku.
2. Sygnał wchodzi przewodem ekranowanym zapewne na transformator solidnie ekranowany w puszce. .
3. Jeden potencjometr, szkoda że nie widać charakterystyki, ale to zapewne wzmocnienie. Skala i pokrętło nie wyglądają na intensywnie używane.
4. Transformator zewnętrzny to chyba zasilanie z wieloma odczepami. A może wyjściowy z wieloma sekcjami?
Rok produkcji 1975, to trochę za późno na coś publicznoradiowęzłowego.
Obstawiałbym jakiś wzmacniak telekomunikacyjny.
2. Sygnał wchodzi przewodem ekranowanym zapewne na transformator solidnie ekranowany w puszce. .
3. Jeden potencjometr, szkoda że nie widać charakterystyki, ale to zapewne wzmocnienie. Skala i pokrętło nie wyglądają na intensywnie używane.
4. Transformator zewnętrzny to chyba zasilanie z wieloma odczepami. A może wyjściowy z wieloma sekcjami?
Rok produkcji 1975, to trochę za późno na coś publicznoradiowęzłowego.
Obstawiałbym jakiś wzmacniak telekomunikacyjny.
Tomek
-
taipan3
- 1250...1874 posty

Ciekawy sprzęt , jeżeli potencjometr jest logarytmiczny to jakiś wzmacniacz audio, czy radiowęzłowy, kinowy albo z jakiegoś statku pasażerskiego. Widziałem podobne cuda tylko nie aż tak dobrze wykonane.
Wykonanie bardzo profesjonalne.
Chciałem napisać nagłośnienie willi Jaruzelskiego ale nie napiszę.
Wykonanie bardzo profesjonalne.
Chciałem napisać nagłośnienie willi Jaruzelskiego ale nie napiszę.
-
szalony
- 1875...2499 postów

Najbardziej mnie dziwi w bądź co bądź dość "nowoczesnym" sprzęcie pasująca tam jak pięść do nosa podstawka Y8A i to jeszcze z gwintem na osłonę. Pod EL12, albo EL12spec?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Kondensatory elektrolityczne są zbocznikowane zwijanymi. Obstawiam więc coś do większej częstotliwości, niż audio.
-
Tomasz Gumny
- 2500...3124 posty

Nie wygląda na polskie, radzieckie ani niemieckie. Może jak wskazują kondensatory TESLA faktycznie czechosłowackie? Wtedy statek staje się mało prawdopodobną opcją.
Tomek
-
taipan3
- 1250...1874 posty

Z tym bym się nie zgodził po pierwsze Czesi witają się słowem Ahoj.
A tak na poważnie Czechosłowacja mimo braku dostępu do morza miała swoją flotę przynajmniej w tamtych latach.. Korzystała z naszych portów i to nie była mała flota.
A tak na poważnie Czechosłowacja mimo braku dostępu do morza miała swoją flotę przynajmniej w tamtych latach.. Korzystała z naszych portów i to nie była mała flota.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Wiem, że strasznie odpływamy (hehe) od tematu, ale nie strzymam, jak nie przypomnę, że w 1918r. Czechosłowacja pokonała Bolszewików w bitwie morskiej:
https://geekweek.interia.pl/historia/ne ... Id,1727943
A co do samego urządzenia, można by spróbować zrysować chociaż część schematu.
Lampa na podstawce od EL12 łączy się ekranowanymi przewodami z czymś, co wygląda na transformator w puszce.
Z kolei duży transformator EI ma dość spore rozmiary, jak na taki zestaw lamp.
No i kondensatory zwijane równolegle do elektrolitycznych.
Wciąż nie mam pomysłu co to może być, ale skłaniam się w stronę czegoś do obsługi łączności.
https://geekweek.interia.pl/historia/ne ... Id,1727943
A co do samego urządzenia, można by spróbować zrysować chociaż część schematu.
Lampa na podstawce od EL12 łączy się ekranowanymi przewodami z czymś, co wygląda na transformator w puszce.
Z kolei duży transformator EI ma dość spore rozmiary, jak na taki zestaw lamp.
No i kondensatory zwijane równolegle do elektrolitycznych.
Wciąż nie mam pomysłu co to może być, ale skłaniam się w stronę czegoś do obsługi łączności.
-
Tomasz Gumny
- 2500...3124 posty

Może to było mocowanie lampy? Wszystkie inne lampy są zabezpieczone przed wysunięciem z podstawek. Czyli stacjonarne, ale narażone na wibracje. Może coś z mobilnego wozu łączności?
Tomek