Osobliwy defekt 6HB5

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Osobliwy defekt 6HB5

Post autor: OTLamp »

Trafił mi się dość osobliwy defekt lampy jak w tytule. Po zdjęciu charakterystyk anodowych w połączeniu triodowym, postanowiłem zdjąć charakterystyki pentodowe dla odpowiednio niskiego napięcia siatki ekranującej, celem dostosowania ich do obciążeń typowych dla normalnych pentod 18 W z rodzaju EL12, 6L6 itp. Napięcie to wyniosło 65 V. Początkowo wszystko przebiegało bez zastrzeżeń, jednak z każdą kolejną charakterystyką, prąd siatki ekranującej coraz bardziej odbiegał od typowego dla niego przebiegu. Otóż prąd ten ma dolny limit w okolicach 1,8 mA i poniżej tej wartości praktycznie już nie spada. Początkowo podejrzewałem pogorszenie izolacji podstawki, co dało się szybko wykluczyć, zresztą podstawka jest ceramiczna. Następnie podejrzenie padło na pogorszenie izolacji wewnątrz lampy, ale wyłączenie żarzenia powodowało spadek pasożytniczego prądu do zera. Wniosek więc jest taki, że część strumienia "omija" siatkę sterującą i pada bezpośrednio na siatkę ekranującą. Najprawdopodobniej siatka sterująca ma ubytki w swoich zwojach. Kusi mnie, aby otworzyć tę lampę, ale z drugiej strony jest w sumie sprawna, ma katalogowe parametry (z wyjątkiem Is2). Wszystkie charakterystyki będzie trzeba jednak zdjąć jeszcze raz z innego egzemplarza wzorcowego (akurat 21HB5).

Poniżej charakterystyki prądu siatki ekranującej wadliwego egzemplarza:

Untitled03.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Osobliwy defekt 6HB5

Post autor: Teslacoil »

Witam.
Szkoda niszczyć sprawną lampę dla potwierdzenia bardzo prawdopodobnie słusznego wniosku.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Re: Osobliwy defekt 6HB5

Post autor: szalony »

W compactronach są siatki napinane? Ciekawi mnie nieco, czy lampa zachowuje się identycznie w pozycji do góry nogami.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità